GEREDE’NİN ŞİMŞİR TARAĞI ANLATILDI

featured

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) geleneksel BAMER Konferansları kapsamında bu hafta ‘Gerede’de Şimşir Tarakçılık’ konusu ele alındı.

Tarihi Gülezler Konağı’nda düzenlenen konferansı, Gazetemiz Köşe Yazarı ve Gerede Halk Eğitim Merkezi emekli Müdür Başyardımcısı Özdemir İnce verdi. Şimşir tarakçılığın kaybolan mesleklerimizden biri olduğunu vurgulayan İnce, “Günümüzde şimşir tarak yapanlar var aslında, alıcısı da var. Ama artık maalesef malzeme yok” dedi.

Köylerde uzun kış gecelerinde boş durmamak için edinilen mesleklerden birisinin şimşir tarakçılık olduğunu anlatan İnce, “Önceleri ahlat, kayın ve gürgeni denediler. En son şimşiri denediler. Şimşir; el kadar, bembeyaz, sert, işlemesi zor, iki tarafı dişli, bir tarafın dişleri kalın, diğer tarafınki ince, o dönemin lüks malzemelerinden biri. Statik elektrik üretmiyor ve saçı besliyor, organik bir ürün. Şimşir tarak o kadar çok yapılıyordu ki, Gerede’nin Aşağıören, Avşartarakçı ve Yunuslar köylerindeki bütün evlerde şimşir tarakçılık yapılıyordu. Bu ürünler yazın şehir şehir dolaşılıp satılıyordu. Zamanla kemik tarakçılık yaygınlaştı.” diye konuştu.

Konferans, hediye takdiminin ardından sona erdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
GEREDE’NİN ŞİMŞİR TARAĞI ANLATILDI

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir