Karabük’ün Safranbolu ilçesine bağlı Gayza köyünde kurulan “Lavanta Kokulu Safran Bahçesi”nde bu yıl 35 dekar alandan 5 ton lavanta üretimi gerçekleştirdi.
Safranbolu’da bulunan lavanta bahçesi, il tarım müdürlüğü ve Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası iş birliği ile safran üretimini artırmak ve agroturizme katkıda bulunmak amacıyla hayata geçirildi.
Hasat döneminde, Safranbolu TSO Meclis Başkanı Cengiz Ünal ve Yönetim Kurulu Başkanı Erol Altıntepe’nin de katılımıyla yapılan etkinlikte toplanan lavantaların 4 tonluk kısmı damıtma işlemine tabi tutuldu ve yaklaşık 150 litre lavanta yağı elde edildi. Kalan 1 ton lavanta ise koku ve kuru çiçek olarak değerlendirildi.
Lavantanın Sürdürülebilir Üretimi
Safranbolu İlçe Tarım Müdürü Mehmet Akgül, 35 dekarlık alanda lavanta dikiminin sürdürülebilirlik amacıyla gerçekleştirildiğini belirtti. Akgül, lavantanın çalı formundaki bir bitki olduğunu ifade ederek, “Burada hem lavantaları hasat ediyor hem de ziyaret sezonunda gelen misafirlere çiçek olarak sunuyoruz. Bir kısmını, distilasyon ünitesinde işleyerek yağını çıkartıyoruz. Bu ürünleri doğrudan tüketicilerle buluşturuyoruz.” dedi.
Akgül, tıbbi ve aromatik bitkilerin Karabük için önemine dikkat çekerek, “Coğrafi koşullarımız gereği büyük tarım arazilerimiz yok. Bu nedenle, katma değeri yüksek ve az alanda üretim yapan bitkilere yönelmek gerekiyor. Lavanta bu açıdan önemli bir seçenek oldu. Lavanta, safran ile uyumlu bir şekilde üretim sahamıza devam ediyor.” şeklinde konuştu.
Özellikle, dışarıdan düğün fotoğrafçıları ve ziyaretçilerin fotoğraf çekmek için geldiği lavanta tarlalarının görsel güzelliği, insanların bu alana olan ilgisini artırıyor.
(Haber Merkezi)