ENGELLİ ÇOCUĞU OLAN AİLELERE SEMİNER

featured

engelli1(Peyder) Psikolojik Eğitim ve Yardım Derneği, Bolu Valiliği, Rehberlik Araştırma Merkezi, Gençlik Spor İl Müdürlüğü, iş birliğinde hazırlanan ‘’Engellilerle El Ele’’ projesi ile Bolu ve ilçelerinde yaşayan engelli aileleri çocuklarıyla daha rahat iletişim kurabilmesi ve hakları konusunda bilinçlendiriyor.

(Peyder) Psikolojik Eğitim ve Yardım Derneği tarafından hazırlanan ‘’Engellilerle El Ele’’ projesi kapsamında engelli çocuk sahibi olan ailelere eğitim verecek.

Gerede Kaymakamlık Salonu’nda düzenlenen seminerde konuşan Psikolojik Danışman/Aile Danışmanı Kemal Hilmi Çelebi, engelli çocukların ailelerinin yapması gereken yöntem ve tekniklerin Engelli bir çocuğa anne-baba olmak zor bir görevdir. Bu zor görevde ilk yapacağınız iş çocuğunuzu kabullenmektir. Sizin çocuğunuz sebebi ne olursa olsun farklı özellikleri olan bir çocuktur. Bunu kabullenme noktası anne-baba için ne kadar zor olursa olsun ailenin mutluluğu ve çocuğun sağlıklı yaşaması için oldukça önemlidir. Engelli bir çocuk için erken teşhis çok önemlidir. Zaman kaybedilmeden hem sağlık hem de eğitim önlemleri alınmalıdır. Çocuğun olduğu gibi kabul edilmesi ileride karşılaşılacak sorunların üstesinden gelinmesinde atılacak önemli bir adımdır. Çocuğunuzu sosyal ve fiziksel ortamlardan kısıtlamayınız. Onu eve kapatmayınız. Parka götürünüz, ev gezilerine götürünüz. Birlikte sokağa çıkıp yürüyünüz. Ona çevreyi tanıtınız, anlatınız. Sorularına cevap veriniz, yüz defa da sorsa cevap veriniz. Çevrenizdeki insanların bakışları sizi kızdırmasın etkilemesin. Çocuğunuzdan beklentilerinizi özür ve özelliklerine göre ayarlayın. Normal bir çocukla karşılaştırıp aynı görevleri beklemeyiniz. Ondan yapamayacağı bir davranışı veya beceriyi istemeyiniz. Onun sınırlarını zorlamanız aşırı yüklenmeniz kendine güvenini sarsabilir ve başarısızlık duygusuna kapılarak içine kapanmasına sebep olabilir. Çocuğunuzu aşırı korumayınız. Tüm ile bireyleri çocuk için özveride bulunmaya hazırdırlar. Muhakkak özveride bulunulacak çocuk korunacak ama bunun da bir sınırı vardır. Çocuğunuzun yapması gereken beceri, davranış ve gereksinimleri çocuğa fırsat tanımadan aileden herhangi biri yerine getirmemelidir. Ona fırsat verilmelidir. Öğretilmek istenilen herhangi bir konuda ilk önce aileden birisinin model olması gerekir. Yine yapamıyorsa sözel yardım ve fiziksel yardım yapılmalıdır. Unutmayın yardım tüm gereksinimlerini onun adına yapmak değildir. Onun adına yapılan her şey öğrenmesinin ve dolayısıyla bağımsız yaşamasının önüne konulan bir engeldir. Çocuğunuzun tek başına bir şeyler yapmasına izin veriniz. Çocuğunuzun bir işi yapıp o işi başarmadaki başarı hissini tatmaya ihtiyacı vardır. Çocuğunuza tutarlı davranmalısınız. Annenin, çocuğun yapmasına izin vermediği bir davranışa baba da izin vermemelidir. Ayrıca söz verdiğiniz bir şeyi muhakkak yerine getirmelisiniz veya yerine getiremeyeceğiniz sözü, vermemelisiniz. Bu çocuğunuzun size karşı güvenini, inancını sarsacaktır. Diğer engelli çocukların aileleri ile bir araya geliniz, duygularınızı düşüncelerinizi paylaşınız. Bilgi alışverişinde bulunarak rahatlayabilirsiniz. Çocuğun içinde bulunduğu engel türü hakkında bilgi edinin. Bu sayede çocuğunuza nasıl davranacağınızı nasıl yardımcı olacağınızı, çocuğun yapmış olduğu farklı davranışların kaynağını ve gelişim seyrini daha iyi kavramış olacaksınız.

Kemal Hilmi Çelebi, unutulmamalıdır ki, hayatı paylaşmak için engel yoktur, asıl engel bedende değil beyindedir diyerek sözlerine son verdi.

Gerede Kaymakamı Arslan Yurt da, ‘’Engelli ailesi olmaz zor ama imtihan dünyasındayız. Manevi olarak ailelerimizin güçlü olması lazım. Seminerin çok faydalı olduğunu düşünüyorum’’ sözlerini ifade etti.

engelli2

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
ENGELLİ ÇOCUĞU OLAN AİLELERE SEMİNER

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir