Bolu’da yıllık yüz binlerce üretim yapılıyor, hedef ise tüm dünyaya açılmak.
Türkiye’de modern tesislerde üretilen Mersin balığından elde edilen siyah havyar, gramı 1 eurodan uluslararası pazara sunuluyor. Su Ürünleri Genel Müdürü Turgay Türkyılmaz, “Önümüzdeki dönemde, hatta çok kısa bir süre içerisinde, ülkemizde de bu alanda öncülük yapmaya başladığımızı ifade edebilirim” dedi.
Bolu’daki Gölköy’de kurulu tesiste her yıl yaklaşık 500 bin Mersin balığı yavrusu üretiliyor. Elazığ’da ise dünya standartlarındaki bir tesiste siyah havyarın işlenip dünya pazarına sunulması hedefleniyor. Türkiye’nin bu üretimle uluslararası pazarda “siyah havyar” markasıyla öne çıkması amaçlanıyor.

“Yılda Yaklaşık 500 Bin Adet Mersin Balığı Üretiliyor”
Genel Müdür Türkyılmaz, Türkiye’nin son yıllarda Mersin balığı üretimine odaklandığını belirterek, “Yıllık olarak yaklaşık 500 bin adet Mersin balığı yavrusu elde edilmekte ve özellikle Karadeniz Bölgesi’ndeki Mersin balığı stoklarının geliştirilmesi amacıyla bu çalışmalar sürdürülmektedir” dedi. Ayrıca, Bolu dahil 8 ildeki su kaynaklarının yavru balıklarla desteklendiğini açıkladı.
“Havyarın Gram Fiyatı Yaklaşık Bir Euro”
Dünyanın en değerli türlerinden ‘Husosu’ tipi Mersin balığından elde edilen siyah havyarın fiyatına değinen Türkyılmaz, “Bu siyah havyarın gram fiyatı yaklaşık bir euro civarındadır ve fiyatı oldukça stabildir” ifadelerini kullandı. İran, Azerbaycan ve Ukrayna’nın bu alanda önde gelen ülkeler olduğunu da ekledi.
“Dünya Çapında Tecrübeye Sahip Bir Tesisimiz Bu İşi Üstlenmiştir”
Elazığ’daki tesisin ticari üretime başladığını vurgulayan Türkyılmaz, “Şu anda cinsel olgunluğa erişmiş, siyah havyar elde edilebilecek Mersin balığı türleri belirli bir yaş ve boya ulaştırılmıştır. Bu balıkların olgunluğa erişmesiyle birlikte yumurtalarından havyar alınmakta, belli işlemlerden geçirilmekte ve sonrasında dünya pazarına sunulması hedeflenmektedir” dedi.
(Haber: Meral Bınar)