Sakarya’nın Karasu ilçesinde yaşayan Alaattin Erdoğan, 2008 yılında satın alıp 2011’de sattığı araç nedeniyle yıllar sonra vergi borcuyla karşı karşıya kaldığını söyledi. Erdoğan, ruhsatta “kamyonet” olarak görünen aracın vergi dairesi kayıtlarında “panelvan” olarak yer alması nedeniyle oluşan 5 bin liralık farkın zamanla 50 bin liraya ulaştığını belirtti.
Alaattin Erdoğan, 27 Şubat 2008’de eşi Reziye Erdoğan adına SsangYong Actyon Sports model aracı satın aldığını, 2011 yılında ise tüm vergi borçlarını ödeyip “borcu yoktur” belgesi aldıktan sonra aracı Artvin’de bir kişiye sattığını anlattı.
2012 yılında yapılandırma işlemleri için Sakarya Gümrükönü Vergi Dairesi’ne gittiğinde araçtan kaynaklanan 5 bin liralık borç bulunduğunu öğrendiğini belirten Erdoğan, ruhsat ile vergi kayıtları arasındaki farklılığın bu borca neden olduğunu ifade etti.
Ruhsatta Kamyonet, Vergi Kaydında Panelvan
Alaattin Erdoğan, “27 Şubat 2008 tarihinde eşimin üzerine Ssang Yong isimli bir kamyonet aldım. 2011 yılında ise Artvin’e sattım. Vergilerini ödedim. Borcu yoktur kağıdını aldım. Sonrasında 2012 yılında maliyede bir yapılanma oldu. Vergilerimizi yapılandırmak için Sakarya Gümrükönü Vergi Dairesi’ne gittik. Araç eşimin üzerine olduğundan ne olduğunu sorduğumda, ‘Reziye Erdoğan adına bir araç var, bu araçtan dolayı 5 bin TL borcunuz var’ denildi. Emniyet müdürlüğü bana kamyonet olarak ruhsat vermiş, burada panelvan olarak geçiyor. Vergi borcu bu sebepten çıkmış. Bunu ben yapmadım. Bu para bu güne kadar gelince 50 bin lira oldu” şeklinde konuştu.
Hatanın Düzeltilmesini İstiyor
Aracın satıldığı Artvin Vergi Dairesi’nin de kayıt hatasının düzeltilmesi amacıyla Sakarya Gümrükönü Vergi Dairesi’ne yazı gönderdiğini belirten Erdoğan, sorunun hangi kurumdan kaynaklandığının belirlenmesini istedi.
Erdoğan, “Şimdi burada Trafik Şubesi mi suçlu, Vergi Dairesi mi suçlu, ben mi suçluyum? Kore şu ana kadar Türkiye’ye panelvan araç göndermedi. Şuan Sakarya Gümrükönü Vergi Dairesi’ne hiç bir sebep olmadan 50 bin lira borçlu duruma düştük” dedi.
Erdoğan, yıllar önce sattığı araç nedeniyle oluştuğunu söylediği vergi borcunun kaldırılması için yetkililerden çözüm bekliyor.
(İHA)


















