Kaşka “Derilerimizi israf etmeyelim”

featured

Ülke Büyükbaş ham deri üretiminin %40’a yakınını üreterek büyükbaş ham deri üretim merkezlerinin başını çeken Gerede’de, Gerede Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Kaşka yaklaşan kurban bayramı öncesi açıklamalarda bulundu.

Gerede TSO Başkanı Kaşka; “Kurban bayramında kesilen hayvanlardan eti kadar değerli olan ham deriye her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Her yıl deri sanayi 6,5 milyon adet büyükbaş ve 60 milyon adet küçükbaş hayvan ham deriye ihtiyaç duymaktadır. Kesim miktarları her yıl belli oranlarda azalmaktadır. Bu nedenle ana hammadde ham deriye daha fazla dışarıya bağımlı hale gelmekteyiz.

Kurban Bayramının yaklaştığı şu günlerde geçmiş yıllarda gerçekleşen kurban kesim rakamlarına bakıldığında bu sene kurban bayramında kesime gidecek kurbanlık sayısı 875 bin büyükbaş ve 2,6 milyon küçükbaş ortalamalarında olması tahmin edilmektedir. Ancak kurban edilen hayvanların deri ve bağırsaklarının çoğu bilgisizlik nedeniyle israf olmakta ve hiçbir işe yaramamaktadır.

Yapılan tespitlere göre koyun sürülerini ayırmak amacıyla sürülen boyalar kesim ve yüzüm işlemleri sırasında meydana gelen bıçak v.b. hatalar zamanında ve gerektiği gibi tuzlanmamasından dolayı bakteri nedeniyle bozulmalar kurban derilerinin israf edilmesinde en sık rastlanan durumlardır. Kurban derilerinin en az %20’si açıklanan nedenlerle maalesef kullanılamamaktadır. Dolayısıyla milyonlarca bedele ulaşan israf ortaya çıkmaktadır. Buna %50’den fazlası çöplüklere atılan veya toprağa gömülen bağırsakları da ilave edersek, her yıl önemli miktarda milli servet heba edilmektedir.

Vatandaşlar kesim sırasında nelere dikkat etmeli?

Deriyi tulum halinde kesiksiz olarak çıkarmak, derinin organik bir madde olduğunu ve kesimden sonra havalarında sıcak olması nedeniyle 2 ila 4 saat sürede hemen yapılacak tuzlamanın önem arz ettiği, koyun derileri için 2 kg, sığır cinsi deriler için 6 kg kalın tuzu  deriye iyice yaymak, bağırsakları temizleyip, tuzlayarak plastik bir torbaya koymak, deri ve bağırsakları hayır kurumlarına teslim edilene kadar serin ve gölge bir yerde muhafaza etmek, deri hayvandan ayrıldıktan sonra üzerinde et parçalamamak, elde edilen ham deriyi tuzlandıktan sonra naylon poşete koymamak açık havada muhafaza etmek” dedi.

Yukarıdaki açıklamalar ışığında kurumlara büyük iş düştüğünü söyleyen Kaşka, kurban sahibi başta olmak üzere deri toplayan kurumlar ve deri imalatçıları arasında organizasyonun iyi sağlanarak sorunlara çözüm bulunabileceğini söyledi.

Kaşka, şimdiden halkımızın kesecekleri kurbanların hak katında kabul olmasını dileyerek, tüm halkın bayramını kutladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kaşka “Derilerimizi israf etmeyelim”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir