1. Haberler
  2. Genel
  3. Amasya’da Mersin Balığı Sağımı ve Havyar Üretimi Yapılıyor

Amasya’da Mersin Balığı Sağımı ve Havyar Üretimi Yapılıyor

Amasya’nın Suluova ilçesinde sezonun ilk mersin balığı sağımı ve havyar üretim çalışmaları gerçekleştirildi.

Yedikır Su Ürünleri Üretim ve Araştırma İstasyonu’nu ziyaret eden Amasya Valisi Önder Bakan, burada İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin’den tesis ve üretim hakkında bilgi aldı.

Vali Bakan, mersin balıklarının sağım ve havyar üretiminde yer alarak gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu. Tarım ve Orman Bakanlığının sağım sezonunu açtığını belirten Bakan, “Biz de mersin balıklarımızın sağımını yapıp onların havyarlarını çıkardık. Buradaki teknik arkadaşlarımız döllenmelerini yapıyor ve ondan sonra yavrularına kavuşacaklar. Yavrular geldikten sonra tatlı su ile denizin birleşme noktasına bırakacaklar.” dedi.

Bakan, mersin balığının dünya genelinde nadir bulunan ve uzun yıllar yaşayabilen bir tür olduğunu vurgulayarak, “Mersin balıkları yaklaşık 1,5-2 ton ağırlığına kadar ulaşabiliyor. Bunların çoğalması ve doğaya bırakılması noktasında bakanlığımızın yaptığı çalışmalara Amasya ili olarak önemli katkılar sağlıyoruz.” ifadesini kullandı.

Vali Bakan, kendilerine verilen hedefin 100 bin olduğunu aktararak, “Biz bu 100 binin üzerine çıkacağız inşallah ve bunları tekrar ana yurtlarına denizlere kavuşturacağız. İnşallah bereketli bir yıl olur. Ümidimiz bu canlıların doğal yaşamında gerekli olan ömürlerini güzel bir şekilde sağlamaları.” şeklinde konuştu.

İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin, üniversitelerle iş birliği yaparak yavruların elde edilmesi konusunda tecrübe kazandıklarını belirtti. Çetin, “2021 yılından beri her yıl kesintisiz olarak mersin balığı yavrusu üretiyoruz. Bunların bakanlığımız ile irtibat halinde denizlerin akarsularla birleştiği noktalarına bırakılmasını sağlıyoruz.” dedi. Mersin balığının neslinin tükenmekte olduğunu ve avlanmasının yasak olduğunu hatırlattı.

Karadeniz’de bulunan altı türden üç tanesinin zaman içerisinde kaybolduğunu ifade eden Çetin, “Bunların iki tanesinin şu anda tesisimizde üretimini yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

(AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Amasya’da Mersin Balığı Sağımı ve Havyar Üretimi Yapılıyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir