Marmara Bölgesi’nin coğrafi işaret tescilli karpuzunun yetiştirildiği Bilecik’in Osmaneli ilçesinde, belediyenin çalışmalarıyla üretilen karpuz pekmezi, ürüne değer katıyor.
Osmaneli Belediyesi, tarlada kilogram fiyatı 1 liraya kadar düşen Osmaneli karpuzunu değerlendirmek için harekete geçti.
Gerçekleştirilen AR-GE çalışmalarının ardından, belediyeye ait Ayva Lokumu ve Yöresel Ürün Üretim Tesisi’nde karpuz pekmezi üretimine başlandı. Karpuzun suyu, posasından ayrıldıktan sonra sıkılıyor ve süzeklerden geçirilerek 7-10 saat boyunca kazanlarda kaynatılıyor. Kadınlar, günlük 200 ton karpuzu pekmeze dönüştürüyor. Ortalama 10 kilogram karpuzdan 1 litre pekmez elde ediliyor ve bu pekmez 250 liradan satışa sunuluyor. Bu durum, karpuzun tarla fiyatına göre 25 kat daha fazla kazanç sağlamasını sağlıyor.
Başkan Torun: “Karpuz Pekmezi Doğal Yöntemlerle Üretiliyor”
Osmaneli Belediye Başkanı Bekir Torun, ilçenin yılda yaklaşık 70 bin ton karpuz üretimiyle Türkiye pazarında önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti. Karpuz hasadının 1-1,5 ay sürdüğünü belirten Torun, “Bu yıl fiyatların düşük seyretmesi ve arz fazlası nedeniyle üreticimiz zor durumda kaldı. Belediye olarak, karpuzları nasıl değerlendirebiliriz diye düşünmeye başladık. Daha önce başarılı bir şekilde yürüttüğümüz ayva lokumu projemiz vardı. Ayva lokumu, ulusal bir lezzet haline geldi ve birçok zincir markette yer aldı. Bu da çiftçiye ciddi faydalar sağladı. Karpuzda da aynı mantıkla hareket ettik ve karpuz pekmezi üretimine başladık.” dedi.
Torun, karpuz pekmezinin tamamen doğal yöntemlerle üretildiğine dikkat çekerek, “Yüzde 100 karpuzdan üretiliyor, içine başka hiçbir katkı maddesi katılmıyor. 10 kilogram karpuzdan yaklaşık 1 kilogram pekmez elde ediyoruz. Böylece ürünün raf ömrünü uzatıyor ve pazarlama süresini iki yıla kadar çıkarabiliyoruz. Ayrıca depolama ve lojistik açısından da avantaj sağlıyor. Analizlerini yaptırdık, sonuçlar oldukça başarılı. Kendim de her sabah tüketiyorum. Farklı ve lezzetli bir ürün. Türkiye’nin beğeneceğine inanıyoruz. Önümüzdeki senelerde karpuz pekmezi soframızda yeni bir tat olarak yer alacak ve alternatif bir pazarımız olacak.” şeklinde konuştu.
Üreticilere Umut Oluyor
Osmaneli Belediyesi Yöresel Ürünler Üretim Merkezi Koordinatörü Abdullah Tetik, coğrafi işaretli Osmaneli karpuzunun lezzetinin öne çıktığını ancak son dönemde üreticilerin fiyat düşüklüğü nedeniyle zor günler geçirdiğini aktardı. Tetik, “Karpuzdan katma değer oluşturabilecek bir ürün bulmaya çalıştık. Bu noktaya gelmek, üreticilerimize umut oldu. Son zamanlarda karpuz fiyatlarının düşüklüğünden dolayı karpuzlarını satamaz hale gelmişlerdi. Üreticimizden karpuz alarak, onu karpuz pekmezine dönüştürerek katma değerli bir ürün haline getirdik.” dedi.
Tetik, tesiste kadınların çalıştığını belirterek, “Marka ve coğrafi işaret çalışması karpuz pekmezi üzerinden devam ediyor. Çünkü Osmaneli’nin coğrafi işaretli karpuzundan pekmez üretiliyor. Türkiye’ye Tarım Kredi Kooperatifi aracılığıyla da karpuz pekmezini tattıracağız.” ifadelerini kullandı.
(AA)