ÖZEL HABER
Çığrılı Medya Grup Kuruluşudur -

“Çocuklar taze yoğurt tüketmeli”

“Çocuklar taze yoğurt tüketmeli”
  • 18.01.2016
  • 549 kez okundu

timthumbGerede İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, daha sağlıklı daha kaliteli yoğurdu evinizde yapabilirsiniz kampanyasıyla aileleri bilinçlendirmeye devam ediyor. Gerede İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, küçük çocukların mutlaka taze yoğurt tüketmeleri gerekliliğini ve yoğurt sütünün mutlaka çiftçiden alınması gerektiğini belirtti.

Gerede İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mutlu Yıldız tarafından yapılan açıklamada; “İnsan beslenmesinde yoğurdun faydaları anlatılmakla bitmez. Küçük çocuklar yoğurt gibi mükemmel bir gıdadan fayda sağlayabilmesi için yoğurdun çok taze olması gerekmektedir. Çocukların yoğurttan yeteri kadar yararlanabilmeleri ve yoğurttan beklenen faydalardan çocukların yararlanabilmeleri yoğurt içindeki  laktik asidin yapısına bağlıdır. Çocuklar büyükler gibi her yoğurdu sindiremez. Yoğurt üretildikten 2 gün içinde laktik asit çocukların sindirilebileceği bir formdadır. Bu forma fizyolojik form diyoruz, her yoğurt imal edildikten 2 günden sonra içerisindeki laktik asit, çocukların sindiremeyeceği formuna dönüşür. Formunu yetişkinler sindirebilirken 5 yaşından küçük çocuklar maalesef sindirememektedir. Bu nedenle çocuklar için her evde taze yoğurt hazırlama zorunluluğu vardır” ifadelerine yer verdi.

Fabrikasyon yoğurtlarında 2 günlük yoğurdu yakalamak çok zordur diyen Gerede İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü; “Fabrikasyon yoğurt yapımında elde edilen yoğurtların tadı yapısı dayanımı ev şartlarında yapılan yoğurtlara göre üstün özelliklerdedir. Bu durum fabrikasyon yoğurtlarının yapım aşamasında yoğurdun uzun süre  dayanımı, sıkılığı, geç su salması  için içerisine acaba  bazı maddeler mi  katıldığını ister istemez akla getirebilmektedir. Halbuki fabrikalar bu yapıya sadece doğru teknikleri kullanarak ulaşmaktadırlar.

Süt işleme tekniklerine ev şartlarında da uyulması durumunda üstün özellikte ev şartlarında da yoğurt  yapmak mümkündür. Yoğurt kalitesi üzerinde çiğsüt kalitesi, kullanılan pişirme tenceresinin paslanmaz çelik olup olmaması, özellikle kaynatıldıktan sonra aynı sıcaklıkta 15-30 dakika aralarında bekletilmesi, hızlı soğutma, kullanılan yoğurt mayasının tazeliği, yoğurt olduktan sonra hemen buzdolabına koymamanın yoğurdun tadı, yapısı, ekşimesi ve su salması üzerine çok ciddi etkileri vardır.

Çiğsüt seçimi: Yoğurt yapabilmek için en önemli kural antibiyotik içermemesi ve sütün daha önceden herhangi bir ısıl işleme tabi tutulmuş olmamasıdır. Yoğurt sütünün mutlaka çiftçiden alınması gerekmektedir. Marketlerde satılan UHT ve pastörize sütlerden kaliteli yoğurt yapmak mümkün değildir.

Tencere seçimi: Sütün kaynatılacağı tencerenin mutlaka kalın tabanlı paslanmaz çelik tencere olması gerekmektedir. Alüminyum, emaye tencere kullanılması durumunda gevşek yapıda bir yoğurt elde edilir. Bunun nedeni alüminyum ve emaye malzemenin ısı iletim katsayısının çok yüksek olması süt serum proteinlerinin aşırı ve kısa sürede yapı değiştirmesine neden olur ki bu yoğurtta gevşek yapıya neden olur. Çelik tencerede sütün devamlı karıştırılması en doğru olandır ancak bu çoğu zaman mümkün olmadığından arada bir karıştırılması sert bir kıvamlı yoğurt için önemlidir.

Kaynamış sütün aynı sıcaklıkta bekletilmesi ve soğutulması: Sütün en iyi şartlarda 90 derecede ısıl işlem görmesi sert bir yoğurt için önemlidir. Ancak ev şartlarında sütü 90 derecede ısıtsak bile bu 5 dakika sonra sütün derecesi düşer ve yeteri kadar yoğurtta sertlik oluşturacak olan serum proteinlerinin yetersiz yapı değişikliği gevşek yapıya neden olur. Bu nedenle sütün kaynama anında 1 dk kaynadığını gördükten sonra tüpün altını kapatmak yeterlidir. Sütün kaynadıktan hemen sonra 15 dakika olduğu yerde bırakmak 15 dakika sonra tencerenin tamamını içinde soğuk su bulunan leğenin içine oturtularak soğutmak hatta 15 dakika sonra bir kaptan bir kaba boşaltmak boşaltılırken içinden buhar çıkması kazeinleri bir araya getirir ki sert bir yoğurt elde edilir. Kaynamış süt soğutmaya alınmayıp kendi halinde özellikle yazın soğumaya bırakılırsa mayalama sıcaklığına kadar 50-60 derecelerde uzun süre bekler ki bu durumda maalesef spor yapan baketirler ortama hakim olabilir. Bu seferde yoğurtta kırık yapılar meydana gelir.

Yoğurt mayası seçimi: Yoğurt yapımında yoğurdun tadı yapısı üzerine mayanın etkisi çok büyüktür. Yoğurt mayaları kullanıldıkça yapılarını değiştirir her mayaladıkça maya içindeki bakterilerin oranları ekşitici unsurların çoğalmasına neden olur. Bu nedenle tadını beğendiğimiz kaşığa aldığımızda uzama yapmayan yoğurtları birer kullanımlık buzdolabı poşetlerine alıp dondurduğumuzda yoğurt mayalarının eskimesini yaşlanmasını önlemiş oluruz. Bu nedenle beğendiğimiz yoğurtları birer kullanımlık buzdolabı poşetlerinde dondurmalıyız ve kullanırken de direk buzluktan çıkarıp mayalama sıcaklığındaki sütü donmuş şekilde çözülmelerini beklemeden direk donuk vaziyette sütün içine katarak mayalamalıyız. Mayalama sıcaklığı gerçekte 42 derecededir ancak küçük kaplarda soğuma hızlı olduğundan mayalamayı kışın  46 derecede başlatmak en iyisidir. Sıcaklığı sabit tutmak için etrafını özellikle alt kısmını iyice örtmeliyiz. Yine kavanozlara sıcak su koyup sıcak su içinde de mayalayabiliriz.

Mayalamanın bittiği anı saptama: Yoğurt 3-3,5 saat içinde normal şartlarda olacaktır yoğurdu erken soğutmaya almak ekşimeyi teşvik eder ne zaman ki tam yoğurtlaşma olduğunda tencerenin kapağını da açarsak bu şekilde de 30 dakika beklerse daha sonra buzdolabına alırsak yoğurdunuz daha geç ekşir. Bu olay kazeinin yapı değişikliğiyle alakalı geniş bir konudur ama durum budur her zaman erken çıkarılan yoğurtlar buzdolabında bile sürekli ekşir.  Yoğurdun keskin tadı buzdolabında meydana gelir. Ertesi günü yoğurdunun tadını beğendiğinizde taze genç mayadan hemen buzdolabı poşetlerine birer kullanımlık dondurucuya atarsak sürekli aynı kalitede yoğurt üretmiş oluruz.

Özetlemek gerekirse: Antibiyotiksiz daha önceden ısıl işlem görmemiş direkt çiftçiden alınan çiğ sütten  yoğurt yapılmalı. Aliminyum tencere yerine kalın tabanlı paslanmaz çelik tencere kullanılmalı. Süt kaynayıncaya kadar arada bir karıştırılmalı ve kaynadıktan 1 dk. sonra ocağın altı kapatılmalı daha sonra aynı sıcaklıkta en az 15 dakika en fazla 30 dakika bekletilmeli. Soğutmayı hızlı bir şekilde tencerenin tamamını alacak şekilde içinde soğuk su bulunan daha büyük bir kabın içine oturtularak 46 dereceye kadar karıştırarak hızla soğutulmalı. Mayalama sonucunda tam yoğurtlaşma (Muhallebi kıvamından kalın ve yoğurt kokusu oluşmuş) olunca buzdolabına konmalı. Yoğurt mayası olarak rastgele yoğurt kullanılmamalı her zaman hazırda birer kullanımlık önceden dondurulmuş yoğurt kullanılmalıdır denildi.

NOVA ORMAN ÜRÜNLERİ A.Ş. ELEMAN İLANI
ELEMAN İLANI Gerede Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan fabrikamızda çalıştırılmak üzere tercihen askerliğini yapmış, Gerede’de ikamet eden farklı birimlerimizde çalıştırılmak üzere...
Ali Sağlam köşe yazısı
Günün sözü: Sahipsiz vatanın batması haktır, sen sahip olursan bu vatan batmayacaktır. GEREDE’DEN KURTULMAK Bolu Belediye Başkanı “Birde Gerede’den...
“İyi olanı emret, kötü olana karşı koy”
Gerede İlçe Müftülüğü tarafından organize edilen sabah namazı buluşması 13 Ocak 2017 Cuma günü Fatih Camii’nde gerçekleştirilirken, 20 Ocak 2017...
Geredespor kime yenildi?
Bölgesel Amatör Lig 11. grup karşılaşmasında Geredespor ile Çekmeköy Alemdağspor Bolu Karaçayır’da karşı karşıya geldi. Rakip Çekmeköy Alemdağspor orta hakem...
Esentepe’de bidonlu tatil keyfi
İlçemizin doğal güzellikleri ile ünlü Esentepe mesirelik alanına gelenler, tatillerinin keyfini kiraladıkları bidonlarla kayarak çıkarttı. Yurtiçinden ve yurtdışından hafta sonu...
Geredespor’da 5 imza
Bölgesel Amatör Lig 11. grupta mücadele eden Geredespor 5 isim ile anlaşmaya vardı. Geredespor’da  Mersin Büyükşehir Bld.Spor’dan Eser Şen, Nilüfer...
Güldemir Umre’ye gidecekleri uyardı
Geredeli hemşerimiz HURSAD Başkan Yardımcısı Muharrem Güldemir, geçen yıl 30 bine yakın kişinin mağdur edildiğini belirterek Umre’ye gidecek olan vatandaşları...
Geredeli Bilge’den özel karikatür söyleşisi
Türk karikatürünün dünyaya tanıtılması ve dünya karikatürünün ülkemize aktarılmasında önemli katkıları olan Geredeli hemşerimiz Mehmet Saim Bilge ile karikatür üzerine...
Akçakale, kar kazalarına karşı uyardı
AİBÜ Gerede Meslek Yüksekokulu Tekstil, Giyim, Ayakkabı ve Deri Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nurettin Akçakale, hemen bütün ülkelerin kar...
Ali Tuna Ak, Geredespor’a imzayı attı
Bal ekibi Geredespor, Sarıkamış Belediyespor’dan Ali Tuna Ak ile anlaştı. 1986 Suudi Arabistan doğumlu olan Ali Tuna stoper ve sağ...
Geçen yılın projeleri üç yayınlandı
Gerede Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Birimi tarafından geçmiş yılın değerlendirmesi üç yapıldı. Yapılan projeler başlıklar altında haberimizde yer alırken,...
CEZAEVİ PROJELERİ ONAYLANDI
Belediye Başkanı Mustafa Allar’ın uzun süredir gündeminde olan cezaevi projesi 12 Ocak 2017 Perşembe günü itibari ile onaylandı. Yaklaşık 1.5...
Masatlı yılın kaymakamı seçildi
Önceki dönem Gerede Kaymakamı, şimdi ise Bursa Mustafa Kemalpaşa Kaymakamı Mustafa Masatlı yılın kaymakamı seçildi. Eski Gerede Kaymakamı Mustafa Masatlı...
Yılmaz; “Gerede esprim farklı yorumlandı”
Gazetelerde “Gerede” ile ilgili kendisine atfen yorum ve değerlendirmelerin yer aldığını ifade eden Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz,  “Belediye Meclisi’nde...
Gerede’de 231 kişi yeni kimlik için başvurdu
Yeni kimlik kartı başvuruları 2 Ocak’ta başladı. İlçemiz Gerede’de 10 günde 231 kişi yeni kimlik almak için başvuruda bulundu. Kimliklerin...
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.