ÖZEL HABER
Çığrılı Medya Grup Kuruluşudur -

“Çocuklar taze yoğurt tüketmeli”

“Çocuklar taze yoğurt tüketmeli”
  • 18.01.2016
  • 698 kez okundu

timthumbGerede İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, daha sağlıklı daha kaliteli yoğurdu evinizde yapabilirsiniz kampanyasıyla aileleri bilinçlendirmeye devam ediyor. Gerede İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, küçük çocukların mutlaka taze yoğurt tüketmeleri gerekliliğini ve yoğurt sütünün mutlaka çiftçiden alınması gerektiğini belirtti.

Gerede İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mutlu Yıldız tarafından yapılan açıklamada; “İnsan beslenmesinde yoğurdun faydaları anlatılmakla bitmez. Küçük çocuklar yoğurt gibi mükemmel bir gıdadan fayda sağlayabilmesi için yoğurdun çok taze olması gerekmektedir. Çocukların yoğurttan yeteri kadar yararlanabilmeleri ve yoğurttan beklenen faydalardan çocukların yararlanabilmeleri yoğurt içindeki  laktik asidin yapısına bağlıdır. Çocuklar büyükler gibi her yoğurdu sindiremez. Yoğurt üretildikten 2 gün içinde laktik asit çocukların sindirilebileceği bir formdadır. Bu forma fizyolojik form diyoruz, her yoğurt imal edildikten 2 günden sonra içerisindeki laktik asit, çocukların sindiremeyeceği formuna dönüşür. Formunu yetişkinler sindirebilirken 5 yaşından küçük çocuklar maalesef sindirememektedir. Bu nedenle çocuklar için her evde taze yoğurt hazırlama zorunluluğu vardır” ifadelerine yer verdi.

Fabrikasyon yoğurtlarında 2 günlük yoğurdu yakalamak çok zordur diyen Gerede İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü; “Fabrikasyon yoğurt yapımında elde edilen yoğurtların tadı yapısı dayanımı ev şartlarında yapılan yoğurtlara göre üstün özelliklerdedir. Bu durum fabrikasyon yoğurtlarının yapım aşamasında yoğurdun uzun süre  dayanımı, sıkılığı, geç su salması  için içerisine acaba  bazı maddeler mi  katıldığını ister istemez akla getirebilmektedir. Halbuki fabrikalar bu yapıya sadece doğru teknikleri kullanarak ulaşmaktadırlar.

Süt işleme tekniklerine ev şartlarında da uyulması durumunda üstün özellikte ev şartlarında da yoğurt  yapmak mümkündür. Yoğurt kalitesi üzerinde çiğsüt kalitesi, kullanılan pişirme tenceresinin paslanmaz çelik olup olmaması, özellikle kaynatıldıktan sonra aynı sıcaklıkta 15-30 dakika aralarında bekletilmesi, hızlı soğutma, kullanılan yoğurt mayasının tazeliği, yoğurt olduktan sonra hemen buzdolabına koymamanın yoğurdun tadı, yapısı, ekşimesi ve su salması üzerine çok ciddi etkileri vardır.

Çiğsüt seçimi: Yoğurt yapabilmek için en önemli kural antibiyotik içermemesi ve sütün daha önceden herhangi bir ısıl işleme tabi tutulmuş olmamasıdır. Yoğurt sütünün mutlaka çiftçiden alınması gerekmektedir. Marketlerde satılan UHT ve pastörize sütlerden kaliteli yoğurt yapmak mümkün değildir.

Tencere seçimi: Sütün kaynatılacağı tencerenin mutlaka kalın tabanlı paslanmaz çelik tencere olması gerekmektedir. Alüminyum, emaye tencere kullanılması durumunda gevşek yapıda bir yoğurt elde edilir. Bunun nedeni alüminyum ve emaye malzemenin ısı iletim katsayısının çok yüksek olması süt serum proteinlerinin aşırı ve kısa sürede yapı değiştirmesine neden olur ki bu yoğurtta gevşek yapıya neden olur. Çelik tencerede sütün devamlı karıştırılması en doğru olandır ancak bu çoğu zaman mümkün olmadığından arada bir karıştırılması sert bir kıvamlı yoğurt için önemlidir.

Kaynamış sütün aynı sıcaklıkta bekletilmesi ve soğutulması: Sütün en iyi şartlarda 90 derecede ısıl işlem görmesi sert bir yoğurt için önemlidir. Ancak ev şartlarında sütü 90 derecede ısıtsak bile bu 5 dakika sonra sütün derecesi düşer ve yeteri kadar yoğurtta sertlik oluşturacak olan serum proteinlerinin yetersiz yapı değişikliği gevşek yapıya neden olur. Bu nedenle sütün kaynama anında 1 dk kaynadığını gördükten sonra tüpün altını kapatmak yeterlidir. Sütün kaynadıktan hemen sonra 15 dakika olduğu yerde bırakmak 15 dakika sonra tencerenin tamamını içinde soğuk su bulunan leğenin içine oturtularak soğutmak hatta 15 dakika sonra bir kaptan bir kaba boşaltmak boşaltılırken içinden buhar çıkması kazeinleri bir araya getirir ki sert bir yoğurt elde edilir. Kaynamış süt soğutmaya alınmayıp kendi halinde özellikle yazın soğumaya bırakılırsa mayalama sıcaklığına kadar 50-60 derecelerde uzun süre bekler ki bu durumda maalesef spor yapan baketirler ortama hakim olabilir. Bu seferde yoğurtta kırık yapılar meydana gelir.

Yoğurt mayası seçimi: Yoğurt yapımında yoğurdun tadı yapısı üzerine mayanın etkisi çok büyüktür. Yoğurt mayaları kullanıldıkça yapılarını değiştirir her mayaladıkça maya içindeki bakterilerin oranları ekşitici unsurların çoğalmasına neden olur. Bu nedenle tadını beğendiğimiz kaşığa aldığımızda uzama yapmayan yoğurtları birer kullanımlık buzdolabı poşetlerine alıp dondurduğumuzda yoğurt mayalarının eskimesini yaşlanmasını önlemiş oluruz. Bu nedenle beğendiğimiz yoğurtları birer kullanımlık buzdolabı poşetlerinde dondurmalıyız ve kullanırken de direk buzluktan çıkarıp mayalama sıcaklığındaki sütü donmuş şekilde çözülmelerini beklemeden direk donuk vaziyette sütün içine katarak mayalamalıyız. Mayalama sıcaklığı gerçekte 42 derecededir ancak küçük kaplarda soğuma hızlı olduğundan mayalamayı kışın  46 derecede başlatmak en iyisidir. Sıcaklığı sabit tutmak için etrafını özellikle alt kısmını iyice örtmeliyiz. Yine kavanozlara sıcak su koyup sıcak su içinde de mayalayabiliriz.

Mayalamanın bittiği anı saptama: Yoğurt 3-3,5 saat içinde normal şartlarda olacaktır yoğurdu erken soğutmaya almak ekşimeyi teşvik eder ne zaman ki tam yoğurtlaşma olduğunda tencerenin kapağını da açarsak bu şekilde de 30 dakika beklerse daha sonra buzdolabına alırsak yoğurdunuz daha geç ekşir. Bu olay kazeinin yapı değişikliğiyle alakalı geniş bir konudur ama durum budur her zaman erken çıkarılan yoğurtlar buzdolabında bile sürekli ekşir.  Yoğurdun keskin tadı buzdolabında meydana gelir. Ertesi günü yoğurdunun tadını beğendiğinizde taze genç mayadan hemen buzdolabı poşetlerine birer kullanımlık dondurucuya atarsak sürekli aynı kalitede yoğurt üretmiş oluruz.

Özetlemek gerekirse: Antibiyotiksiz daha önceden ısıl işlem görmemiş direkt çiftçiden alınan çiğ sütten  yoğurt yapılmalı. Aliminyum tencere yerine kalın tabanlı paslanmaz çelik tencere kullanılmalı. Süt kaynayıncaya kadar arada bir karıştırılmalı ve kaynadıktan 1 dk. sonra ocağın altı kapatılmalı daha sonra aynı sıcaklıkta en az 15 dakika en fazla 30 dakika bekletilmeli. Soğutmayı hızlı bir şekilde tencerenin tamamını alacak şekilde içinde soğuk su bulunan daha büyük bir kabın içine oturtularak 46 dereceye kadar karıştırarak hızla soğutulmalı. Mayalama sonucunda tam yoğurtlaşma (Muhallebi kıvamından kalın ve yoğurt kokusu oluşmuş) olunca buzdolabına konmalı. Yoğurt mayası olarak rastgele yoğurt kullanılmamalı her zaman hazırda birer kullanımlık önceden dondurulmuş yoğurt kullanılmalıdır denildi.

Gerede’de 350 gr pide 2.00 TL
Gerede Ticaret ve Sanayi Odası Gerede’de Ramazan pidesinin (350 gr) 2.00 TL den satılacağını açıkladı. Gerede Ticaret ve Sanayi Odası...
GEREDE MYO ÖĞRENCİLERİ YARIŞ ARABASI YAPTI
AİBÜ Gerede Meslek Yüksekokulu öğrencileri, sistem analizi dersi için hazırladıkları proje kapsamında otomobil görünümündeki çocuk yatağından yarış arabası yaptılar. Gerede...
TOFAŞ GEREDE’YE ARAÇ HİBE ETTİ
Tofaş otomobil fabrikası, AİBÜ Gerede Meslek Yüksekokulu’na mesleki eğitim destek projesi kapsamında ileri teknoloji ürünü Fiat Egea marka araç hediye...
Kursiyerler deri ürünlerini sergiledi
Düzenlediği kurslar ile vatandaşların meslek sahibi olmasında önemli rol oynayan Gerede Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü’nün 2016-2017...
Vergi dairesi hafta sonu da açık
Gerede Vergi Dairesi yeniden yapılandırılan vergi borçlarının ödenmesine ilişkin talimatla bu hafta sonu Cumartesi ve Pazar günüde açık olacak. Yapılan...
Başkan Allar BAKAB toplantısına katıldı
Batı Karadeniz Kalkınma Birliği (BAKAB) toplantısı Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar’ın da katılımı ile Safranbolu’da yapıldı. Gerede Belediyesi’nin de dahil...
Samat İlkokulu’ndan kütüphane ziyareti
Gerede İlçe Müftülüğü’ne bağlı kaynak eser araştırma ve inceleme merkez kütüphanesinin ziyaretçileri Samat Köyü İlkokulu öğrencileri oldu. Gerede Müftülüğü hizmet...
Miniklerden görkemli program
Gerede Hocazade Kemaleddin Efendi 4-6 yaş grubu Kur’an kursu görkemli bir yıl sonu programı düzenledi. Gerede İlçe Müftülüğü bünyesinde hizmet...
Turnuva kıran kırana geçiyor
32.si gerçekleştirilen geleneksel turnuvada Gerede Ortaokulu (1) ile S.M. Dayıoğlu Ortaokulu (7) karşılaştı. Gerede Belediyesi tarafından her yıl geleneksel olarak...
Yenimahalle, kermeste kep attı
Yenimahalle ilk ve ortaokulu tarafından sergi, kermes ve kep atma töreni düzenlendi. Mezuniyet sevinci yaşayan öğrenciler toplu halde kep fırlattılar....
Yılsonu sergisi açılıyor
Düzenlediği kurslar ile vatandaşların meslek sahibi olmasında önemli rol oynayan Gerede Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü’nün 2016-2017...
Ziyaretler devam ediyor
Ziyaretler devam ediyor Geredem ve Gerede dergilerinin editörlüğünü yapan gazetemiz köşe yazarı Ferhat Çetinoğlu, ziyaretlerini sürdürmeye devam ediyor. Köşe yazarımız...
Tofaş’tan Gerede’ye araç jesti
Tofaş otomobil fabrikası, AİBÜ Gerede Meslek Yüksekokulu’na mesleki eğitim destek projesi kapsamında ileri teknoloji ürünü Fiat Egea marka araç hediye...
İletişim ödülü Gerede’nin oldu
Yerel Futbol Ödülleri İBB Çırpıcı 1453 Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Gereli hemşerimiz Ali Can Duman’da ödüle layık görülerek...
Kongreye Gerede’den yoğun katılım sağlandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 998 gün sonra yeniden Ak Parti Genel Başkanı seçildiği kongreye ilçemiz Gerede’yi temsilen Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü, Gerede...
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.