1. Haberler
  2. Genel
  3. Ayaş Domatesinin Hasat Sezonu Başladı: Dalından Sofraya Yolculuk

Ayaş Domatesinin Hasat Sezonu Başladı: Dalından Sofraya Yolculuk

ayas domatesinin hasat sezonu basladi dalindan sofraya yolculuk AlnApC7V.jpg

Ankara’nın coğrafi işaret tesciline sahip ünlü Ayaş domatesinde hasat sezonu başladı. Yol kenarındaki tarlalara gelen vatandaşlar, domatesleri dalından toplayarak sofralarına götürüyor.

2022 yılında coğrafi işaretle tescillenen Ayaş domatesi, ince kabuğu, bol suyu ve kendine özgü aromasıyla biliniyor. Rekor sıcaklıklara rağmen üreticiler, Ayaş ilçesindeki tarlalarda sabahın erken saatlerinde mesaiye başlayarak domatesleri topluyor.

Bölge Ekonomisine Katkı Sağlıyor

Ayaş domatesi, tescilli marka değeri sayesinde üreticiye önemli avantajlar sunuyor. Bölge ekonomisine katkı sağlayan ürün, aynı zamanda kışlık tüketim için tercih edilen en önemli gıda ürünlerinden biri haline geliyor.

Ayaşlı üretici Ekrem Orman, yıllardır baba mesleği olan domates yetiştiriciliğini sürdürdüklerini belirterek, “Yol kenarında tarlamız var. Üreticilik yapıyoruz. Direkt buradan gelen insanlara tarladan satış yapıyoruz. Ayaş Domatesi farklı bir domates. Özellikle adıyla, görüntüsüyle, kokusuyla diğerlerinden kolay ayırt edilebilir. Kendi toplamak isteyen birkaç kişi oldu. Sonra da kendiliğinden böyle gelişti. İnsanlar geliyor, istediğini, beğendiğini alıyor. Burada tartıyoruz, direkt tarladan sofraya gitmiş oluyor…” dedi.

Ayaş’a ailesiyle gelen müşteri Azad Kapan, üniversiteye kadar bahçe işleriyle uğraştığını anlatarak, “Doğal, kendi ürettiğin şeyi, toprağına dokunduğun yiyeceği yemenin tadı gerçekten bambaşka” ifadelerini kullandı.

Ayaş domatesini ikinci kez toplamaya geldiğini söyleyen Kapan, “Direkt kendim toplamaya geldim. Ayaş domatesinin lezzeti gerçekten bambaşka… İnsanın toprağa dokunması lazım, ne yediğini burada canlı canlı görmesi lazım.” dedi.

“Lezzetli, market domateslerine benzemiyor”

Ayaş’a ailesiyle gelen Mustafa Adra ise, “Birlikte topladık, çok da keyifli oldu… Lezzetli, market domateslerine benzemiyor. Organik Ayaş domatesini bulmak zor oluyor” şeklinde konuştu.

“İnsanın topladıkça toplayası geliyor”

İlk kez Ayaş’a geldiğini belirten Aytekin Buğra, “İnsanın topladıkça toplayası geliyor. İnsanların emeğine sağlık. İlk defa geldik gördük, ama adını duyuyorduk” ifadelerini kullandı.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ayaş Domatesinin Hasat Sezonu Başladı: Dalından Sofraya Yolculuk
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gerede Medyatakip