Düzce’de küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi amacıyla yürütülen Küçükbaş Hayvancılık Altyapısının Güçlendirilmesi Projesi kapsamında 1 mobil küçükbaş hayvan yıkama makinesi ile 40 kırkım makinesi yetiştiricilerin kullanımına sunuldu. Projenin toplam bütçesi 584 bin TL olarak açıklandı.
Düzce Valiliği himayelerinde, İl Özel İdaresi ile Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğinde yürütülen proje kapsamında ekipmanlar Düzce İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği’ne teslim edildi.
584 bin TL’lik proje bütçesinin 492 bin TL’si İl Özel İdaresi, 92 bin TL’si ise birlik ve yetiştirici katkısıyla karşılandı.
Projeyle yetiştiricilerin iş yükünün azaltılması, hayvan sağlığı ve refahının geliştirilmesi ile küçükbaş hayvancılık işletmelerinde verimliliğin artırılması amaçlanıyor.
Genç Üreticilere Vurgu
Teslim programında konuşan Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, Düzce’nin fındık ve ormancılıkla öne çıktığını, son yıllarda hayvancılığın geliştirilmesine yönelik projelerin de uygulandığını belirtti.
Gençlerin tarımsal ve hayvansal üretime yönelmesinin önemine dikkat çeken Keşir, üreticilerin çalışmalarını kolaylaştıran ve verimliliği artıran desteklerin kırsal kalkınmaya katkı sağladığını ifade etti.
Düzce’de 20 Bin Küçükbaş Bulunuyor
Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, il genelinde 263 küçükbaş hayvancılık işletmesinde yaklaşık 20 bin küçükbaş hayvan bulunduğunu açıkladı. Uzun, yıllık küçükbaş hayvan eti üretiminin ise yaklaşık 150 ton olduğunu aktardı.
Mobil küçükbaş hayvan yıkama makinesinin dış parazitler ve bunlardan kaynaklanan hastalıklarla mücadelede kullanılacağını belirten Uzun, kırkım makinelerinin de yetiştiricilerin iş yükünü azaltacağını söyledi.
Uzun, “Dağıtılan kırkım makineleri ve küçükbaş hayvan yıkama makinesi sektörümüz açısından önemli ve kıymetli. Hastalıkların azaltılması ve verimliliğin artırılması bakımından önemli bir projeyi hayata geçiriyoruz.” dedi.
Üretici Talepleri Projeye Dönüştürüldü
Düzce İl Genel Meclis Başkanı Fazlı Koç, İl Özel İdaresinin yol ve su gibi altyapı çalışmalarının yanı sıra kırsal üretimin geliştirilmesine yönelik projelere de destek verdiğini belirtti.
Küçükbaş hayvancılığa yönelik ekipman desteğinin yetiştiricilerden gelen talepler doğrultusunda geliştirildiğini ifade eden Koç, İl Özel İdaresi ile Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün üreticilerin ihtiyaçlarına yönelik projeler üzerinde çalıştığını kaydetti.
Dış Parazitlerle Mücadele Kolaylaşacak
Düzce İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Nuri Çelik, tarım ve hayvancılığın üretim, kırsal kalkınma ve gıda arz güvenliği açısından taşıdığı öneme dikkat çekti.
Çelik, kırkım makinelerinin işlemlerin daha hızlı ve uygun koşullarda yapılmasına, mobil yıkama makinesinin ise dış parazitlerle daha etkin, hızlı ve kontrollü mücadele edilmesine katkı sağlayacağını ifade etti.
Birlik 95 Üyeyle Faaliyet Gösteriyor
Düzce İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Keleş, mobil yıkama ve kırkım makinelerinin yetiştiricilerin iş gücünü azaltacağını, zaman ve maliyet açısından katkı sağlayacağını belirtti.
Ekipmanların hayvan refahı ve sürü yönetiminin geliştirilmesine de destek olacağını ifade eden Keleş, 2010 yılında kurulan birliğin 95 üyeyle faaliyetlerini sürdürdüğünü kaydetti.
Verim Kayıplarının Azaltılması Hedefleniyor
Projeyle küçükbaş işletmelerinde dış parazitlerle mücadele için pratik, hızlı ve ekonomik çözümler geliştirilmesi hedefleniyor.
Dış parazit kaynaklı hastalıkların, verim kayıplarının ve kuzu ölümlerinin azaltılması; et, süt ve döl verimlerinin artırılması amaçlanırken, ilaçların doğru dozda ve homojen uygulanmasıyla gereksiz ilaç kullanımının ve çevresel risklerin azaltılması da hedefler arasında yer alıyor.
Program, mobil küçükbaş hayvan yıkama makinesi ile 40 kırkım makinesinin üreticilere teslim edilmesi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.
(Haber Merkezi)


















