1. Haberler
  2. Genel
  3. Ankara’da “Toprağın Kadınları” Sanatla Anlatılıyor

Ankara’da “Toprağın Kadınları” Sanatla Anlatılıyor

ankarada topragin kadinlari sanatla anlatiliyor 47wVmyuP.jpg

Ankara’da açılan “Toprağın Kadınları” sergisi, mevsimlik kadın tarım işçilerinin görünmeyen emeğini sanatla görünür kılıyor.

15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü dolayısıyla sanatçı Dilek Yurdakul’un, kadın mevsimlik tarım işçilerinin yaşamını konu edinen fotoğraflarının bulunduğu “Toprağın Kadınları” sergisi, sanatseverlerle buluştu. Ankara Büyükşehir Belediyesi, Şereflikoçhisar Belediyesi ve Çankaya Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (KADUM) işbirliğiyle Arı Kültür ve Sanat Merkezi’nde açılan sergi, kadın emeğini görünür hale getirmeyi ve tarım işçilerinin yaşam koşullarına dikkat çekmeyi hedefliyor.

Sergide, fotoğraf sanatçısı Dilek Yurdakul’un Şanlıurfa’daki kadın tarım işçilerinin hayatını anlatan 31 fotoğrafı yer alıyor. Yurdakul, sergi açılışında, asıl mesleğinin avukatlık olduğunu ancak fotoğrafçılık alanında 200’ün üzerinde ödül kazandığını ifade etti. Fotoğrafçılığa seyahat fotoğraflarıyla başlamış olan Yurdakul, “Ankara’da yaşayan bir Urfalı olarak, mevsimlik kadın tarım işçilerinin özellikle temiz suya erişim sorunlarını kadın gözüyle irdelemek istedim. Altı ay süren bu projede onların yaşam koşullarını fotoğraf çekimleri sürecinde birebir gözlemledim,” dedi.

Yurdakul, “Kadınların, çocukların bu zor yaşam koşullarını sanatla bir arada getirerek duyurmak bir adalet çağrısı aslında. Çünkü Türkiye’nin tarım zincirini ayakta tutan kesim onlar ama en büyük zorluk çekenler yine onlar,” şeklinde konuştu.

KADUM Direktörü Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu, serginin küratörlüğünü üstlenmiş olarak, mevsimlik tarım işçileri konusunu Meclis’te ele aldıklarını belirtti. Uslu, “Bu coğrafyadan olup da mevsimlik tarım işçilerinin, özellikle de kadınların yaşadığı zorlukları fark etmemek mümkün değil. O dönemde başlayan farkındalık bende bir vicdan borcu olarak kaldı. Dostum ve hemşerim Dilek Yurdakul ile bu konuyu sanat aracılığıyla görünür kılmak istedik. Şüphesiz ki sorunun tamamını çözmek mümkün değil ama farkındalık yaratmak, sosyal etki üretmek bizler için bir sorumluluk,” ifadelerini kullandı.

Uslu, fotoğrafların binlerce kare arasından özenle seçildiğini belirterek, “Bu fotoğraflar, tarım zincirini ayakta tutan ama en fazla zorluk yaşayan kadınların emeğini, alın terini ve hikayelerini yansıtıyor. 2010’dan bu yana mevsimlik tarım işçilerine yönelik önemli çalışmalar yapıldı, ancak hala yürünecek uzun bir yol var. Bu sergi, sözden çok eylemin önemine dikkat çeken bir vicdan çağrısı niteliğinde,” dedi.

Sergi, 22 Ekim’e kadar Arı Kültür ve Sanat Merkezi’nde ziyaret edilebilir.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ankara’da “Toprağın Kadınları” Sanatla Anlatılıyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gerede Medyatakip