1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Eskişehir Sarıcakaya’da Eşsiz Zeytinyağı Üretimi

Eskişehir Sarıcakaya’da Eşsiz Zeytinyağı Üretimi

eskisehir saricakayada essiz zeytinyagi uretimi YvebHGRf.jpg

Eskişehir’in Akdeniz’i olarak bilinen Sarıcakaya ilçesinde yetişen zeytinler, bölgedeki bir fabrikada soğuk sıkım yöntemiyle yağa dönüştürülüyor.
4 buçuk-5 kilogram zeytinden 1 litre yağ elde edilen fabrikada, asit oranı 0.3 ile 0.5 arasında değişiyor.

Sarıcakaya ilçesinin kırsal Mayıslar Mahallesi’nde toplanan zeytinler, yine aynı mahallede bulunan fabrikada soğuk sıkım yöntemiyle zeytinyağı üretiliyor. Asit oranı 0.3 ile 0.5 arasında olan bu yağlar, sofralarda yerini alıyor. Zeytinin kalitesine göre değişse de fabrikada genellikle 4 buçuk-5 kilo zeytinden 1 litre zeytinyağı üretiliyor. Sıcak sıkım yöntemi ile de yağ elde edilen fabrikada, sıcak sıkım ile elde edilen yağ oranı soğuk sıkıma göre biraz daha az olabiliyor. Bölgedeki zeytinyağları, çiftçilerin ürünlerini taşımakta zorlanmadığı ve tarlaya yakın bir yerde işlemlerin yapılması açısından büyük avantaj sağlıyor.

“İç Anadolu’da yetişen zeytinlerin soğuk sıkımını yapıyoruz”

Zeytinyağı üretimi yapan Emre Can, yaptıkları işle ilgili olarak, “Biz şu an Eskişehir’in Sarıcakaya ilçesine bağlı Mayıslar Mahallesi’nde bulunan bir zeytinyağı fabrikası işletmesindeyiz. Burada İç Anadolu Bölgesi’nde yetişen zeytinleri zeytinyağına dönüştürüp soğuk sıkım yapıyoruz. Buradaki çiftçilerimize, yani kendi bölgemizdeki zeytin üreticilerine, soğuk sıkım zeytinyağlarını yapıp teslim ediyoruz. Müşterilerimiz genelde bu civarlardan; hepsi kendi tarlasından zeytinleri toplayıp getiriyor. Ondan sonra burada sıkıyoruz, müşterimize tekrardan teslim ediyoruz.” dedi.

“Soğuk sıkımda 4 buçuk-5 kiloda bir yağ alıyoruz”

Emre Can, zeytinyağlarının asit oranına değinerek, “Bizim burada zeytinlerimizin kalitesi, yani asit oranı olarak söyleyeyim, oldukça düşük oranlarda çıkıyor. Asit oranlarımız 0.3-0.4 arasında, maksimum 0.5 seviyesinde oluyor. Yağ verimi olarak, genelde soğuk sıkımda 4 buçuk-5 kiloda bir yağ alıyoruz. Sıcak sıkımda bu oran tabii ki daha çok düşüyor ama bizde sıcak sıkım olmadığı için sadece soğuk sıkım yapıyoruz. Burada nem ve rutubet fazla olmadığından, yani deniz olmadığı için yağ kalitemiz çok güzel çıkıyor.” şeklinde konuştu.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Eskişehir Sarıcakaya’da Eşsiz Zeytinyağı Üretimi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gerede Medyatakip