Milli Eğitim Bakanlığının önerisiyle, Türk Devletleri Teşkilatı bünyesinde eğitim alanındaki bilgi paylaşımını ve iş birliğini güçlendirecek yeni bir platformun kurulmasına karar verildi.
Türk Devletleri Teşkilatı 9. Eğitim Bakanları Toplantısı, 8 Haziran’da Kazakistan’ın Türkistan şehrinde gerçekleştirildi.
Toplantıya Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin de katılırken, Türkiye tarafından sunulan Türk Devletleri Teşkilatı Eğitim Bilgi Ağı önerisi üye ülkeler tarafından kabul edildi.
Eğitim Sistemleri Ortak Platformda Değerlendirilecek
Kurulacak ağ ile üye ve gözlemci ülkelerin eğitim sistemlerine ilişkin bilgi ve deneyimlerin ortak bir metodoloji çerçevesinde toplanması, analiz edilmesi ve karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi amaçlanıyor.
Platformun, ülkeler arasında eğitim alanındaki iş birliğini artırması ve ortak politika geliştirme süreçlerini desteklemesi hedefleniyor.
Ortak Veri Altyapısı Oluşturulacak
Eğitim Bilgi Ağı’nın hayata geçirilmesi için aşamalı bir yol haritası uygulanacak.
Bu kapsamda öncelikle ortak veri göstergelerinin üretileceği bir altyapı kurulacak. Daha sonra tematik raporlar, politika analizleri ve karşılaştırmalı araştırmalarla eğitim alanındaki ortak çalışmalar desteklenecek.
Türk Dünyasında Eğitim İş Birliği Güçlenecek
Yeni platformun yalnızca teknik bir sistem değil, aynı zamanda Türk dünyasında eğitim alanındaki ortak vizyonu güçlendiren stratejik bir dayanışma mekanizması olması planlanıyor.
Ağ sayesinde iyi uygulama örneklerinin paylaşılması, ortak sorunlara çözüm üretilmesi ve karşılıklı öğrenme süreçlerinin geliştirilmesi hedefleniyor.
Eğitim Politikalarına Veri Desteği Sağlayacak
Platformda üretilecek veriler ve analizlerin, eğitim politikalarının kanıta dayalı biçimde geliştirilmesine katkı sunacağı belirtiliyor.
Sistemin aynı zamanda araştırmacılar ve akademisyenler için de önemli bir bilgi kaynağı oluşturması bekleniyor.
Koordinasyon Merkezi Türkiye’de Kurulacak
Eğitim Bilgi Ağı’nın teknik ve idari koordinasyonunun Türkiye’de kurulması planlanan bir merkez tarafından yürütülmesi öngörülüyor.
Bu merkez; veri toplama, analiz, raporlama ve ülkeler arasındaki koordinasyon süreçlerinden sorumlu olacak.
Veri Güvenliği Öncelikli Olacak
Ağın işleyişinde veri güvenliğinin temel önceliklerden biri olacağı vurgulandı.
Sistem kapsamında yalnızca ilgili ülkelerin paylaşımına onay verdiği veriler kullanılacak ve tüm süreçler uluslararası bilgi güvenliği standartlarına uygun şekilde yürütülecek.
Yayınlar Birden Fazla Dilde Hazırlanacak
Ağ kapsamında hazırlanacak rapor ve analizler, üye ve gözlemci ülkelerin resmi dillerinin yanı sıra İngilizce olarak da yayımlanacak.
Böylece Türk dünyasında üretilen bilgi ve deneyimlerin uluslararası eğitim literatürüne katkı sunması amaçlanıyor.
(Haber Merkezi)



















