KURBANLIK SEÇMENİN PÜF NOKTALARI NELERDİR

featured

ana-i1Kasap Kemal Tezel, kurbanlık hayvanların iç organlarının kan akıtılmasından sonra ”en geç 30 dakika” içerisinde çıkartılması önerisinde bulundu.

2015 yılının Kurban bayramı 24-27 Eylül tarihleri arasında idrak edilecek. Kurban yaklaşırken uzmanlar da; kurbanlık seçimi, kesime kadar evde besleme ve kesim aşamasında dikkat edilmesi gereken konularla ilgili uyarılarda bulundu.

Kurbanlık seçmenin püf noktaları nelerdir

Müslümanların en önemli ibadetlerinden biridir Kurban kesmik, hayatın hemen hemen er aşamasında kurban kesmenin ayrı bir yeri ve önemi vardır.

İnsanlık var olduğu günden bu yana her dinde ve her dönemde kurban kesmek veya kurban kesmeye niyetlenmek yer almıştır.

KURBAN NEDİR?

Kurban Arapça bir kelim olmakla beraber asıl anlamı itibariyle manen yakınlaşmak yakın olmak anlamları taşımakla birlikte asıl mana itibariyle “kulu Allah’a yakınlaştıran vesile” manalarına gelir. Örfümüzde Kurban, Allah’a yaklaşmak için kesilen zebîhaya (kurbanlığa) denirse de, asıl manası Allah’a yaklaşmak için sunulan herhangi herhangi bir şey demektir ki, bu, gerek kurbanlık ve gerekse diğer sadakalardan daha genel, daha umum î bir mana yelpazesine sahiptir.

Kurban kesmek tüm dinlerde yer alan bir ibadet olmasına rağmen Müslümanlar için ayrı bir önem arz etmektedir. Bu sebeple bir çocuğun doğması, belli bir yaşa gelmesi, evlilik, sünnet, güzel bir işin olması, yeni bir ev, araba veya benzeri bir şeyin alınması sonrasında kurban kesilir ve eti Allah rızası için dağıtılır.

Kurban yaklaşırken uzmanlar da; kurbanlık seçimi, kesime kadar evde besleme ve kesim aşamasında dikkat edilmesi gereken konularla ilgili uyarılarda bulundu.

  1. KURBANLIK SEÇİMİ

Kasap Kemal Tezel, Kurbanlık hayvan alırken çok dikkat edilmesi ve seçilecek hayvanların özellikle yaş konusunda kontrollerinin yapılması ve gebe olup olmadığının kontrollün yapılmasının gerektiğini belirtti.

Tezel, dış görünümü canlı olmayan, salya, burun akıntısı, pis kokulu ishali olan, vücudunda yara, şişlik, ödem olan hayvanların satın alınmaması konusunda uyarılarda bulunuyor.

Tezel, en önemli konulardan birinin hayvanların nereden geldiğinin bilinmesi olduğunun altını çizerek, bunun için ilk olarak, ürünün satıcısından kurbanlık hayvanın nereden geldiğini gösteren menşe şahadetnamesi istenmesi gerektiğini dile getirdi.

Koyun ve keçi cinsinden hayvanlar bir yaşını doldurduktan sonra kurban edilebileceğini kaydeden Kasap Tezel, ‘’Sığır ve manda cinsinden hayvanlar iki yaşını, deve ise beş yaşını tamamladıktan sonra kurban olarak kesilebilirler’’ dedi.

2-KESİM ÖNCESİ HİJYEN

Hayvanların bayrama az bir süre kala fazla beslenmemesi konusunda vatandaşları uyaran Tezel, kurbanlıklara, evlerdeki yemek ve mutfak artıkları verilmemeli, aşırı yemlemeden kaçınılması gerekir.

Derinin güzelce yüzülmesini isteyen Tezel, ”Kurbanlık hayvanlara stres yaratacak kötü muamelelerden kaçınılması, kesim sonrası et ve deri hijyeni açısından oldukça önemlidir. Kesimi yapılacak hayvanlar strese sokulmadan ve acı çektirilmeden kesim yapılmalıdır. Kesimde hayvanın her iki şah damarı birlikte kesilerek iyi bir kanatma sağlanmalıdır Derileri milli servet. Kurbanlık hayvanın derisi yüzüldükten ve başı gövdesinden ayrıldıktan sonra karın ve göğüs boşlukları açılarak sindirim, solunum, üreme ve boşaltım sistemine ait organlar çıkartılması gerektiğini, kurbanlık hayvanların iç organlarının kan akıtılmasından sonra ”en geç 30 dakika” içerisinde çıkartılması gerekir” dedi.

kasap-i4

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
KURBANLIK SEÇMENİN PÜF NOKTALARI NELERDİR

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir