1. Haberler
  2. Kültür & Sanat
  3. Devlet Tiyatroları’nın Efsane Oyunu: ‘Kontrabas’ 33 Yıldır Sahne Alıyor

Devlet Tiyatroları’nın Efsane Oyunu: ‘Kontrabas’ 33 Yıldır Sahne Alıyor

devlet tiyatrolarinin efsane oyunu kontrabas 33 yildir sahne aliyor w9hVgfsH.jpg

Devlet Tiyatroları’nın 33 yıldır sahnelenen ‘Kontrabas’ oyunu, Metin Belgin’in ustalığıyla tiyatroseverlerle buluşuyor. Tek kişilik performansın zorlukları ve tiyatronun yaygınlaştırılması üzerine samimi bir yolculuk.

Devlet Tiyatroları’nın en uzun süre sahnelenen oyunlarından biri olan ‘Kontrabas’, İstanbul’da 33 yıldır sahneleniyor. Oyunun rejisörlüğünü üstlenen Metin Belgin, aynı zamanda 32 yıldır Olcay Kılavuzlu tarafından sahneleniyor. Belgin, Devlet Tiyatroları’nın tiyatroyu yayma misyonunun önemine dikkat çekiyor.

Metin Belgin, Bursa’da ortaokul yıllarında tiyatroyla tanıştığını ve 1977’de Ankara Devlet Konservatuvarı’ndan mezun olduğunu ifade ediyor. Oyunculuk kariyerine Bursa Devlet Tiyatrosu’nda başlayan Belgin, 1979’dan 2022’ye kadar İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda yer aldı. Emekli olduktan sonra da ‘Kontrabas’ı sahnelemeye devam ediyor.

Tek Başına Oyunculuğun Zorlukları

Belgin, tek kişilik bir oyunda sahnede yalnız olmanın zorluklarından bahsediyor. Provalar sırasında kendisini izleyerek eleştirilerde bulunduğunu belirten sanatçı, “Tek başına oynamak sahnede gerçekten çok zor bir şey” diyor. Oyunun interaktif yapısı sayesinde seyirciyle sürekli bir diyalog kurduğunu vurguluyor. Her performansın farklı bir yolculuk olduğunu ve bu dinamiklerin kendisini heyecanlandırdığını söylüyor.

Yıllar İçinde Güncellemeler

Belgin, yıllar içinde oyunda çeşitli güncellemeler yaptıklarını dile getiriyor. Olcay Kılavuzlu ile sürekli iletişim halinde olduklarını, seyircilerin beklentilerini birbirleriyle paylaştıklarını aktarıyor. Bazı seyircilerin oyunu defalarca izlediğini belirterek, “Biraz değişiklik yapmak durumundayız” ifadesini kullanıyor.

Devlet Tiyatrosu’nun Önemi

Metin Belgin, Devlet Tiyatrosu’nun Türkiye genelinde tiyatroyu yaymak için çaba gösterdiğini ve bunun önemli bir misyon olduğunu vurguluyor. Devlet Tiyatrosu’nun, seyirci yetiştirme konusundaki rolüne dikkat çekiyor. Belgin, özel tiyatrolarla rekabet etmenin doğru olmadığını, Devlet Tiyatrosu’nun sağladığı katkının büyük olduğunu belirtiyor.

Geçmişe Dair Düşünceler

Usta sanatçı, Türk geleneksel tiyatrosunun önemine değinerek, geçmişe yeterince sahip çıkılmadığını düşünüyor. Geleneksel unsurların günümüzde daha fazla kullanılması gerektiğini savunuyor. Ayrıca, seyircilerin cep telefonlarıyla oyunları kayıt altına alma isteğinin, tiyatro deneyimini olumsuz etkilediğini ifade ediyor.

Kontrabas ile Tiyatro Yolculuğu

Belgin, ‘Kontrabas’ oyununu oynamaya devam etmek istediğini ve bu oyunun Devlet Tiyatrosu’na ait olduğunu belirtiyor. “Devlet Tiyatrosu benim yuvam ve beni sahneye taşıyan kurum” diyor. Kontrabas’ı, sağlığı elverdiği sürece sahnelemeye devam edeceğini ifade ediyor.

(AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Devlet Tiyatroları’nın Efsane Oyunu: ‘Kontrabas’ 33 Yıldır Sahne Alıyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gerede Medyatakip