Jeffrey Sachs, “Doların İşi Artık Bitti”

Son dönemde dünya döviz piyasalarında yaşanan dalgalanmalar ve doların küresel ekonomideki rolüne dair gelişen tartışmalar, finans dünyasının gündemini meşgul ediyor.

featured

Son dönemde dünya döviz piyasalarında yaşanan dalgalanmalar ve doların küresel ekonomideki rolüne dair gelişen tartışmalar, finans dünyasının gündemini meşgul ediyor. Özellikle ünlü ekonomist Jeffrey Sachs’ın, doların geleceği hakkında yaptığı kritik açıklama, dolar yatırımcılarını endişeye sürüklüyor.

Columbia Üniversitesi’nden ekonomi profesörü olan Jeffrey Sachs, BRICS ülkeleri olarak bilinen Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın, Amerikan dolarının hakimiyetine alternatif dayanıklı bir para birimi oluşturabileceğini ve bu sayede Amerikan dolarının dünya çapındaki egemenliğinin sona erebileceğini belirtti. Bu açıklama, küresel ekonomi ve döviz piyasalarında önemli bir etki yarattı ve yatırımcıları doların geleceği konusunda düşünmeye sevk etti.

Jeffrey Sachs’ın bu görüşü, Amerikan dolarının dünya rezerv para birimi olarak olan hakimiyetinin sorgulanmaya başladığını ve alternatif finansal sistemlerin geliştiğini gösteriyor. BRICS ülkeleri, ekonomik büyüme potansiyeli ve uluslararası ticaretteki artan rolü ile doların egemenliğini sarsabilecek güçlü oyuncular haline geliyorlar.

Küresel Para Biriminin Rolü Son Bulacak

Doların küresel para birimi olarak olan hakimiyetinin sona ereceğini iddia eden Jeffrey Sachs, BRICS ülkelerinin (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika), dolar karşısında dayanıklı alternatif para birimleri oluşturabileceğini belirtti. Sachs, “BRICS, dolar karşısında dirençli alternatifler yaratabilir. Gerçekten de doların dünyadaki baskın ve hakim küresel para birimi rolü sona erecek” dedi.

Ayrıca, Sachs, “BRICS ülkeleri çoklu para birimi sistemine geçişi hızlandıracaklar. Dolar, hala rolünü oynamaya devam edecek, ancak diğer para birimleri arasında daha az etkili bir paya sahip olacak” şeklinde bir değerlendirme yaparak dikkat çekti.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Jeffrey Sachs, “Doların İşi Artık Bitti”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir