“6331” ÇOK ŞEY GETİRİYOR

İş Güvenliği Uzmanı Hasan Hüseyin Ayan, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na ilişkin Çalışan sayısı 1-9 arası olan işyerlerinin aylık iş sağlığı ve güvenliği ödemelerini devlet üstlenecek, 10 ve daha fazla işçisi olanlar iş sağlığı güvenliği elemanı çalıştıracak.”dedi.     

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve getirdiği yükümlülükler konusunda bilgilendirme toplantısı yapıldı. Gerede Kent Konseyi ile Gerede Ticaret ve Sanayi Odası’nın birlikte organize ettiği toplantıda eğitimci ve aynı zamanda iş güvenliği uzmanı olan Hasan Hüseyin Ayan, işverenlerin mağdur olmamaları için sektör temsilcilerine yasanın yüklediği sorumlulukları ve cezai yaptırımları ayrıntılı şekliyle anlattı.

Hasan Hüseyin Ayan, “Milyonlarca çalışanı ilgilendiren, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 20 Haziran’da TBMM’de kabul edildi. Bir kişi bile çalıştıran işyerine iş sağlığı ve güvenliği şartı getiren yasa yürürlüğe girmesiyle istisnasız tüm iş ve işyerleri iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uymak zorunda kalmıştır. 10 veya daha çok işçi çalıştıranlar uzman istihdam edecek ve hizmet alacak. Şu ana kadar İş Kanunu içinde yer alan maddeler çerçevesinde, sadece çalışan sayısı 50’nin üzerinde olan 28 bin işyeri ve işletmede iş sağlığı ve güvenliği uygulanıyordu. Yeni yasa peyder pey yürürlüğe girdikçe kamudaki memurlar da dahil olmak üzere hemen her yer iş sağlığı ve güvenliği kurallarına tabi olacak.”dedi.           

Ayan, çalışan istihdam etmeksizin kendi nam ve hesabına mal ve hizmet üretimi yapanların yasa kapsamı dışında bırakıldığını anlatarak, “ev hizmetleri, fabrika, bakım merkezi, dikimevi ve benzeri işyerlerindekiler hariç Türk Silahlı Kuvvetleri, genel kolluk kuvvetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığının faaliyetleri, afet ve acil durum birimlerinin müdahale faaliyetleri, hükümlü ve tutuklulara yönelik infaz hizmetleri sırasında, iyileştirme kapsamında yapılan işyurdu, eğitim, güvenlik ve meslek edindirme faaliyetleri hakkında bu kanun hükümleri uygulanmayacak.”diye konuştu.

YASA NE GETİRİYOR?

İş Güvenliği Uzmanı Hasan Hüseyin Ayan, 6331 sayılı yasaya ilişkin özetle şunları kaydetti: “Çalışan sayısı 1-9 arası olan ve sayısı bir milyon 210 bin olan işyerlerinin aylık iş sağlığı ve güvenliği ödemelerini devlet üstlenecek ve bu işyerlerinin cebinden para çıkmayacak. Giderleri de devlet Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) üzerinden ödenecek.

10 ve daha fazla işçisi olanlar iş sağlığı güvenliği elemanı çalıştıracak ve bu hizmeti veren şirketlerden hizmet alacaklar. Halen, ülke genelinde 10-49 kişi arasında işçi çalıştıran yaklaşık 180 bin ve 50 ve üzerinde işçi çalıştıran 28 bin iş yeri işletme bulunuyor. Şimdiye kadar, 50 ve üzeri işçi çalıştıran işletmeler az tehlikeli gruptaysa 72 lira, çok tehlikeli gruptaysa 140-150 lira aylık olarak ödeme yapacak. Ödemeler işçi başına değil, işletme başına olacak. Halen, yaklaşık 9 bin iş sağlığı güvenliği uzmanı ve 4 bin işyeri hekimi mevcut. Süreç sonunda 17 bin uzman ve 8 bine yakın hekim sektörde iş bulacak.”

TEHLİKE VARSA İŞ YOK

“Ciddi ve yakın tehlike ile karşı karşıya kalan çalışanlar kurula, kurulun bulunmadığı işyerlerinde ise işverene başvurarak durumun tespit edilmesini ve gerekli tedbirlerin alınmasına karar verilmesini talep edebilecek” diyen İş Güvenliği Uzmanı Ayan, “Kurul veya işverenin çalışanın talebi yönünde karar vermesi halinde çalışan, gerekli tedbirler alınıncaya kadar çalışmaktan kaçınabilecek. Çalışanların çalışmaktan kaçındığı dönemdeki ücreti ile kanunlardan ve iş sözleşmesinden doğan diğer hakları saklı olacak.

İşveren; işyerinin değişik bölümlerindeki riskler ve çalışan sayılarını göz önünde bulundurarak dengel dağılıma özen göstermek kaydıyla, çalışanlar arasında yapılacak seçim veya seçimle belirlenemediği durumda atama yoluyla çalışan temsilcisini görevlendirecek.”dedi.

İŞE ALKOLLÜ GELEN YANDI

Ayan, kanuna ilişkin bazı örneklere de yer vererek, “Mecliste kabul edilen iş sağlığı ve güvenliği yasasıyla işe sarhoş veya uyuşturucu madde almış olarak gelen, işyerinde alkollü içki veya uyuşturucu madde kullananların iş sözleşmesi sonlandırılabilecek. İşveren, iş yeri eklentilerinden sayılan kısımlarda, ne gibi hallerde, hangi zamanda ve hangi şartlarda alkollü içki içebileceğini belirleme yetkisine sahip olacak.”diye konuştu.  

Yapılan sunumun ve soru-cevap faslının ardından söz alan Kent Konseyi Başkanı Yücel Yılmaz, konsey olarak benzer etkinliklere yeri ve zamanı geldiğinde devam edeceklerini belirterek, sektör temsilcilerine katılımlarından dolayı teşekkür etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
“6331” ÇOK ŞEY GETİRİYOR

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir