ÇANAKKALE RUHUNU YAŞATMALIYIZ!

featured

E-Gen_lik-1ana1Gerede Erdemli Gençlik Eğitim, Kültür ve Çevre Derneği Başkanı Yakup Karadavut, Çanakkale Savaşı, dünya tarihinin kaydettiği en önemli olaylardan biri olduğunu söyledi.

Erdemli Gençlik Eğitim, Kültür ve Çevre Derneği Başkanı Yakup Karadavut 18 Mart Çanakkale haftası kapsamında yaptığı açıklamada, Çanakkale Savaşları sonuçları ve gerekse etkileri bakımından hem Türkiye’de hem de dünyanın pek çok ülkesinde hâlâ anılıp hakkında binlerce araştırmalar yapılıp makaleler ve kitaplar yazıldığına dikkat çekti.

Karadavut, 100 yıl önce ecdadın, tarihin altın sayfalarına kutsal değerler uğruna unutulmaz bir insanlık, özgürlük, hak ve adalet destanı yazdığını belirterek şöyle devam etti:

‘’Çanakkale Savaşı I. Dünya Savaşı’nın gidişatını değiştirmiş, savaşın uzamasına neden olmuş, Cennet vatanımız Türkiye’nin kurtuluşuna giden kaderi bu savaşla çizildiğini kaydetti. Allah Teâlâ; insanoğluna din, vatan, hürriyet, namus, şeref gibi birçok kutsal değerler ihsan etmiştir. Mümin, bu kutsal değerlere sahip olduğu ve bunları koruduğu sürece dünyanın en değerli varlığı olur. Bu büyük değerlerin dâhili ve harici düşmanları da olacaktır. Bundan tam 100 yıl önce ecdadımız, tarihin altın sayfalarına işte bu kutsal değerler uğruna unutulmaz bir insanlık, özgürlük, hak ve adalet destanı yazdı.’’

Çanakkale Savaşı, yurdumuzun dört bir yanından, balkanlardan genç yaşlı, küçük büyük, kadın erkek herkesin ben varım dediği bir savaş olduğunun altını çizen Karadavut, ‘’Çanakkale birlik ruhunun destanlaşan burcudur. Türk askerinin bu savaşı kazanmasındaki en büyük etken Çanakkale ruhudur. Bu ruh, vatan sevgisi ve iman gücüyle beslenmiş ve bu sayede ecdat canını vatan için seve seve vermekten çekinmemiştir. İsmi anıldığında yüreklerin titrediği şehirdir Çanakkale. Çanakkale demek, vatan sevgisi demektir. Çanakkale demek, iman dolu yürekler demektir. Çanakkale demek, vatanı için ölmek demektir. İnsan kullanım el-kitabımız, yüce Kur’an-ı Kerim’de: “Allah yolunda öldürülenlere “ölüler” demeyin. Hayır, onlar diridirler. Ancak siz bunu bilemezsiniz” buyuruluyor. (Bakara s. 2/154)  Sevgili peygamberimiz de (sav) bir hadis-i şeriflerinde “Nefsim kudret elinde olan Allah’a yemin ederim ki, Allah yolunda savaşıp öldürülmeyi, sonra diriltilip yine öldürülmeyi, sonra diriltilip yine öldürülmeyi ne kadar çok isterdim” (  Buhârî, Cihad, 7/2835) buyurarak şehitliğin yüceliğine işaret etmişlerdir’’ şeklinde konuştu.

Başkanı Yakup Karadavut, sarsılmaz kalem, istiklâl şairimiz M. Akif Ersoy da mısralarına gözyaşlarını ekliyor: “Vurulmuş tertemiz alnından, uzanmış yatıyor / Bir hilâl uğruna yâ Rab, ne güneşler batıyor!” diye haykırıyordu!’’ diyerek Akif’in mısralarını hatırlattı.

Hayırlı nesiller, okuyan nesiller ve güvenli gelecek için  genç ihtiyar, kadın erkek demeden duyarlı ve liyakatlı bir rehber eşliğinde Çanakkale’ye giderek, olup biteni yerinde görmekle başlanabileceğini söyleyen Karadavut, ‘’Bizim enerjimiz Çanakkale ruhudur. Vatanımızın bütünlüğü, devletimizin gücü, milletimizin özü, bayrağımızın görüntüsü ve şehitlerimizin sözü bu maneviyatla hayat bulmuştur. Rabbim vatanımızı, milletimizi, devletimizi, anne babamızı ve bütün mü’minleri her türlü tehlikeden korusun. Birlik ve beraberlik, sevgi ve kardeşlik, barış ve huzur, bilgi ve feraset, ahlak ve cesaretimizi güçlü kılsın. Kıyamete kadar da bu şuur ve bütünlük içerisinde bizleri daim kılsın.(âmin)’’ diye konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
ÇANAKKALE RUHUNU YAŞATMALIYIZ!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir