İLKİ, 1930’DA ÇEKİLDİ!

Gerede, tarihte Bitinyalı’lar, Lidyalı’lar, İranlı’lar, Makedonyalı’lar, Romalı’lar ve Bizanslı’lar gibi birçok uygarlığın konakladığı bir mekân olarak tanınır.

Büyük Selçuklu’lar Devleti’nin hâkimiyetiyle, iskân politikası sonrasında Türk toprağı hüviyetini kazanan Gerede’nin, 1871 tarihinde belediyeye sahip olduğu tarihin şahitlerince aktarılıyor.

Tarihe adını kalem kalem işleten Gerede, geçmiş yüzyıllarda yaşayan sanat adamlarının eserlerine de konu olmuştur.

İbni Batuna ve Evliya Çelebi gibi yapıtlarıyla ünlü gerçek sanatçıların eserlerinde yer verilen Gerede, farklı özellikleriyle anılmıştır.

Evliya Çelebi, “Seyahatname” isimli eserinde, “Erzurum soğuğu, beni Gerede’de bulun” ifadesiyle, Gerede’nin özgün tarihine ve kültürel değerlerine yoğunlaşmıştır.

“Çarşı içindeki cami güzeldir. 3 tekke,1 hamam, 3 han, 200 dükkân, 7 kahvehanesi vardır. Cümle esnafından ziyade, debbağ ve bıçakçısı vardır.” ifadeleriyle, Gerede’deki dericilik tarihinin eski bir gelenek olduğuna işaret eden Evliya Çelebi, o dönemde ilçe girişinde konumlanan deri fabrikalarını, “tabakhane” terimiyle eserine eklemiştir.

Sanatın bir başka boyutunda; fotoğrafçılığın geçmişi, 150 yılı aşamıyor. 1800’lü yılların son demlerinde, Osmanlı sınırlarında kullanılmaya başlanan fotoğraf makinesi, o günün şartlarında lüks bir cihaz idi.

Son yıllarda teknolojinin açtığı çığırla, hemen hemen her vatandaşta bulunabilen fotoğraf makineleri, bugün itibariyle hızlı teknolojinin seçkin ürünleri arasında yer alıyor.

Osmanlı Arşivleri ve şahsi arşivlerden yararlanılarak, Gerede tarihini yansıtan eski fotoğraflara göz gezdirildiğinde, ilçeye dair ilk fotoğrafın 1930 yılında çekildiği gözlemleniyor.

1930 Yılı’nda ilk pozlamayla çekilen Gerede fotoğrafları, takip eden yıllarda sayıca artış göstermiştir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İLKİ, 1930’DA ÇEKİLDİ!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir