ÇAKIR: SON BAŞVURUYU KAÇIRMAYIN

sgkGerede Sosyal Güvenlik Merkez Müdürü Kenan Çakır konuyla ilgili yaptığı açıklamada, SGK’ya ve Bağ- Kur’a borcu bulunan vatandaşların borçlarını yeniden yapılandırması gerektiğini belirtti. SSK ve Bağkurluların borçlarının yapılandırma işlemi 31 Aralık 2014 tarihinde sona erecek.

2014 torba yasayla birlikte gelen SGK ve Bağkur borçların yapılandırması ile ilgili düzenlemeye 31 Aralık 2014 günü bitecek. Yasa uyarınca, 30 Nisan 2014 ve öncesine ait sigorta primi, işsizlik sigortası primi, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, ek karşılık primi ve sosyal güvenlik destek primi alacakları, yapılandırma başvurusunda bulunulan tarih itibariyle ödenmesi imkanı kalkmamış olan isteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi alacakları yapılandırma kapsamındadır.

Borçları yeniden yapılandırılanlar bunları 18 taksit, 36 aya kadar ödeyebilecek

Gerede Sosyal Güvenlik Merkez Müdürü Kenan Çakır konuyla ilgili yaptığı açıklamada, SGK’ya ve Bağ- Kur’a borcu bulunan vatandaşların borçlarını yeniden yapılandırması gerektiğini belirtti.

Kenan çakır, 4/b kapsamında (Bağ-Kur) sigortalı prim borcunu öğrenmek isteyen vatandaşların T.C. Kimlik numaraları ile www.sgk.gov.tr internet adresindeki “E-SGK” bölümünde yer alan “E-Hizmetler” menüsünden yahut “https://esgm.sgk.gov.tr/Esgm/” linkinden görebileceklerini söyledi.

Gerede’lilerin torba yasayla sunulan bu fırsatın iyi değerlendirmesi gerektiğine dikkat çeken Kenan Çakır, “SGK’ya borcu bulunan Gerede’li hemşerilerimin yasadan faydalanmalarını ve borçlarını yapılandırmalarını istiyorum. SSK ve BağKur borcu olan vatandaşların borçlarını 31 Aralık 2014 tarihine kadar yapılandırmaları gerekiyor. Genel sağlık sigortası borcu olanların ise yapılandırma süresi 30 Nisan 2015 tarihine kadar başvuru yapabilirler’’ diye konuştu.

100 TL’yi aşmayan borçların silinmesi için gerekli olan şartlar neler olduğuna değinen Çakır, ‘’Kanun kapsamından çıkarılan (gayri faal) işyerlerine ilişkin olması (2 yıldan fazla süredir herhangi bir sigortalı bildirimi yapılmayan işyeri) ve ödeme süresi 31 Aralık 2013 veya önceki bir tarih olduğu halde ödenmemiş olması, şartları altında sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ve idari para cezası, eğitime katkı payı, özel işlem vergisi ve damga vergisi borçlarının her biri için ayrı ayrı olmak üzere borç aslı yüz Türk lirasını aşmayan alacaklar ve tutarına bakılmaksızın bu borçlara bağlı gecikme cezası, gecikme zammı gibi fer’i alacaklar terkin edilecektir’’ şeklinde konuştu.

Kenan Çakır, idari para cezalarının yapılandırma kapsamında dahil olması için gereken şartların ise; cezaya konu fiilin 30/4/2014 veya öncesinde işlenmiş olması, 31/12/2014 veya öncesinde tebliğ edilmiş olması, 31/12/2014 tarihine kadar tebliğ edildiği halde ödenmemiş veya eksik ödenmiş olması şartıyla idari para cezaları yapılandırma kapsamında dahil olacağını kaydetti.

Özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin eksik işçilikten kaynaklanan prim alacaklarının yeniden yapılandırma kapsamına dahil edilebilmesi için gereken şartlara değinen Çakır, ‘’Özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin eksik işçilikten kaynaklanan prim alacaklarının yeniden yapılandırma kapsamına dahil edilebilmesi için; İhale konusu işin veya özel bina inşaatının 30/04/2014 tarihine kadar (bu tarih dâhil) bitirilmiş olması Re’sen tahakkuk ettirilen prim borçlarının en geç 10/09/2014 tarihine kadar işverenlere tebliğ edilmiş olması gerekmektedir’’ dedi.

6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesi gereği tecil ve taksitlendirilmiş olan borçların yeniden yapılandırma kapsamına alınması mümkün olduğunu söyleyen Kenan Çakır şöyle konuştu: ‘’Yapılandırma başvurusunda bulunanların 6552 sayılı Kanunun geçici 60’ıncı maddesi kapsamına giren borçlarının önceden 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine istinaden tecil ve taksitlendirilmiş olması, ayrıca tecil ve taksitlendirme işleminin geçici 60’ıncı maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle devam ediyor (bozma koşuluna girmemiş) olması halinde, ödenmiş taksitler cari usullere göre mahsup edildikten sonra kapsama giren kalan borçlar geçici 60’ıncı madde hükümlerine göre yapılandırılabilecektir.’’ Kenan Çakır, 6385 sayılı Kanuna göre yapılandırılmış sosyal güvenlik destek primi borçlarının 6552 sayılı kanuna göre yeniden yapılandırma kapsamına alınmasının, 6385 sayılı kanuna göre yapılandırılmış sosyal güvenlik destek primi borçları ödenmiş taksitleri cari usullere göre mahsup edildikten sonra kalan tutarlar talep edilmesi halinde yapılandırılabileceğini söyledi.

Taksitle ödeme yolunu seçenler zamanında ödeme noktasında uyarıda bulunan Çakır, ‘’Bir takvim yılı içinde yasal süresi içinde ödenmemiş veya eksik ödenmiş ikiden fazla taksitin bulunması veya bir takvim yılında ikiden fazla olmamakla birlikte ödenmemiş veya eksik ödenmiş taksitlerin en geç son taksiti izleyen ayın sonuna kadar ödenmemesi veya ilk taksit ödeme süresinin sona erdiği ayda ödenmesi gereken primlerden başlanılarak, bir takvim yılı içinde ikiden fazla cari aya ilişkin sigorta 8 primlerinin, çok zor durum hali olmaksızın ödenmemesi veya yasal süresi dışında ödenmesi ya da eksik ödenmesi halinde, yapılandırmadan yararlanma hakkı kaybedilmiş olacaktır’’ diye konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
ÇAKIR: SON BAŞVURUYU KAÇIRMAYIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir