Gerede’de yasaklanan piknik alanları

featured

Orman yangınları ile mücadele komisyonu kararı gereğince ilçemiz Gerede’nin bazı noktalarında ateş yakmak, piknik yapmak yasaklandı.

Alınan karar doğrultusunda Gerede’nin Kırklar Yaylası orman içi dinlenme yeri ve çevresinde piknik yapılması gün batımına kadar serbest bırakılırken, Gerede Aktaş arasındaki karayollarının kenarlarında piknik yapılması yasaklandı.

Bolu Valiliği’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: Yurdumuz genelinde orman yangınları ortamına uygun hava halleri sebebiyle orman yangınları ile mücadele etkinliğini arttırabilmek için; Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu Toplantısı sonucunda 2017 Orman Yangını sezonunda  alınan kararlar aşağıya çıkarılmıştır.

1- Tel örgü ile koruma altına alınan yangın riski olan ormanlar ve ağaçlandırma sahalarına görevliler dışında her ne maksatla olursa olsun  giriş yasaktır.

2- Bolu İli dâhilinde Yedigöller Milli Parkı (2015 ha.), Abant Tabiat Parkı (1150 ha.), Gölcük Orman içi Dinlenme Yeri (24 ha.), Çakmaklar Çamlığı Orman İçi Dinlenme Yeri (15 ha.), Beşpınarlar Orman İçi Dinlenme Yeri (7 Ha.), Aladağ Göksu Orman İçi Dinlenme Yeri (10 ha.), Sünnetgölü Tabiat Parkı (45 ha.), Esentepe Parkı  (15 ha.), Gölköy Sulama Barajı, Mengen Şirinyazı Orman İçi Dinlenme Yeri (50 ha.), Tokadi Hayrettin Türbesi Mesire Yeri (30 ha.), Atyaylası Mesire Kullanım Alanı, Avcıpınarı (160 ha.), Çubuk Gölü (10 ha.), Göynük Meyipler Çeşmesi Piknik yeri (5 ha.), Kırklar Orman İçi Dinlenme Yeri (15 ha.), Göynük Çayköy Göleti(10 ha.) çevresi gibi piknik alanlarında piknik yapılması gün batımına kadar serbest bırakılmıştır.

Tüm bu yerlerde yüklenici durumunda olan işletmeciler orman yangınlarını önleyici, yangın vukuunda söndürmeye yönelik her türlü tedbirleri almakla mükelleftir.

Tüm orman alanları ve özellikle Gürdek-Paşabükü, Doruk-Ayseki Köprüsüne kadar, Yeniçağa-Çapak Orman Deposu, Gerede-Aktaş arasındaki karayollarının kenarlarında, Sünnetgölü Tabiatı Koruma Alanında ve yukarıda belirtilen piknik alanlarına giden ana yolların kenarlarında piknik yapılması yasaklanmıştır.

Piknik yapılmasının yasaklandığı yerlere, Orman İdaresince, yasak olduğunu belirtir uyarıcı levhalar konulacak ve kesinlikle piknik amaçlı ateş yakılmayacaktır.

3- Milli Park, Tabiat Parkı, Tabiatı Koruma alanı gibi Milli Park ve Doğal Hayatı Koruma Genel Müdürlüğü IX. Bölge Müdürlüğü Bolu İli Şube Müdürlüğü görev ve sorumluluğunda bulunan orman alanlarındaki yüklenicilere (işletmeciler) orman yangınları yönelik her türlü tedbirleri aldırır ve takip eder. Ayrıca görev mahalleri civarındaki ormanlık alanlarda ateş yakanlar ile ilgili engelleyici önlemler alır.

4- Vatandaşlarımız, piknik yapılmasına izin verilen alanlarda; piknik ocağı çevresinde gerekli tedbiri aldıktan sonra ateş yakacaklar, yanan ve yakılan ateş söndürmeden piknik yerini terk etmeyeceklerdir.

5- 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 31–32.madde kapsamı içerisinde kalan köyler ve dışındaki bütün yerleşim yerlerinde her türlü anızın yakılması yasaktır. Anız yakma yasağı Orman İşletme Müdürlüklerince köy ve mahalle halkına duyurulacak ve yasağa uyulması Orman Teşkilatı birimlerince ve Kamu Güvenlik Birimlerince sağlanacaktır.

6- Belediye Başkanlıklarınca çöplüklerin etrafında yeterli yangın önlemleri alınacaktır. Bu amaçla çöplüklerin etrafında yaklaşık 20-30 m genişliğinde bantlar oluşturularak, sık sık kontrol edilecektir.

7- Orman alanları civarındaki her türlü sanayi tesislerinden veya bunların atıklarından doğabilecek yangın tehlikesine karşı, tesis sahiplerince gerekli tedbirler alınacaktır.

Orman alanları civarında seyreden araçlardan sigara ve ateşli maddeler atılması yasaktır.

8- İl dahilindeki tüm kurum ve kuruluşlar ile gerçek kişiler orman yangınları ile ilgili aldıkları ihbarları Bolu Orman Bölge Müdürlüğü merkezine veya bulundukları mahaldeki Orman Teşkilatın bildirirler. Ayrıca 177, 155, 156, 110 nolu telefonlara yapılan orman yangını ihbarları da yine en yakın Orman Teşkilatı birimine haber verilir.

9- Orman içinde ve bitişiğinde bulunan turistik tesis, konaklama yeri ve diğer izin irtifak hakkı sahipleri sözleşme ve taahhütnamelerinde belirlenen orman yangını önleme ve söndürmeye yönelik tedbirlerini almakla mükelleftir. Bu tedbirler Orman Bölge Müdürlüğü, Orman İşletme Müdürlüğü görevlileri ile Genel Kolluk birimlerince kontrol edilecektir.

10-Yüksek gerilim hatları, köy enerji nakil hatları ve BOTAŞ Doğalgaz hatlarının geçtiği alanlarda meydana gelen orman yangınları anında SEDAŞ ve BOTAŞ yetkililerine bildirilecektir ifadelerine yer verildi.

 

 

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Gerede’de yasaklanan piknik alanları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir