Bilecik’te ilk ve ortaokul öğrencileri, Kent Konseyi Çocuk Atölyesi’nde yürütülen “Atık değil sanat” projesi kapsamında cam şişe gibi atık malzemeleri dekoratif ürünlere dönüştürüyor.
Atölye çalışmalarında öğrenciler, atık malzemeleri boyayıp kaplayarak farklı tasarımlar ortaya çıkarıyor. Yapılan ürünler, çocuklar tarafından arkadaşlarının doğum günlerinde hediye ediliyor. Etkinliklerde eğitmen Vildan Poyraz Coşkun, öğrencilere geri dönüşüm ve tasarım konusunda eğitim veriyor.
Amaç Geri Dönüşüm Bilincini Sevdirmek
Eğitmen Vildan Poyraz Coşkun, projenin temel amacının çocuklara geri dönüşümü sevdirmek olduğunu belirtti. Geri dönüşüm kültürünün yaygınlaştırılması için çeşitli çalışmalar yürütüldüğünü ifade eden Coşkun, şu değerlendirmede bulundu:
“Aslında çok basit şeyler yapıyoruz ama geri dönüşüm fikrini çocuklara aşılamak adına bunu onların çok hoşuna gidebileceği bir etkinliğe dönüştürdük. Maden suyu şişeleri, kağıtlar, plastikler gibi maddeler geri dönüşümde hayatını sürdüren ürünlerdir. Biz de özellikle cam şişeleri küçük sanatsal dokunuşlarla daha görünür, daha güzel hale getirerek, çocukların hayatına yeniden dahil ediyoruz.”
Hayal Gücü ve Üretkenlik Destekleniyor
Coşkun, çocukların atıkların sanat eserine dönüşümünü görmesiyle hayal dünyalarının genişlediğine dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Çocukların, atıkların sanat eserine dönüşümünü gördüklerinde hayal dünyaları genişliyor. Buradaki amacımız sadece boyama yapmak değil. Çocuklarda ‘Evdeki bir şeyi neye dönüştürebilirim?’ fikrinin oluşması.”
Öğrenciler Deneyimlerini Anlattı
Edebali Ortaokulu 5. sınıf öğrencisi Kardelen Kayacık, cam şişe ve boş tenekeleri boyayarak geri dönüşüme kazandırdıklarını belirterek, yaptığı çalışmaları şöyle anlattı:
“Atılacak eşyaları değerlendirdik. Para harcamadan, el emeğiyle yaptığım ürünleri evimde sergiliyor, aileme ve arkadaşlarıma hediye ediyorum.”
Atatürk İlkokulu 4. sınıf öğrencisi Melek Eylül Bulut ise geri dönüşümde kullanılabilecek eşyaların atılmaması gerektiğini vurguladı.
(Haber Merkezi)
















