Zonguldak’ın Alaplı ilçesinin ormanlık alanlarında yetişen kuşburnu, “doğal vitamin deposu” olarak tanınıyor ve bu yıl da hasat dönemiyle birlikte sofralara gelmeye hazırlanıyor.
C vitamini açısından oldukça zengin olan kuşburnu meyvesi, bölge halkı tarafından tek tek ellerle toplanıyor. Yöre insanı, dikenli ağaçlardan özenle topladığı bu meyveleri kış aylarında tüketmek üzere marmelat, reçel ve çay şeklinde değerlendiriyor.
Dağlık bölgelerde kuşburnu toplarken karşılaştıkları zorluklara dikkat çeken Maksude Arslan, “Topladığım kuşburnuların bir kısmını marmelat yapıyorum, kalanını da kış aylarında çay olarak tüketiyoruz. Kuşburnu her şeye iyi geliyor.” ifadelerini kullandı.
Kuşburnu, yüksek C vitamini içeriği sayesinde soğuk algınlığı ve gribe karşı koruyucu etkisiyle biliniyor. Kış aylarında kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan bu doğal ürün, ayrıca meyve suyu ve çay olarak da büyük bir ilgi görüyor.
(Haber Merkezi)