Kastamonu’nun İhsangazi ilçesinde “buğdayın atası” olarak bilinen coğrafi işaretli siyez buğdayının ekimine başlandı. Geçmişi 12 bin yıl öncesine dayanan ve “Hitit buğdayı” olarak anılan siyez buğdayı, İhsangazi ilçesinde yaklaşık 12 bin dekar alanda ekiliyor.
Bölgede “kabulca” veya “kaplıca” olarak da adlandırılan siyez buğdayının yaklaşık yüzde 70’i bulgur olarak değerlendirilirken, geri kalanı işlenerek un, yem ve çeşitli gıda ürünlerinin üretiminde kullanılıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından “Mergüze” ve “Ata” isimleriyle tescillenen siyez buğdayının tohumunu, çiftçiler elleriyle toprağa serpiyor.
Çiftçi İrfan Çakal, siyez ekimine başladıklarını belirtti. Eski yöntemler kullanarak ekim işlemini gerçekleştirdiklerini vurgulayan Çakal, “2025-2026 dönem siyez ekimine başladık, halen dededen kalma yöntemle ekim işlemi yapıyoruz. Siyez buğdayımızı işleyerek bulgur, un, kurabiye, erişte, simit gibi ürünler yapıp tüm Türkiye’ye gönderim yapıyoruz. Tüm çiftçi kardeşlerimin yeni dönemi hayırlı bereketli olsun.” dedi.
Ertuğrul Gazibeyoğlu da siyez buğdayı ekimine başladıklarını ifade ederek, “Verimli bir yıl olur inşallah, 2025-2026 dönemi siyez ekimine başladık. Ata tohumumuzu toprakla buluşturduk.” şeklinde konuştu.
(Haber Merkezi)