KAŞKA, GEREDE’NİN EKONOMİK GÜNDEMİNİ BAŞBAKANA ANLATTI

featured

sura27 Haziran milletvekili seçimleri öncesi ülkemizdeki Ticaret ve Borsa Oda Başkanları ile bir araya gelen Başbakan ve Ekonomi Bakanları ülkemizdeki ekonomik durumları değerlendirdi.

8 Nisan 2015 Çarşamba günü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin ev sahipliğinde yapılan 8’nci Türkiye Ticaret ve Sanayi odası şurasında söz alan Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Türker Ateş Bolu’nun sosyal ve ekonomik durumunu konuşarak dikkatleri çekmeyi başardı.

  1. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde Başbakan Ahmet Davutoğlu ve ilgili Bakanların katılımıyla TOBB de yapıldı.

Şura’ya Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek katılırken Saat 10:30 da başlayan şura akşam 18:30 sona erdi. Tüm sorunları Başbakan ve bakanlar tek tek not aldı.

 81 ilin oda-borsa başkanları illerindeki en önemli 5 sorunu ve çözüm önerisini birinci ağızdan hükümete aktarma fırsatı buldu.​Gerede Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Kaşka Meclis Başkanı İbrahim Sadi Özalp ve Genel Sekreter Şerafettin Dağyıldızı katıldı. Bolu TSO Yönetim Kurulu Başkanı Türker Ateş ilimizi temsilen sözcü seçildi.

Başkan Ersin Kaşka, ilçe ekonomisi için büyük önem arz eden bamteli beş isteğimizi belirleyerek Başbakan Ahmet Davutoğlu’na ilettiklerini şura sonunda da bazı isteklerine bakanlar kurulu olarak cevap aldıklarını söyledi.

Yapılan toplantıda katılımcılara;

1-Uluslar arası Karayoluna en yakın (Gerede Şehir Merkezi 5 KM)FİS dalında tescilli Gerede Arkut Kayak Merkezi yeni Turizm Master planı hazırlanarak Mevcut arzın artırılması, kış sporlarının çeşitlendirilmesi kayak pisti geliştirilerek sayısının arttırılması Şehir Merkezinden kayak merkezine teleferik projesi hazırlanması, Yaz aylarında ise ilgili alanlarda bulunan futbol sahaları artırılarak kamp yapan spor kulüplerinin kendi tesislerinde bölgeye yatırım yapmasının sağlanması;

 2-Gerede ye 35 Km uzaklıkta bulunan Karabük/ismetpaşa Demiryolu hattının Gerede-Bolu-Düzce üzerinden Sakarya Demiryoluna bağlanarak başta Gerede Organize sanayi Bölgesinde yatırımcılar başta olmak üzere bölge yatırımcılarını ucuz ulaşım demiryolu taşımacılığına kavuşturulması,

3-1-Ülke Büyükbaş Deri Üretiminin %40 imalatını yapan Gerede dericilerinin 2015 ortalarında taşınma süreci başlamaktadır. Gerede Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesine taşınması gereken 127 deri fabrikasının sektöre veda etmeden taşınması esnasında firmaların öz sermayelerini kaybetmemesi top yekün geçişlerini sağlamak amacıyla hibe başta olmak üzere uzun vadeli fabrika yapımı ve taşınma kredi desteklerinin sağlanması,

4- Gerede ilçesinde 1974 yılında kit olarak Çelik konstrüksiyon üretimi için kurulan ve daha sonra özelleşen GERKONSAN A.Ş fabrikasının 5 yıldır atıl bekleyen 852 bin m2 toplam alan ve 170.000 m2 kapalı alan olmak üzere üretim tesis ve makineleri acilen ekonomiye tekrar kazandırılması

5-Son dönemlerde daralmaya başlayan ekonomi nedeniyle firmaların sıcak para sıkıntısına çare olarak  Kosgeb ve kalkınma Ajansları başta olmak üzere uzun vadeli proje bazlı olmayan nakit işletme kredilerinin devreye sokulması talepleri direk başbakan başta olmak üzere hazır bulunan 9 bakana arz edildi. Ayrıca organize sanayi bölgelerimizde 12 nisan 2015 tarihinde sona eren konusunda  %50 arsa hibe yatırım desteği odamızca TOBB ve bakanlık nezdinde sürenin uzatılması konusunda yapılan çalışma şura sonucunda Başbakanımız tarafından sürenin bugün verdiğimiz kararla  2 yıl uzatıldığı konusu deklare edildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu Şura’nın bitiminde de bir konuşma yaptı. Oda ve borsa başkanları sayesinde bütün Türkiye’yi dinlemiş olduklarını belirten Davutoğlu şunları söyledi:

“İstişare olumlu adımlar yapmak için yapılır, istişare ortak bir vizyonu geliştirmek için yapılır. Bugün bir taraftan sizleri dinlerken diğer taraftan da notlar aldım. Gerek arada, gerekse masa etrafında arkadaşlarla istişare edip gündeme getirdiğiniz bazı sorunlara doğrudan müdahalelerde bulunma kararı aldım. Dolayısıyla bugünkü istişarenin hemen bugünkü ürünlerini sizlerle paylaşmak istiyorum. Sizin gündeme getirdiğiniz konular gündeme geldiği anda arkadaşlarımız çalıştılar, ne yapılabilecekse bunları ilettiler, bazı somut kararlar aldık bugünlük. Ama önümüzdeki günlerde, haftalarda ve aylarda emin olunuz ki gündeme getirdiğiniz her konu mutlaka değerlendirilip çözüme kavuşturulacak.

Yine beni memnun eden çok önemli bir husus; geçtiğimiz hafta ilan etmiş olduğumuz istihdamı, imalat, sanayi, yatırımı ve üretimi teşvik paketinin sizler tarafından çok kısa bir sürede bu kadar özümsenmiş, bu kadar benimsenmiş olması bizi çok mutlu etti. Birçok konuşmacımız bu teşvik paketine atıfta bulundu ve bunun ekonomimize büyük katkı sağlayacağını ifade etti. Bu teşvik paketinin böylesine benimsenmiş olması bizim için çok önemli bir göstergedir. Bu yönde gelebilecek ek tekliflere her zaman açığız.

Yine çok üzerinde hemen hemen bütün oda başkanlarımızın durduğu hususlardan bir tanesi teşvik sistemi. Teşvik sistemi arkadaşlar nihayetinde iller arasındaki farklı avantajların değerlendirilmesi amacıyla ortaya konan bir mekanizma. Hem gelir dağılımı adaletsizliklerini ve alt yapı farklılıklarını ortadan kaldırmak, hem de belli alanlarda, belli sektörleri, belli bölgelerde teşvik ederek Türkiye’nin gelenine ekonomik kalkınmayı yaymak. Şimdi bu çerçevede teşvik sistemi uygulamasını performans değerlendirmesine tabi tutuyoruz ve sizden bugün gelen talepler de göz önünde bulundurularak sadece il bazında değil, ilçe bazına inecek şekilde teşvik sistemini yeniden değerlendireceğiz ilçe bazına inecek…

Çünkü birçok ilimizde il içinde de çok farklı ilçelerimizin farklı gelişmişlik düzeylerinin olduğunun farkındayız özellikle büyük illerde, ben Konya’dan da bunu çok yakından biliyorum. Bunlar yalnız şuna dikkatinizi çekmek isterim: Nihayet teşvik sisteminde hangi esasları getirirseniz getirin mutlaka itiraz eden iller olacaktır, ilçeler olacaktır. Mesele belli bir optimizasyonla en objektif kriterleri ortaya koyup bunların hayata geçirilmesini sağlamak. Dolayısıyla, sizlerden gelecek verileri değerlendireceğiz. Ama ayrıca şunu da bilelim: Destekler teşvik sistemi üzerinden olmuyor sadece, genel teşvikler var, stratejik faktörler var, beşinci bölge desteği alan öncelikli sektörler var, büyük ölçekli projelere verilen ek destekler var. Burada detaya girmek istemiyorum ama, sadece meseleyi bölge bazında verilen, altı bölgeye yayılmış desteklere yoğunlaşmayın, sektörler bazında ar-ge konusunda olduğu gibi stratejik sektörler bazında, büyük ölçekli projeler bazında verilen ek destekler var. Kalkınma bölgeleri, kalkınma ajansları, TÜBİTAK üzerinden verilen destekler var, bütün bu desteklerinin hepsinin birden göz önüne alınması, hepsinin sizin tarafınızdan değerlendirilmesi önemli.”

-Başbakan seferberlik istedi

“Bu çerçevede yine organize sanayi bölgelerini daha da bir adım ötede, hem teşvik, hem de organize sanayi bölgelerini de içine alacak şekilde ve bir anlamda bunları da kapsayan serbest bölgeler ilgili kanuni çalışmalar, yasal çalışmaları tamamlandı ve serbest bölgeler kanunu Bakanlar Kurulu tarafından imzalanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sevk edildi. Dolayısıyla, serbest bölgelerle ilgili de yine kapsamlı bir düzenleme bu anlamda devreye sokuyoruz, inşallah seçim sonrasında öncelikli olarak ele alacağımız hususlardan birisi de bu.

Bir seferberlik ilan etmenizi rica ediyorum; gelin fabrikalarınızda, iş yerinizde çalışan insanlarımızın niteliklerini güçlendirelim. Gelin işçi ya da teknisyen ararken rastgele arama çabasının yerine, hep beraber eğitimi birlikte üstlenelim, mesleki eğitimi iş dünyasıyla birlikte yeniden yapılandıralım.”

Şimdi dikkatimi çeken ve beni gerçekten mutlu eden bir başka husus da, konvansiyonel alanlar dışında illerimizin yeni alanlara yönelmesi. Bunlardan birisi de turizm. Normalde turizm deyince Bodrum, Marmaris, Muğla, İzmir, Antalya hattı düşünülürdü eskiden veya Kapadokya düşünülürdü, İstanbul tabi düşünülürdü, bazı illerimizdeki oda başkanlarımızın, mesela Karabük, Bartın, Sinop, Bolu, Amasya, Adıyaman, Ağrı özel olarak turizme atıfta bulundular, bu çok önemli, çünkü Türkiye turizm açısından bir cennet ülke. Adıyaman’da Nemrut Dağı’na, Ağrı’da Ağrı Dağı’na yönelik turizm kadar, Karabük’te Safranbolu’nun, Sinop da, Bolu da, Amasya zaten bu anlamda şehir yapısı itibarıyla bir cazibe merkezidir, bu turizm alanlarının yayınlaştırılması için de her türlü çabayı göstereceğiz.

Bazı sektörlerde de özel bazı bir-iki projeyi zikrederek sadece geçeceğim dile getirilen. Turizmle ulaştırmanın birleştirildiği talepler oldu. Çok doğru talepler, Antalya-Kayseri yüksek hızlı tren, hızlı tren talebi. Antalya’nın turizm havzasını Kapadokya’nın turizm havzasıyla birleştirecek hızlı tren

Bu ülke hepimizin ülkesi, 78 milyonun ortak hayat alanı, ortak geleceği. Her birinizin katkısıyla, alın teriyle, emeğiyle çok güçlü bir ülkeyi beraber inşa edeceğiz .”

sura1

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
KAŞKA, GEREDE’NİN EKONOMİK GÜNDEMİNİ BAŞBAKANA ANLATTI

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir