BİÇERDÖVER KONTROLLERİ BAŞLADI

featured
BÖLGEDE HİZMET VEREN BİÇERDÖVERLER KONTROL EDİLDİ. (FATMA TALAY/BALIKESİR-İHA)
BÖLGEDE HİZMET VEREN BİÇERDÖVERLER KONTROL EDİLDİ. (FATMA TALAY/BALIKESİR-İHA)
BÖLGEDE HİZMET VEREN BİÇERDÖVERLER KONTROL EDİLDİ. (FATMA TALAY/BALIKESİR-İHA)

Gerede’de biçerdöverle hububat hasadının başlamasıyla Gerede Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nce hasatta meydana gelebilecek kayıpların önlenebilmesi için biçerdöver kontrolleri başladı.

Biçerdöverle yapılan hasatlarda meydana gelen kayıpların önlenmesi amacıyla Biçerdöver Kontrolleri Tebliği yayımlanmış olup, tane kayıp oranının yüzde 3’ün altında tutulması hedefleniyor.

2015 yılı hububat hasat döneminde üreticiler ve biçerdöver sahiplerinin yapılan hasattan doğabilecek olumsuz neticelerden mağdur olmamaları için aralarında sözleşme imzalayarak, hasatta kaybı düşürecek noktalara dikkat etmeleri gerekmektedir. Ayrıca müdürlüğümüz ekiplerince de hasat zamanı boyunca biçerdöver kontrolleri yapılacaktır, denildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mutlu Yıldız, Gerede’de biçerdöverle hububat hasadının başlamasıyla, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak biçerdöver kontrollerine başladıklarını ifade ederek, ‘’Ürün kayıplarının önüne geçmek için üreticilere de grev düşüyor. Üreticilerimizin tarlasını biçtirmeye başlamadan önce biçerdöver sahipleri ile örneği muhtarlıklara gönderilmiş olan sözleşme imzalamaları, biçim esnasında ürünün başında olmaları ve tane kayıplarını sık sık kontrol etmeleri, operatörü uyarmaları, uymayan operatörleri en yakın İlçe Müdürlüklerimize bildirmeleri büyük önem arz etmektedir. Biçerdöver sahibi ve operatörlerinin; Biçerdöverlerinin bakım ve ayarlarını zamanında yaptırmaları, ‘Biçerdöver Operatörü Belgesi’ olmadan biçim yapmamaları veya yaptırmamaları, yangın söndürme malzemelerini bulundurmaları, her ürün ve tarla için biçerdöver ayarlarını gözden geçirmeleri, hasat olgunluğuna gelmeyen ürünü hasat etmemeleri, çiğ düştükten sonra ve çiğ kalkmadan hasat yapmamaları, uygun hızda biçim yapmaları ve tane kaybı hususunda ürün sahiplerinin uyarılarını dikkate almaları gerekmektedir. Operatörlerin kimliklerini ve tescil belgelerini yanlarında bulundurmaları, valiliklerce yetkilendirilen kontrolörlere gerekli kolaylıkları göstermeleri zorunludur” diye konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mutlu Yıldız; Hasatta, üründeki rutubet durumuna dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, ‘’Çiğ kalkmadan hasada başlanılmayacak ve çiğ düşmeden önce hasada son verilecektir. Hasat edilecek ürüne ve çevreye zarar vermemek için ilgililerce yangın tehlikesine karşı, yerinde ve zamanında her türlü emniyet tedbiri alınacaktır. Biçerdöverlerin hassas ayarları, ürünün cinsi ve durumuna göre, tekniğine uygun olarak yapılacak, her tarla değişiminde ayarlar yeniden kontrol edilecektir” dedi.

Biçerdöverlerin çalışma hızı, biçerdöverin özelliklerine, arazinin yapısına, ürünün cinsine ve durumuna göre tespit edilmesi gerektiği ifade eden Yıldız, ‘’Kayıpların azaltılması amacıyla, engebeli arazilerde ve yatık ürünlerde, biçerdöverlere sap ayrıca ve başak kaldırıcılar monte edileceği, operatör belgeli sürücülerin, tarla ve ürün durumu ile arazi yapısını dikkate alarak, anızın yakılmasına meydan vermeyecek en uygun yükseklikten biçim yapmaları gerekir.

Gerede Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Yıldız, çiftçilerin üretim sezonunu bol ürün ve kazançlı geçirmelerini temenni etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
BİÇERDÖVER KONTROLLERİ BAŞLADI

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir