ÖZEL HABER
Çığrılı Medya Grup Kuruluşudur -

Tüketicilerin dikkatine!

Tüketicilerin dikkatine!
  • 08.08.2016
  • 951 kez okundu

Gerede İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yaptığı açıklamada halkın sağlıklı beslenme ve pişirme yöntemleri hakkında bilgilendirilmesi, dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılması, çabuk bozulma riski olan besinler (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletilmemesi, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmesi konularında halkın aydınlatılması kararı alındığını belirtti.

Gerede İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: 24.04.1930 tarih ve 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 26.maddesi gereği İlimiz Umumi Hıfzıssıhha Meclisi gerçekleştirdiği toplantıda aldığı kararla halkımızın gıda satın alırken dikkat edeceği hususları belirtti.

Raflardaki sıcaklığı kontrol edin: Soğukta muhafazası gereken bir gıdanın soğuk olmadığını hissederseniz almayın. Varsa, soğutucu ve donduruculardaki sıcaklık ölçerleri kontrol edin.

Süt ve süt ürünleri <4°C, Et, balık, tavuk <2°C dondurulmuş gıda <-18°C

Süt ürünlerinin tarihini kontrol edin: Süt ve süt ürünleri satın alınırken orijinal ambalajlı olanlar tercih edilmelidir. Açıkta satılan peynirler, dondurmalar, tereyağı hijyenik koşullarda üretilmediği gibi bazı insan sağlığına zararlı hastalık yapıcı mikroorganizmaları içerebilir. Örneğin çiğ sütten yapılan bu ürünlerde brusella, salmonella gibi insan sağlığını önemli derecede tehdit eden mikroorganizmalar olabilir.

Yumurtaları kontrol edin: Markette yumurtalar kuru ve serin yerde muhafaza edilmeli. Yumurtaların kabuğunda patojen (hastalık yapıcı) (Salmonellaenteridis) mikroorganizması bulaşması olabilir ve yumurtanın içine de geçebilir. Yumurta satın alındıktan sonra buzdolabında muhafaza edilmelidir. Yumurtalarda kırık, çatlak ve aşırı kir olmamasına dikkat edin.

Et ve tavuk seçimi: Kırmızı etler eğer tam karkas veya yarım karkas halinde ise etlerin üzerinde yasal damgaların bulunması, taze olarak satışa sunulan kırmızı etlerin canlı ve parlak kırmızı renkte, tavuk etlerinin ise canlı, diri, parlak ve gri beyaz renklerde olması, doğal renklerinin dışında aşırı sarı, yeşil ve benzeri renklerde etlerin satın alınmaması kanatlı ve kırmızı etlerin yüzey kısımlarında aşırı bir ıslaklık ve yapışkanlığın bulunmaması, donmuş olarak satın alınacak kırmızı ve kanatlı etlerinin üzerindeki son tüketim tarihine dikkat edilmesi ve ayrıca çözünmüş, yumuşamış ürünlerin alınmaması, et satış reyonlarındaki muhafaza dolaplarının çalışır vaziyette olmalarına ve özellikle soğutulmuş taze et satan reyonların sıcaklıklarının 4°C’nin üzerinde olmamasına, donmuş ürün satılan dolapların ise -18 °C’nin altında olmamasına, hazır paket olarak satılan kırmızı ve kanatlı etlerinin paketler üzerindeki son tüketim tarihlerinin geçmemiş olmasına,satış reyonlarında et ve ürünlerinden başka gıda ve diğer maddelerin bulunmaması, Donmuş etlerin çözündürüldükten sonra tekrar dondurulmaması.

Donmuş ve buzdolabında saklanan gıdaların alınması: Bu tür gıdalarda sıcaklık artışını önlemek için alışverişinizin sonuna doğru alın.

Makarna, hububat ve diğer kuru gıdaların seçimi: Bu ürünler görünür böceklerden ari olmalıdır. Hububat türü gıdalarda böcek yumurtaları bulunabilir. Eğer ılık ve nemli bir ortamda gıdayı saklarsanız bu yumurtalar canlı böceklere dönüşür. Bu ürünleri satın aldığınız raflara da dikkat edin, bulaşmanın olduğunu gösteren ipuçları olabilir.

Konserve gıdaların seçimi: Kutularda herhangi bir açılma olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Kutunun tepesi veya tabanındaki tümsek oluşumları tehlikelidir. Hatalı konserve gıda tüketimi ölüme yol açabilir. Çoğu kez bu bombe oluşumları, gıdanın asitlerin teneke lakı ile reaksiyonu sonucu oluşan hidrojen gazı nedeniyledir. Fakat ne yazık ki Clostridiumbotulinum mikroorganizmasının gelişimi sonucu da olabilir ve bu organizmanın zehirleri ölümcüldür. Bu tür bir konserve kutusunu ne olursa olsun asla açmayın ve geri götürün.

Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin, tüketiminden kaçınılması gerekmektedir ifadelerine yer verdi.

 

 

 

Yarbay İsmail kazada hayatını kaybetti
Gerede’nin ve köyü Avşartarakcı’nın sevilen siması “Yarbay” lakaplı İsmail Yıldırım elim bir trafik kazası sonucu vefat etti. Cenazesi bugün öğle...
Gaziler 19 Eylül’de program ile anıldı
19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla ilçemiz Gerede’de bir takım program gerçekleştirildi. Mustafa Kemal Atatürk’e “Mareşal” rütbesi ve “Gazilik” unvanının verilişinin...
6 BİN 600 ÖĞRENCİYE ZİL ÇALDI
Üç ay yaz tatilinin ardından İlçemiz Gerede’de 6 bin 600 öğrenci için ders zili çaldı. 2017-2018 eğitim öğretim yılının başlamasıyla...
Kaymakam ilköğretim haftasını kutladı
Gerede Kaymakamı Cengiz Ünsal İlköğretim Haftası ve 2017-2018 eğitim öğretim yılı dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Kaymakam Ünsal mesajında şu ifadelere...
“Anız yakana, yaptırım şart”
Gerede Panayırı’nın son gününde yaşanan örtü yangınını, binlerce kişi olay yerinde gözleriyle şahit olarak izledi. Herhangi bir yaptırım uygulanmadığı için...
İlk panayır sona erdi
Başlangıç tarihi bilinmeyen geçmişi yüzyıllara dayanan Türkiye’nin en büyük panayirlarindan olan gerede Hayvan ve Emtia Panayırlarının ilki sona erdi. Bir...
HSK BAŞKANI MEHMET YILMAZ GEREDE PANAYIRLARINDA
Gerede’nin gururu hemşehrimiz Hakimler Savcılar Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz 15 Eylül 2017 Cuma günü Gerede Panayırlarının 1. gününde Panayıra geldi....
GEREDE’DE 54 POLİS İLE UYGULAMA YAPILDI
54 polis ile Gerede ilçemizde 15 Eylül 2017 Cuma günü saat 16.00 ile 22.30 arasında Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü...
PANAYIR DUALARLA AÇILDI
Tarihi asırlar öncesine dayanan Geleneksel Gerede Hayvan ve Emtia Panayırı 15 Eylül 2017 Cuma günü düzenlenen kurdele kesim töreniyle açıldı....
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Gerede’de
TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu ilçemiz Gerede’ye gelerek Gerede Ticaret ve Sanayi Odası’nın ismini taşıyan konferans salonunun açılışını gerçekleştirdi. Gerede Ticaret...
Madde bağımlılığı toplantısı yapıldı
Yeni eğitim ve öğretim yılının start almasıyla beraber Gerede İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından “Madde bağımlılığı ve okul güvenliği” toplantısı...
Yangınlar devam ediyor
Gerede’de meydana gelen anız yangınlarına her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor. Bilinçsizce yakılan ateşler ve sigara izmaritleri anız ve...
121 göçmenin çalışmaları sürüyor
Gerede’de durdurulan bir otobüste Pakistan, Afganistan, Somali, Myanmar ve Bangladeş uyruklu 121 kaçak yakalandı. Gerede’de ki kimlik belirleme çalışmaları ve...
Sayısı her geçen gün artıyor
Her geçen gün ayakkabı sayısını artırarak devam eden Gerede Meslek Yüksekokulu’nun Yaşayan Ayakkabı Müzesi’ne Türk sinemasının unutulmazlarından Oya Aydoğan’ın, Türk...
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Gerede’ye geliyor
TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu ilçemiz Gerede’ye gelerek Gerede Ticaret ve Sanayi Odası’nın ismini taşıyan konferans salonunun açılışını gerçekleştirecek. Gerede Ticaret...
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.