BU PROJE KORKUYU BİTİRİR!

Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Dr. Nurettin Akman, bir beç tavuğunun günde 40-50 gramdan, 400 grama kadar kene topladığını söyledi.

Gerede’de kenenin ısırmasıyla ölümlere neden olan Kırım Kango Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bitirecek proje kapsamında Dr. Nurettin Akman, daha önce kene ısırmasına bağlı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı sonucu ölümlerin meydana geldiği Çankırı’daki bazı köyleri ziyaret etti. Burada köylülere 132 adet Beç Tavuğu dağıtıldı, 100 keklik doğaya salındı.

Akman, yaptığı açıklamada, Gerede’de de bu Beç Tavuğu Projesi’nin başlatılacağının sinyalini verdi.

Geçtiğimiz yıllarda Çankırı’nın bazı köylerinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nden vefat edenlerin olduğunu hatırlatan Bakan Yardımcısı Akman, bilhassa Tokat’tan başlayıp, Amasya, Tosya, Ilgaz, Gerede hattında kene vakalarının görüldüğünü ve halen de görülmekte olduğunu söyledi.

YÜZDE YÜZ SONUÇ

Son yıllarda Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün bu konuya eğildiğini ve Türkiye’nin belli yerlerinde keklik ve Beç Tavuğu üretim merkezleri kurulduğunu, Gerede gibi bu merkezlerin kurulmadığı alanlarda ise çalışmaların devam ettiğini aktaran Akman, şöyle konuştu: “Proje kene vakalarının görüldüğü bazı bölgelerde denendi. Bir Beç Tavuğu’nun günde 40-50 gramdan, 400 grama kadar kene topladığı ifade edildi. Süne mücadelesinde, bilhassa Çukurova’da, keklikle çok büyük mesafeler alındı. Yani, yüzde 100’e varan bir başarı gerçekleşti. Bu amaçla doğaya yeniden kazandırmak adına, keklik üretimi yapılıyor ve dağıtılıyor.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
BU PROJE KORKUYU BİTİRİR!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir