Merkez Bankası Sene Sonu Enflasyon ve Dolar Beklentisini Açıkladı

Türkiye Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahminleri, Orta Vadeli Program (OVP) kapsamındaki beklentilerin üzerine çıktı.

16947643361509414961

Türkiye Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahminleri, Orta Vadeli Program (OVP) kapsamındaki beklentilerin üzerine çıktı. Bu gelişme, ekonomi ve finans piyasalarında önemli bir tartışma konusu haline geldi.

Piyasa katılımcılarının yaptığı ankette yıl sonu dolar kuru tahminleri oldukça dikkat çekiciydi. Bu tahmin, 30,14 Türk Lirası seviyesine yükseldi. Öte yandan, enflasyon beklentisi de yüzde 67,22’ye çıktı. Bu rakamlar, Merkez Bankası’nın açıkladığı tahminlerle oldukça uyumsuz bir şekilde gerçekleşti.

Orta Vadeli Program (OVP), ekonominin geleceğine dair resmi tahminleri içeren önemli bir referans noktasıdır. Ancak, Merkez Bankası’nın en son tahminleri, bu programın öngördüğü seviyelerin üzerine çıkmasıyla dikkat çekiyor. Örneğin, OVP’nin açıkladığı verilere göre yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 65 iken, Merkez Bankası’nın tahmini yüzde 67,22 oldu. Benzer şekilde, dolar kuru tahminlerinde de benzer bir uyuşmazlık yaşandı; OVP’deki tahmin 23,90 iken piyasa katılımcıları 30,14 olarak öngörüde bulundu.

2026’da 47,8 Olacağı Tahmin Ediliyor

Geçtiğimiz hafta kamuoyuna duyurulan Orta Vadeli Program’daki (OVP) yılsonu enflasyon tahmini oldukça dikkat çekiciydi, zira bu tahmin, ekonomi ve finans sektöründeki birçok kişi ve kuruluşun yakından takip ettiği önemli bir gösterge olarak kabul ediliyor. OVP’ye göre, Türkiye’nin yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 65 olarak belirlenmişti.

Özellikle dikkat çeken bir diğer nokta ise OVP’nin dolar kuruna dair öngörüleriydi. Programa göre, dolar kurunun yıllık ortalama değerleri oldukça çarpıcı bir şekilde açıklandı. 2023 yılında 23,9 Türk Lirası olarak tahmin edilen dolar kuru, 2024 yılında 36,8 TL, 2025 yılında 43,9 TL ve 2026 yılında ise 47,8 TL seviyelerine çıkması öngörüldü. 

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Merkez Bankası Sene Sonu Enflasyon ve Dolar Beklentisini Açıkladı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir