KAPASİTESİ, 2018’DE YÜKSELTİLECEK!

Gerede’nin dünyaya açılan penceresi tabakhane merkezlerinden, 2013 verilerine göre 21 ülkeye deri ürünü ihraç edildi.

Gerede Tabakhane Bölgesi’nde farklı iş merkezlerinin işlediği deri ürünü, yıl içi reel rakamlarına göre, 336 milyon dolarla karşılık gördü.

Dar alan, büyümeyi engelliyor!

Gerede İlçe Kaymakamı ve aynı zamanda Gerede Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu “Başkanlık” görevini icra eden Arslan Yurt, büyüme hedefiyle girişimlerde bulunan deri işleme merkezlerinin ekonomik verimliliklerinin ‘kapasite’lerine bağlı olduğunu vurgulayarak, “Büyümek isteyen deri sanayimiz var. Büyüme yönünde gelişme gösterememelerindeki en büyük engel, çalışma alanlarının dar olmasıdır.” dedi.

Gerede’de tabaklanıyor, fabrikalarda işleniyor!

Gerede’deki deri sanayisinin, önceki yıl 280 milyon dolarlık deri ithal ettiğini belirten Yurt,  ilçenin büyükbaş hayvan derisi işleme konusunda uzmanlaştığını anlatarak, “Ülke içindeki mezbahanelerden toplanan ve 18 ülkeden ithal edilen büyükbaş hayvan derileri, Gerede’de tabaklanıyor ve ihtiyaç duyan fabrikalara gönderiliyor. Başta Balkan ülkeleri olmak üzere, Türk Cumhuriyetleri ve Rusya’ya ihraç edilen tabaklanmış deriler, buralardaki işlemleri sonrasında, dünyanın birçok ülkesinde kemer, ayakkabı, kıyafet ve giyim aksesuarı olarak dünya piyasasında satışa sunuluyor.” ifadelerini kullandı.

Hedef 2018!

İlçedeki irili ufaklı 130 deri fabrikasında işlenen derilerin, yurt içi ve dışındaki saraciye fabrikalarına satıldığını kaydeden Yurt, “Gerede, büyükbaş hayvan derisi alanında Türkiye’nin yaklaşık yüzde 40’lık üretimini sağlıyor. Deri sanayisinde fiili olarak çalışan ‘bin 500’ işçi var.

Fabrikaların bulunduğu alan, hem işletmecilere hem de ilçe halkına sıkıntı veriyor. Özellikle işletmelerini büyütmek isteyen fabrika sahipleri ve sisteme yeni girmek isteyenler, bu alanı kendileri için yeterli görmüyor. Bu doğrultuda, ilçemizde ‘Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ (OSB) kurma çalışmaları başladı. 2012 yılında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan aldığımız krediyle, Gerede OSB’nin temelini attık. OSB’nin altyapı işlerini 2015 yılında tamamlamayı hedefliyoruz. 2016 ve 2017’de ilçedeki bütün tabakhaneler, kurulumu tamamlanan OSB’ye taşınacak. Deri işleme merkezileri, net olarak 2018 yılında kendine özgü “geniş kapasitede” çalışma koşullarına kavuşacak. O zaman bugünkünün kat kat üzerinde ihracat yapan, artı değer üreten, ekonomik canlılık veren ve ülkemize katkı sağlayan deri sanayisine sahip olacağız. Bu sayede, ‘deri sanayisi’ denildiğinde akla gelen çevre sorunları da azalmış olacak.” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
KAPASİTESİ, 2018’DE YÜKSELTİLECEK!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir