Ağustos Ayında Güven Endeksi Geriledi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ağustos 2023'e ilişkin İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi verilerini kamuoyuyla paylaştı.

16929495071243499941

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ağustos 2023’e ilişkin İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi verilerini kamuoyuyla paylaştı. İktisadi Yönelim Anketi sonuçları, 1734 imalat sektöründeki işletmenin görüşlerinin ağırlıklı olarak toplanması ve değerlendirilmesi yoluyla elde edildi. Bu anket sonuçları, ekonomik yönelim hakkında önemli ipuçları sunuyor.

2023 yılı Ağustos ayında hesaplanan mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA), bir önceki aya kıyasla 0,3 puan azalarak 104,6 seviyesinde kaydedildi. Bu endeks, reel sektörün genel güvenini yansıtarak ekonomik aktivitenin durumunu değerlendirmeye yardımcı oluyor. TCMB’nin bu tür istatistik ve endeks açıklamaları, ekonominin sağlığı ve geleceğe dair beklentiler hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için önemli bir referans kaynağıdır.

ÜFE Beklentisi de %4,7 Oranında Arttı

Ortalama birim maliyetlerdeki gelişmelere bakıldığında, gelecek üç ay içinde artış öngörenler ile son üç ay içinde artış yaşandığını belirtenler arasında olumlu bir eğilim artışı olduğu görülmektedir. Bu durum, maliyetlerin gelecek dönemde artacağına yönelik beklentilerin güçlendiğini göstermektedir. Ancak, satış fiyatlarına ilişkin beklentilerdeki artış yönündeki güçlenmenin zayıfladığı gözlemlenmektedir. Bu durum, önümüzdeki üç ay içinde satış fiyatlarında artış öngörenlerin sayısındaki azalmanın altını da çiziyor.

Ayrıca, önümüzdeki on iki aylık dönem sonunda yıllık Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) beklentisi incelendiğinde, bir önceki aya göre 4,7 puan artarak yüzde 64,3 seviyesine yükseldiği görülüyor. Bu, gelecek dönemde fiyat artışlarının beklentisinin daha da güçlendiğini ve yıllık ÜFE’nin artacağına yönelik beklentilerin arttığını göstermektedir. Bu veriler, ekonomik aktörlerin maliyet ve fiyat beklentilerinin ekonomik kararlarını etkileyebileceği ve ekonominin gelecekteki seyrini belirlemede önemli bir rol oynayabileceği konusunda önemli bir perspektif sunar.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ağustos Ayında Güven Endeksi Geriledi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir