BAL ORMANI KURACAKLAR

Gerede’deki arıcılar birliği üyeleri ve Orman Bölge Müdürlüğü’nün ortaklaşa yürüttüğü “Bal Ormanları Projesi” kapsamında Arı Yetiştiricileri Birliği’nin Geredeli arıcılarla Orman İşletmesi Toplantı Salonunda yaptığı toplantı büyük ilgi gördü.

Toplantıda ilk sözü alan Bolu Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanı İsmail Ünalan, “Arıcılar olarak az üretiyoruz. Bunun asıl nedenlerinden en önemlisi eski usullere göre arıcılık yapılması.”dedi.  

ÇOK GERİDEYİZ

Bitki örtüsünün bal veriminde büyük rol oynadığını belirten Ünalan, “Ülkemiz arıcılık bakımından dünyada sayılı ülkeler arasındayken, bal verimi konusunda onlardan çok çok gerilerdeyiz. Biz bu istatistikleri tersine çevirmek için kırsal kesimde olan vatandaşlarımızın gelir bakımından daha iyi konuma gelebilmesi çeşitli projeler üretiyoruz. Bal Ormanları Projemiz de bunlardan birisidir.”dedi.

blormnÜnalan, bal ormanları projesine ilişkin şunları kaydetti: “2012 yılında Bolu Arı Yetiştiricileri Birliğimizin hazırladığı Avrupa Birliği Projesi kapsamında gittiğimiz Macaristan’da gördüğümüz bal ormanından etkilendik. Macaristan arıcılık bakımından belki bizden geride olabilir fakat bal verimi olarak bizden çok çok öndeler. Çünkü bizdeki çam ormanları yerine onların akasya ormanları mevcut. Bu bağlamda verim oldukça yüksek ve Gerede’de üzerimize düşen görevi yapmak, orman bakımından önemli bir yapıya sahip ilçemize bal ormanı kurmak istiyoruz.”dedi.

DESTEKLEYECEĞİZ

Bolu Arı Yetiştiricileri Birliği’nin düzenlediği toplantıya katılan Orman Bölge Müdürü Sırrı Köstereli, bal ormanını desteklediklerini belirten bir açıklama yaptı. Köstereli, ormanların artık arıcılara açık olduğunu, her zaman arıcıların yanında olduklarını ve arıcıları destekleyeceklerini söyledi.

Gerede’ye kurulacak bal ormanlarının yapılacağı mevkilere arıcıların ulaşabilmeleri için yollar yapılacağını, arıların su ihtiyacı içinse göletler oluşturulacağın müjdesini veren Köstereli, Gerede’deki arıcılardan ortak bir bölge belirlemelerini istedi.

Gerede’deki arıcıların belirleyecekleri ortak alanlara bal ormanları kurularak, markalaşmaya başlayan Gerede balı için ticaret ivmesi hızlandırılarak, ilçemizin balı uluslararası ticaretle sadece yurt içine değil yurt dışına da satılacak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
BAL ORMANI KURACAKLAR

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir