1. Haberler
  2. Genel
  3. Sakarya’da Kışın Vazgeçilmezi Tezgahlarda Yerini Aldı

Sakarya’da Kışın Vazgeçilmezi Tezgahlarda Yerini Aldı

sakaryada kisin vazgecilmezi tezgahlarda yerini aldi bV7PvD8e.jpg
0
Paylaş

Sakarya’da havaların soğumasıyla birlikte kış mevsiminin geleneksel lezzeti boza üretilerek satışa sunulmaya başlandı.

Kış aylarının vazgeçilmez içecekleri arasında yer alan bozanın, imalattan tezgâhlara uzanan yolculuğu başladı. Hem lezzeti hem de bağışıklık sistemine katkılarıyla bilinen boza, vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor.

İçeriğindeki vitaminler sayesinde bağışıklık sistemini destekleyen boza, kış aylarında lezzeti ve şifasıyla öne çıkıyor.

Bozanın Yapımında Doğal Malzemeler Kullanılıyor

Kentte 20 yılı aşkın süredir boza üretimi yapan Talat Pehlivan, bozanın mevsimlik bir içecek olduğunu belirtti. Pehlivan, bozanın yapımında mısır unu, az miktarda buğday unu, şeker, su ve zerdeçal kullanıldığını ifade etti.

Bozanın Sağlığa Faydaları Dikkat Çekiyor

Bozanın sağlık açısından sunduğu faydalara değinen Pehlivan,

“Emziren annelerin süt oranını artırır”

ifadeleriyle bozanın önemine dikkat çekti. Pehlivan ayrıca,

“Kış aylarında tercih edilmesinin sebebi, vitamin oranı fazla olduğundan dolayıdır. Bağışıklık güçlendirir ve soğuk algınlığına iyi gelir. Kanser, iltihaplı hastalıklar, mantar hastalıklarına ve bağırsaktaki hastalıklara çok iyi geliyor. Aynı zamanda emziren annelerin süt oranını artırır”

şeklinde konuştu.

Kışın Tüketilmesi Daha Uygun

Bozanın ideal saklama sıcaklığının 7 derece olduğunu belirten Pehlivan, yaz aylarında muhafaza edilmesinin zorlaştığını aktardı. Yazın bozada ekşime ve pütürlenme görülebileceğini söyleyen Pehlivan, bu nedenle bozanın kış aylarında tüketilmesinin daha uygun olduğunu dile getirdi.

Mermer Haznelerde Muhafaza Ediliyor

İşletmeci Turhan Şen ise bozanın tazeliğini koruyabilmesi için mermer haznelerde satışa sunulduğunu belirtti. Şen,

“Mermerde muhafaza ediliyor”

diyerek mermerin soğuk tutma özelliği sayesinde bozanın hızlı mayalanmasının ve asit üretmesinin önüne geçildiğini ifade etti.

Tazeliği ve Dayanıklılığı Mermer Sağlıyor

Mermerin estetik ve dayanıklı bir malzeme olduğuna dikkat çeken Şen,

“Aynı zamanda estetik açıdan da bu şekilde muhafaza etmek daha iyi oluyor. Boza bekledikçe mayalanır, mayalandıkça ekşimeye başlar ve asit üretir. Mermer dayanıklı olduğu için mermeri tercih ediyoruz”

ifadelerini kullandı.

Kilogram Fiyatı 130 Lira

Serin ortamda muhafaza edildiğinde yaklaşık 10 gün tüketim ömrü bulunan boza, kilogramı 130 liradan satışa sunuluyor.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Sakarya’da Kışın Vazgeçilmezi Tezgahlarda Yerini Aldı
+ - 0

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gerede Medyatakip