HİÇ YAKIŞMIYOR…

Mehmet-Karagozoglu-yazdikBir süreden beri  Gerede medyasında ve sosyal medyada, piknik yerlerinin çevre kirliliği hakkında yazı ve fotoğraflar yayımlanıyor. Belediye Başkanı, konu hakkında açıklamalar yapıyor. Halkı bu konuda titiz olmaya çağırıyor. Hepsi haklılar. Halkımız Esentepe’yi, yaylaları, sokakları ve caddeleri temiz tutmada hiç özen göstermiyor. Hele piknik yerleri tam bir felâket. Üstelik yeşilin, ağacın kıymetini bilmiyoruz. Esentepe’de aracını, kazıkları sökerek, kurduğu yemek sofrasının yanına kadar çekeni  bile gördüm. Pes doğrusu. Böyle kişileri uyarsan başın derde girebilir. Gerede’de kaldırımda yürümek, caddeden geçmek bile oldukça riskli. Maalesef yaya hakkına saygı gösteren yok. Bunu bizzat yaşayarak gördüm.

***

Ayrıca çay bahçelerinde, kahvehanelerde, yolda, çarşıda, pazarda insanlar aşırı şekilde bağırıp çağırarak, maalesef hem de küfürlü olarak konuşuyorlar. Çevrelerine hiç  dikkat ettikleri yok. Etraflarında bayanlar, çocuklar, yaşlılar ve yabancılar olabilir. Hiç umursadıkları yok. Hafızlar, âlimler diyarı diye övündüğümüz Gerede’ye hiç yakışmıyor bu durum.

***

Bundan 3-4 yıl önce Bolu’daki  bir mahalli gazete, bir karikatür yayımlamıştı. Karikatürde, kaçan bir ayının geldiği yer olarak (ok işaretiyle) Gerede gösteriliyordu. Haklı olarak kızmış ve üzülmüştük. Çevreyi  dikkate  almayan tutum ve hareketlerimiz, böyle hakaretler için haklı bir zemin oluşturmuyor mu?

***

Bazı akşamlar Cumhuriyet Meydanı’ndan Sabancı Yurdu’na kadar yürüyorum. Otomobillerin ve motosikletlerin aşırı hız ve gürültüyle gitmeleri, caddeyi bir yarış pistine çeviriyor. Kaymakamlık lojmanının ve Emniyet Müdürlüğü’nün de bulunduğu bu caddenin mutlaka denetime ihtiyacı var. Her an bir kaza olabilir.

***

Çevreyi korumak, temiz tutmak ve insanları rahatsız etmemek direkt  ‘’ kul hakkı’’na  giren bir konudur. Rahatsız ve tedirgin ettiğimiz her kişinin vebalini yüklendiğimizin acaba farkında mıyız?

***

Davranışlarımıza yansımayan dindarlık, içi boş kuru bir iddiadan ibarettir. Rahmetli Necip Fazıl Kısakürek, bu tipleri ‘’kaba softa, ham yobaz’’ diye tanımlıyor. Aman dikkat!

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
HİÇ YAKIŞMIYOR…

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir