GTSO mesleki bilgilendirme yaptı

featured

 

Gerede Ticaret ve Sanayi Odası üyeleri için 23 Kasım 2017 Perşembe günü saat 14.00 da mesleki yeterlilik belgesi bilgilendirme toplantısı yaptı. Gerede TSO M.Rifat Hisarcıklıoğlu Konferans Salonu’nda yapılan bilgilendirme toplantısının sunumunu ise MEYBEM AŞ. Genel Müdürü Ahmet Saygın Baban yaptı.

Toplantıya personel çalıştıran üyeler yoğun katılım gösterirken, Ahmet Saygın Baban’a sunumu için Gerede TSO teşekkür etti. Gerede Ticaret ve Sanayi Odası konu ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda yapılan değişiklikle, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenecek tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde çalışanların ve çalışmak isteyenlerin mesleki yeterlilik belgesi almaları zorunlu hale gelmiştir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 81 meslekte,  mesleki yeterlilik belgesi zorunlu hale gelmiştir. Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde “Mesleki yeterlilik belgesi” olmayan kişilerin çalıştırılması halinde idari para cezası uygulanacaktır.

Zorunlu mesleki yeterlilik belgesi olmadan çalıştığınız tespit edildiği takdirde işverene her çalışan için 500 TL para cezası kesilir ve 1 ay içinde ödemesi zorunludur. İlgili Kanun gereği, meslek lisesi ve meslek yüksekokulu diploması ile mesleki eğitim merkezinden alınmış ustalık belgesi dışındaki tüm belgeler geçerliliğini yitirecektir. Mesleki yeterlilik belgesine sahip olan işçi de, bu işçiyi çalıştıran işveren de önemli avantajlar elde etmektedir. İşveren açısından akla gelen ilk fayda, yanlış kişiye istihdam olasılığının ortada kalkması ve işverenin mali kaybının önüne geçilmesidir. Çalışana da, hangi konularda yeterli yetersiz olduğu konusunda yol göstermesi ve bu çerçevede kendisini geliştirebileceği alana yönelmesini sağlamaktır. Ancak bu mesleki yeterlilik belgesi asıl olarak işverenin sosyal sigorta ödemelerini azaltmaktadır. Yeterlilik belgesi olan çalışanın sigorta primi işveren payı İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanmak suretiyle belge sahipleri prim teşvikiyle işverenine önemli maliyet avantajı oluşturmaktadır.

Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Bakanlıkça çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, 21/9/2006 tarihli ve 5544 sayılı Meslekî Yeterlilik Kurumu Kanunu kapsamında yetkilendirilmiş sınav ve belgelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği sınavlarda başarılı olan kişilerin 31/12/2017 tarihine kadar belge masrafı ile sınav ücreti, 1/1/2018 tarihinden 31/12/2019 tarihine kadar ise belge masrafı ile sınav ücretinin yarısı Fondan karşılanır. Fondan karşılanacak sınav ücreti, brüt asgari ücretin yarısını geçmemek üzere meslekler itibarıyla Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulunun kararıyla belirlenir. Fondan karşılanan bu desteklerden kişiler bir kez yararlanabilir. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir.

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre ustalık belgesi almış olanlar ile Millî Eğitim Bakanlığına bağlı meslekî ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin meslekî ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi şartı aranmaz. Bu amaçla, TOBB tarafından kurulan MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş. TÜRKAK tarafından akredite edilmiş, sınav ve belgelendirme hizmeti vermek amacıyla Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından da yetkilendirilmiştir. Personel çalıştıran üyelerimizin ve ilgili kesimlerin katılımı bizleri memnun etmiştir” ifadelerine yer verildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
GTSO mesleki bilgilendirme yaptı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir