ÖZEL HABER
Çığrılı Medya Grup Kuruluşudur -

“Çocuklar taze yoğurt tüketmeli”

“Çocuklar taze yoğurt tüketmeli”
  • 18.01.2016
  • 843 kez okundu

timthumbGerede İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, daha sağlıklı daha kaliteli yoğurdu evinizde yapabilirsiniz kampanyasıyla aileleri bilinçlendirmeye devam ediyor. Gerede İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, küçük çocukların mutlaka taze yoğurt tüketmeleri gerekliliğini ve yoğurt sütünün mutlaka çiftçiden alınması gerektiğini belirtti.

Gerede İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mutlu Yıldız tarafından yapılan açıklamada; “İnsan beslenmesinde yoğurdun faydaları anlatılmakla bitmez. Küçük çocuklar yoğurt gibi mükemmel bir gıdadan fayda sağlayabilmesi için yoğurdun çok taze olması gerekmektedir. Çocukların yoğurttan yeteri kadar yararlanabilmeleri ve yoğurttan beklenen faydalardan çocukların yararlanabilmeleri yoğurt içindeki  laktik asidin yapısına bağlıdır. Çocuklar büyükler gibi her yoğurdu sindiremez. Yoğurt üretildikten 2 gün içinde laktik asit çocukların sindirilebileceği bir formdadır. Bu forma fizyolojik form diyoruz, her yoğurt imal edildikten 2 günden sonra içerisindeki laktik asit, çocukların sindiremeyeceği formuna dönüşür. Formunu yetişkinler sindirebilirken 5 yaşından küçük çocuklar maalesef sindirememektedir. Bu nedenle çocuklar için her evde taze yoğurt hazırlama zorunluluğu vardır” ifadelerine yer verdi.

Fabrikasyon yoğurtlarında 2 günlük yoğurdu yakalamak çok zordur diyen Gerede İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü; “Fabrikasyon yoğurt yapımında elde edilen yoğurtların tadı yapısı dayanımı ev şartlarında yapılan yoğurtlara göre üstün özelliklerdedir. Bu durum fabrikasyon yoğurtlarının yapım aşamasında yoğurdun uzun süre  dayanımı, sıkılığı, geç su salması  için içerisine acaba  bazı maddeler mi  katıldığını ister istemez akla getirebilmektedir. Halbuki fabrikalar bu yapıya sadece doğru teknikleri kullanarak ulaşmaktadırlar.

Süt işleme tekniklerine ev şartlarında da uyulması durumunda üstün özellikte ev şartlarında da yoğurt  yapmak mümkündür. Yoğurt kalitesi üzerinde çiğsüt kalitesi, kullanılan pişirme tenceresinin paslanmaz çelik olup olmaması, özellikle kaynatıldıktan sonra aynı sıcaklıkta 15-30 dakika aralarında bekletilmesi, hızlı soğutma, kullanılan yoğurt mayasının tazeliği, yoğurt olduktan sonra hemen buzdolabına koymamanın yoğurdun tadı, yapısı, ekşimesi ve su salması üzerine çok ciddi etkileri vardır.

Çiğsüt seçimi: Yoğurt yapabilmek için en önemli kural antibiyotik içermemesi ve sütün daha önceden herhangi bir ısıl işleme tabi tutulmuş olmamasıdır. Yoğurt sütünün mutlaka çiftçiden alınması gerekmektedir. Marketlerde satılan UHT ve pastörize sütlerden kaliteli yoğurt yapmak mümkün değildir.

Tencere seçimi: Sütün kaynatılacağı tencerenin mutlaka kalın tabanlı paslanmaz çelik tencere olması gerekmektedir. Alüminyum, emaye tencere kullanılması durumunda gevşek yapıda bir yoğurt elde edilir. Bunun nedeni alüminyum ve emaye malzemenin ısı iletim katsayısının çok yüksek olması süt serum proteinlerinin aşırı ve kısa sürede yapı değiştirmesine neden olur ki bu yoğurtta gevşek yapıya neden olur. Çelik tencerede sütün devamlı karıştırılması en doğru olandır ancak bu çoğu zaman mümkün olmadığından arada bir karıştırılması sert bir kıvamlı yoğurt için önemlidir.

Kaynamış sütün aynı sıcaklıkta bekletilmesi ve soğutulması: Sütün en iyi şartlarda 90 derecede ısıl işlem görmesi sert bir yoğurt için önemlidir. Ancak ev şartlarında sütü 90 derecede ısıtsak bile bu 5 dakika sonra sütün derecesi düşer ve yeteri kadar yoğurtta sertlik oluşturacak olan serum proteinlerinin yetersiz yapı değişikliği gevşek yapıya neden olur. Bu nedenle sütün kaynama anında 1 dk kaynadığını gördükten sonra tüpün altını kapatmak yeterlidir. Sütün kaynadıktan hemen sonra 15 dakika olduğu yerde bırakmak 15 dakika sonra tencerenin tamamını içinde soğuk su bulunan leğenin içine oturtularak soğutmak hatta 15 dakika sonra bir kaptan bir kaba boşaltmak boşaltılırken içinden buhar çıkması kazeinleri bir araya getirir ki sert bir yoğurt elde edilir. Kaynamış süt soğutmaya alınmayıp kendi halinde özellikle yazın soğumaya bırakılırsa mayalama sıcaklığına kadar 50-60 derecelerde uzun süre bekler ki bu durumda maalesef spor yapan baketirler ortama hakim olabilir. Bu seferde yoğurtta kırık yapılar meydana gelir.

Yoğurt mayası seçimi: Yoğurt yapımında yoğurdun tadı yapısı üzerine mayanın etkisi çok büyüktür. Yoğurt mayaları kullanıldıkça yapılarını değiştirir her mayaladıkça maya içindeki bakterilerin oranları ekşitici unsurların çoğalmasına neden olur. Bu nedenle tadını beğendiğimiz kaşığa aldığımızda uzama yapmayan yoğurtları birer kullanımlık buzdolabı poşetlerine alıp dondurduğumuzda yoğurt mayalarının eskimesini yaşlanmasını önlemiş oluruz. Bu nedenle beğendiğimiz yoğurtları birer kullanımlık buzdolabı poşetlerinde dondurmalıyız ve kullanırken de direk buzluktan çıkarıp mayalama sıcaklığındaki sütü donmuş şekilde çözülmelerini beklemeden direk donuk vaziyette sütün içine katarak mayalamalıyız. Mayalama sıcaklığı gerçekte 42 derecededir ancak küçük kaplarda soğuma hızlı olduğundan mayalamayı kışın  46 derecede başlatmak en iyisidir. Sıcaklığı sabit tutmak için etrafını özellikle alt kısmını iyice örtmeliyiz. Yine kavanozlara sıcak su koyup sıcak su içinde de mayalayabiliriz.

Mayalamanın bittiği anı saptama: Yoğurt 3-3,5 saat içinde normal şartlarda olacaktır yoğurdu erken soğutmaya almak ekşimeyi teşvik eder ne zaman ki tam yoğurtlaşma olduğunda tencerenin kapağını da açarsak bu şekilde de 30 dakika beklerse daha sonra buzdolabına alırsak yoğurdunuz daha geç ekşir. Bu olay kazeinin yapı değişikliğiyle alakalı geniş bir konudur ama durum budur her zaman erken çıkarılan yoğurtlar buzdolabında bile sürekli ekşir.  Yoğurdun keskin tadı buzdolabında meydana gelir. Ertesi günü yoğurdunun tadını beğendiğinizde taze genç mayadan hemen buzdolabı poşetlerine birer kullanımlık dondurucuya atarsak sürekli aynı kalitede yoğurt üretmiş oluruz.

Özetlemek gerekirse: Antibiyotiksiz daha önceden ısıl işlem görmemiş direkt çiftçiden alınan çiğ sütten  yoğurt yapılmalı. Aliminyum tencere yerine kalın tabanlı paslanmaz çelik tencere kullanılmalı. Süt kaynayıncaya kadar arada bir karıştırılmalı ve kaynadıktan 1 dk. sonra ocağın altı kapatılmalı daha sonra aynı sıcaklıkta en az 15 dakika en fazla 30 dakika bekletilmeli. Soğutmayı hızlı bir şekilde tencerenin tamamını alacak şekilde içinde soğuk su bulunan daha büyük bir kabın içine oturtularak 46 dereceye kadar karıştırarak hızla soğutulmalı. Mayalama sonucunda tam yoğurtlaşma (Muhallebi kıvamından kalın ve yoğurt kokusu oluşmuş) olunca buzdolabına konmalı. Yoğurt mayası olarak rastgele yoğurt kullanılmamalı her zaman hazırda birer kullanımlık önceden dondurulmuş yoğurt kullanılmalıdır denildi.

EŞİNİN KAMUFLAJI İLE KATILDI
Cenazeye eşinin komando kamuflajı ve beresi ile katılan Derya Sezer ile diğer yakınları da namazdan sonra tabut başına geldi. Şehidin...
GEREDE ŞEHİDİNE AĞLADI
Irak’ın kuzeyindeki Zap bölgesinde PKK’lı teröristlerin el yapımı patlayıcıyı infilak ettirmesinin ardından çıkan çatışmada şehit düşen Geredeli şehidimiz Piyade Uzman...
Gerede şehidine ağlıyor
Alınan bilgiye göre Gerede Nuhören köyünden Uzman Çavuş İlhan Sezer şehit düştü. Geredeli Piyade Uzman Çavuş 26 yaşındaki İlhan Sezer’in,...
GEREDELİLER’İ BULUŞTURAN GECE
Geredeliler Dergisi tanıtım kokteyli yoğun katılımla gerçekleştirildi. Ankara’da yaşayan Geredelileri biraraya getiren gecede Gerede Kültür Sosyal ve Yardımlaşma Derneği’nin dört...
Yürüyen emekliler Gerede’ye ulaştı
Yürüyerek Sinop’tan yola çıkarak ilçemiz Gerede’ye ulaşan iki emeklinin hedefi, ‘Cumhuriyet ve şehitler’ adını verdikleri yürüyüş ile 29 Ekim’de Çanakkale’ye...
Samat İlkokulu öğrencilerine ziyaret
Gerede Kaymakamı Cengiz Ünsal her ay bir okul ziyaretleri kapsamında, bu ayki ziyaretini Samat Köyü İlkokulu’na gerçekleştirdi. Okul Müdürü Gürkan...
Yeni müdürler makama çıktı
İlçemiz Gerede’ye yeni atanan okul müdürleri Gerede Kaymakamı Cengiz Ünsal’ı makamında ziyaret ederek bilgilendirme yaptılar. Makam ziyaretine İlçe Milli Eğitim...
“Çalışmalar devam ediyor”
Gerede Belediyesi basın biriminden yapılan yazılı basın açıklamasında ilçemiz Gerede’de çalışmaların aralıksız devam ettiği belirtilirken; cezaevi inşaatı, BJK tesisleri, alt...
Kaymakam Ünsal’dan 16 köye ziyaret
Gerede Kaymakamı Cengiz Ünsal başkanlığında vatandaşla buluşma toplantısı Enselliler, Macarlar, Elören, Asmaca, Hacılar, Salur, Havullu, Karapazar, Koçumlar, Dikmen, Sungurlar, Mangallar,...
GUBYO’da oryantasyon eğitimi verildi
Gerede Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu tarafından 2017-2018 akademik yılına ilişkin oryantasyon eğitimi, 10 Ekim 2017 Salı günü 2 aşama olarak birinci...
GTSO Başkanı Kaşka, Moldova temaslarını anlattı
Gerede Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Kaşka, Gerede ekonomisini ve Gerede turizm potansiyelini Moldova iş dünyasına tanıttı....
İGM’DEN GEREDE’YE 86 BİN 250 TL ÖDENEK
İl Genel Meclisi Ekim Ayı toplantılarında Gerede ilçemize 86 bin 250 TL ödenek aktarıldı. Plan ve Bütçe Komisyonundan gelen raporlar...
Şehit Coşkun’un ailesi ziyaret edildi
Gerede Kaymakamı Cengiz Ünsal ve protokol üyeleri, Geredeli şehidimiz İsmail Coşkun’un Yazıköy köyünde ikamet eden ailesini ziyaret etti. Ziyarette Gerede...
Okul müdürleri başarıyı değerlendirdi
Gerede İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü birinci dönem okul müdürleri ve okul aile birliği başkanları toplantısını gerçekleştirdi. Birinci dönem okul müdürleri...
Kaymakam Ünsal’ın köy ziyareti
Gerede Kaymakamı Cengiz Ünsal başkanlığında vatandaşla buluşma toplantısı Yelkenler Köyünde yapıldı. İçişleri Bakanlığının 05/11/2016 tarih ve E.8154 sayılı genelgesi doğrultusunda...
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.