ÖZEL HABER
Çığrılı Medya Grup Kuruluşudur -

DOĞRU SAKLAYIN, ZEHİR OLMASIN

DOĞRU SAKLAYIN, ZEHİR OLMASIN
  • 23.09.2015
  • 1.361 kez okundu

kurban_eti_nasil_saklanmali6Kurban Bayramı’nda, et saklama şartlarına yönelik yanlış ve eksik bilgi sebebiyle zehirlenme vakaları artıyor. Uzmanlar, kesimin ardından etlerin dinlendirme, parçalama, dağıtım ve dondurma işlemlerinin doğru yapılmaması sebebiyle gıda zehirlenmeleri yaşandığına dikkat çekiyor.

Gerede Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Yücel, Kurban Bayramı’nda özellikle kırmızı et yemenin arttığını belirterek, “Kurbanlık hayvan ilk kesildiğinde, stresten dolayı eti sert oluyor. Bu etin 5–6 saat oda sıcaklığında, güneş görmeyen bir alanda beklemesi gerekiyor, çünkü hayvan kesildiğinde sıcaklığı 40 derecelerde oluyor. Yaklaşık 10 derecelik düşüş için bekletilmesinde fayda var. Sonra etler küçük parçalara bölünmeli. Dağıtımı yapılacağı da düşünülürse kesimin hemen ardından poşetlere koyulmamalı. Sıcaklıkla birlikte et, torba içinde yeşillenir ve zararlı hale gelir” dedi.

KURBAN ETLERİ BUZDOLABNDA NASIL SAKLANIR?

Eti tüketmeden önce bir süre bekletilmeli diyen Gerede Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Yücel, kurban etini doğru saklamanın püf noktalarını anlattı. Et kesiminde kullanılan bıçak, satır gibi kesici aletlerin; kullanılan kapların ve kesim yapan kişilerin ellerinin temiz olması oldukça mühimdir. Kesim yerinde mutlaka sıcak-soğuk su bulundurulmalı ve bu suların içme suyu kalitesinde olmasına dikkat edilmelidir. Etler büyük parçalar halinde değil, birer yemeklik olacak şekilde parçalara ayrılmalıdır. Bu ayrılan etler daha sonra temiz bir poşet veya yağlı kağıda sarılarak saklanabilir. Ette var olan mikroorganizma sayısını azaltmak, toksin salgılanmalarını ve çevreden bulaşabilen mikroorganizma üremelerini önleyebilmek için, etlerin güneş görmeyen serin bir yerde yaklaşık 4-5 saat dinlendirilmesi gerekir. Tabi bekleme süresinde etlerin hava alması da sağlanmalıdır. Daha sonra etler buzdolabına kaldırılmalı ve soğutulmalıdır. Etler kesildikten hemen sonra tüketilmemelidir. Kurban eti tüketilmeden önce en az 12 saat buzdolabında dinlendirilmelidir. Çünkü hazımsızlık başta olmak üzere birçok sağlık sorununa yol açabilir. Kurbanlık etinin dayanma süresi, normal buzdolabı koşullarına göre en fazla 3-4 gün kadardır. Ama etler kıyma şekline getirildiyse bu süre 1-2 güne düşer. Dondurulmuş etlerin belli bir raf ömrü olduğu unutulmamalıdır’’ ifadelerine yer verdi.

Etin, kullanım alanına göre planlanarak porsiyonlara bölünmesi gerektiğini aktaran Gerede Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Yücel, buzun bir kez çözdürülmesi gerektiği gözönünde bulundurularak, dondurma için yeterli miktarlarda ayrılmasının faydalı olacağını kaydetti.

Küçük parçaların yüzeylerinin soğumasının daha hızlı olduğuna işaret eden Gerede Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Yücel, şunları söyledi: “Et, eğer buzluğa koyulacaksa porsiyonlara ayrılmalı. Yığın halinde buzluğa koyulmamalı ve buzlukta alt sıralara yerleştirilmeli. Buzluktan çıkarıldığında da buzdolabınday buzundan çözülünceye dek bekletilmesi gerekir. Bu süreç çok önemli, oda sıcaklığında çözülmemeli. Çiğ et ile pişmiş et, raflara koyulurken de dikkat edilmeli. Çiğ etler alt tarafta yer almalıdır. Çiğ et suyunun, diğer pişmiş ürünlerle karışmamasına dikkat edilmeli, yoksa mikroorganizmaların oluşumuna neden olunabilir, gıda zehirlenmesine yol açabilir.”

Etiketler: /

10 yolcu ölümden döndü
Gerede Bolu arası yolcu taşımacılığı yapan minibüs D- 100 yolunun sol şeridine arıza nedeniyle bırakılan iş makinesine arkadan çarptı ve...
GEREDE’YE KETEM DURAĞI YAPILDI
İlçemiz Gerede’ye İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Kanser Erken Teşhis Tarama Eğitim Merkezi (KETEM) durağı açıldı. Kanserin erken tanısı konusunda toplumsal...
Parti temsilcileri Kaymakamlıkta toplandı
24 Haziran 2018 Pazar günü yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve 27’nci Dönem Milletvekili Genel Seçimi ile ilgili alınacak tedbirlerin görüşülmesi...
Ak Adaylar Gerede’ye çıkarma yaptı
Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü, AK Parti Bolu Milletvekili Adayları Arzu Aydın, Metin Vural ve İl Teşkilatı Gerede ilçesine çıkarma yaparak...
FEHMİ KÜPÇÜ YENİDEN ADAY
AK PARTİ BOLU MİLLETVEKİLLERİ SIRALAMASI BELLİ OLDU 24 Haziran’da yapılacak 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için Ak Parti Bolu milletvekilleri...
AK PARTİ BOLU MİLLETVEKİLİ ADAYLARI BELLİ OLDU
24 Haziran’da yapılacak 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için Ak Parti Bolu milletvekilleri sıralaması belli oldu. 1-Arzu Aydın 2-Fehmi Küpçü...
Doğanay, Bakanlık Müşavirliği’ne atandı
Tütün ve Alkol Piyasası Denetleme Kurulu’nun kapatılmasının ardından TAPDK’nin üst kurul üyesi Geredeli hemşerimiz Murat Doğanay, Ekonomi Bakanlığı’nın birinci derece...
19 MAYIS COŞKUYLA KUTLANDI
19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen çelenk sunumu ile başladı. 19 Mayıs 2018 Cumartesi günü...
Kaymakam Ünsal’dan 19 Mayıs mesajı
Gerede Kaymakamı Cengiz Ünsal 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla bir kutlama mesajı yayınladı. Gerede Kaymakamı Cengiz...
Bilgievi öğrencileri belgelerini aldı
Gerede Belediyesi Ramazan Dede Bilgievi velilere yönelik düzenlediği etkinliğin ardından bu haftada derslere katılan 2, 3, ve 4.sınıf öğrencilerini mutlu...
AŞEVİ, SICAK AŞ ULAŞTIRMAYA DEVAM EDİYOR
Hayırseverler ile ihtiyaç sahiplerini buluşturan Gerede Belediyesi 18 yıldır sıcak aş dağıtımı yapmaya devam ediyor. Hayırseverlerin destekleri ile alınan malzemeler...
“Emlak verginizi ödemeyi unutmayın”
Gerede’de mesken ve işyerlerine yönelik emlak ve çevre temizlik vergilerinin 2018 yılı 1. taksit ödemeleri başladı. Mükellefler ödemelerini 31 Mayıs...
Hastane de bütün bölümler yeni binada
2016 yılında yapımı başlayan Gerede Devlet Hastanesinin inşaatı ve teşrifatı tamamlanarak tüm bölümleri ile hizmet vermeye başladı. Gerede Devlet Hastanesi...
Gerede OSB’de tiner zehirlenmesi, 3’ü ağır 15 yaralı
Gerede Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren İlamet Metal fabrikasında meydana gelen tiner zehirlenmesi sonucu 3’ü ağır olmak üzere toplamda 15...
Gerede OSB’de tiner zehirlenmesi,  3’ü ağır 15 yaralı
Gerede OSB’de tiner zehirlenmesi, 3’ü ağır 15 yaralı Gerede Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren İlamet Metal fabrikasında meydana gelen tiner...
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.