TÜTÜN VE ZARARLARI ANLATILDI

featured

3 Tütün ve zararları anlatıldı (1)Gerede Müftülüğü Gönüllü Aydın Gençlik Topluluğu’nun yaptığı ve konuşmacı olarak Doç. Dr. Hanefi Özbek’in katıldığı “Zararlı Alışkanlıklardan Korunalım” konulu konferans Melih Gökçek Kültür Merkezi’nde düzenlendi.

14 Şubat 2015 Cumartesi günü Gerede Belediyesi Melih Gökçek Kültür Merkezi’nde yapılan konferansa Gerede Kaymakamı Arslan Yurt, Belediye Başkanı Mustafa Allar, TAPDK Üst Kurul Üyesi Doç. Dr. Murat Doğanay, AK Parti İlçe Başkanı Ali Şafak ve çok sayıda davetli, öğrenci ve vatandaşlar katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Gerede Müftüsü Hasan İzmirli, İslam dini birey ve toplum hayatından dini aklı, nesli canı ve malı korumayı hedeflediğini belirterek, “Müftülük ve Milli Eğitim Müdürlüğü olarak gençlerimize karşı kötü, zararlı alışkanlıklardan ve benzeri davranışlardan korunmaları için alanında uzman doktoru konferans vermesi için davet ettik’’ dedi.

Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar ise, konferansın Gerede’de düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, çok anlamlı ve yerinde bir konferans olduğunu söyledi. Allar, kötü alışkanlıkların sosyal boyutu olduğu kadar ekonomik açıdan da ciddi zararları olduğunun altını çizerek, ‘’Sigara ve alkolün ülkemizde de milyar dolarlık giderleri var. Gençlerin sigara ve diğer kötü alışkanlıklardan korunması için böyle konferansların yapılması gerekir’’ dedi.

TAPDK Üst Kurul Üyesi Doç. Dr. Murat Doğanay da, programın yapılmasında ve Melih Gökçek Kültür Merkezi’nin yapımında emeği geçenlere teşekkür ederek, ‘’2023 hatta 2071 hedefi olan Türkiye’nin üreticileri gençleri olacaktır. Gelecek nesilleri de korumak için bugün sizin zararlı alışkanlıklardan bir şekilde korunmanız gerekiyor. Kullanmıyorsanız bile çevrenizde kullananlara zararlarını anlatarak kullandırtmamanız gerekiyor. Bir kişi günde bir paket bitirdiğinde ortalama 10 yılda bir daire parası veriyor. Bu parayı bireysel emeklilikte değerlendirirseniz yaklaşık 50 bin TL tasarruf ediyorsunuz. Buna rağmen zararlı alışkanlıklar devam ediyor ’’ diye konuştu.

Gerede Kaymakamı Arslan Yurt da, İlçe de son birkaç yıldır zararlı alışkanlıklarla mücadele konusunda seminerlerin devam ettiğini belirterek, bırakamayan kişilere sağlık mekanizmasının çalıştırılması gerektiğine işaret etti. Bağımlılık yapan maddelerin artık son 10 yıla nazaran arttığına dikkat çeken Yurt, ‘’Dünyada Türkiye’de ve İlçemizde de son yıllarda zararlı alışkanlıkların kullanımı arttı. Bizde devlet olarak tedbirini almak durumundayız. Birey olarak da vatanımıza milletimize faydalı bir birey olmak zorundayız. Anne baba olarak da neslimizi iyi anlamda yetiştirmek ve çocuklarımıza iyi örnek olmalıyız. Çocuklarımızı takip etmeliyiz. Takip etmediğimiz zaman dışarıdaki zararlı kişilerden ve alışkanlıklardan korumuş olamayacağız. Daha sonra telafisi mümkün olmayan vakalar cereyan eder’’ dedi.

Konuşmaların ardından konferans veren İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji AD Öğretim Üyesi ve Sağlık Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Hanefi Özbek sahne aldı. Özbek nikotinin, tütünün psikoaktif etkilerinin ve bağımlılığının oluşmasına yol açan kısmı olduğunu belirterek, ilk zamanlar sadece Amerika kıtasında yetiştirilen bitkinin, 16. yüzyılda Avrupa’ya ve oradan diğer ülkelere de yayılmaya başladığını söyledi.

Doç Dr. Hanefi Özbek Nikotinin birçok hastalığa sebebiyet verdiğinin altını çizerek, ‘’Kalp hızını arttırır, kalp kası daha fazla kasılır, cilt damarları büzülür, çizgili kas damarları genişler, koroner damarlar büzülür (bu durum aterosklerotik damarlarda daha belirgin olur) bellekle ilgili olayları uyarır, iştahı azaltır, tremor (titreme) oluşturabilir’’ dedi. Özbek konuşmasında; Nikotin eksikliği sonucu ortaya çıkan nikotin kesilme sendromunun semptomları olan sinirlilik, anksiyete, depresyon, sersemlik, uyuşukluk, zihinsel konsantrasyon zorluğu, uyku bozukluğu, baş ağrısı, yorgunluk, kabızlık, sigara özleminin görüldüğünü anlattı.

Özbek, sigara dumanı içinde, tütünün yanması sonucu oluşan yaklaşık 5.000 çeşit kimyasal madde bulunduğunun altını çizerek, ‘’Bunların 50 adedi karsinojen olmak üzere 250’den fazlası sağlığa zararlıdır’’ dedi. Özbek, sigara dumanının yaptığı patolojik bozukluklardan en başta gelen üç tanesinin; Kanser, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), ateroskleroz ve buna bağlı kalp hastalığı olduğunu kaydetti. Özbek, sigara içenlerde, içmeyenlere göre; Akciğer kanseri (kadınlarda daha fazla), özofagus kanseri, baş ve boyun kanserleri (dudak, larenks, farenks, burun ve ağız boşluğu kanseri), mide kanseri, pankreas kanseri, böbrek kanseri, mesane kanseri, meme kanseri, uterus kanseri, koah, koroner kalp hastalığı, serebrovasküler hastalık, subaraknoid kanama, akciğer tüberkülozu, tromboangiitis obliterans, abdominal aorta anevrizması oluşumu ve bunun yırtılması, peptik ülser nükslerinin artması, amfizem, astım, burger hastalıkların daha fazla oluştuğu saptandığını anlattı.

Konuşmaların ardından Gerede Kaymakamı Arslan Yurt tarafından İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji AD Öğretim Üyesi ve Sağlık Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Hanefi Özbek’e çiçek takdim ederek birlikte fotoğraf çekildi.

IMG_3394

IMG_3385

8

7

5

4

3

2

1

3 Tütün ve zararları anlatıldı

3 Tütün ve zararları anlatıldı (1)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
TÜTÜN VE ZARARLARI ANLATILDI

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir