Düzce Üniversitesi Fındık Araştırma ve Uygulama Merkezi (DÜFAM), fındık tarımını tehdit eden kuraklık ve iklim değişikliği etkilerini bilimsel bir çalışma ile değerlendirdi.
“İklim değişikliğinin fındık üretimi üzerine etkileri: Düzce örneği” başlıklı çalışma, Dr. Uğur Cantürk liderliğinde, DÜFAM Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. İsmail Koç ve DÜFAM Müdürü Doç. Dr. Şemsettin Kulaç’ın katkılarıyla gerçekleştirildi.
Araştırma, küresel iklim değişikliğinin fındık tarımı üzerindeki etkilerini kapsamlı bir şekilde analiz etti. Özellikle sıcaklık artışının ve yağış düzensizliklerinin fındık üretimi üzerindeki potansiyel etkileri incelendi. Sıcaklık stres indeksine dayalı senaryolar ile Düzce’de fındık üretiminin 2100 yılına kadar karşılaşabileceği riskler net bir biçimde ortaya kondu.
Çalışma kapsamında, Düzce iline ait uzun dönem sıcaklık ve nem verileri kullanılarak, günümüzden 2100 yılına kadar olan dönemi kapsayan iklim senaryoları oluşturuldu. Elde edilen bulgular, sıcaklık artışı ve yağış düzensizliklerinin fındık tarımına olumsuz etkilerini açıkça ortaya koyarak, verim ve kalite açısından büyük risklerin mevcut olduğunu gösterdi.
DÜFAM, bu çalışma ile bölgesel ve ulusal düzeyde sürdürülebilir fındık üretimi için iklim değişikliğine karşı bilimsel temelli stratejiler geliştirme misyonuna önemli bir katkı sunmuş oldu. Araştırma sonuçları, üreticiler, karar vericiler ve araştırmacılar için yol gösterici bir nitelik taşırken, Düzce Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen Akçakoca Sempozyumu’nda bilimsel bildiri olarak sunuldu.
DÜFAM, misyonu ve vizyonu doğrultusunda iklim direnci yüksek fındık tarımının geleceğini şekillendirmeye yönelik değerli çalışmalarına devam etmektedir.
(Haber Merkezi)