Düzce Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, “II. Sağlıklı Yaşamın Anahtarları Sempozyumu: Eski Çağlarda Sağlık ve Günümüzde Çölyak Farkındalığı” etkinliğini gerçekleştirdi. Sempozyum, Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda yapıldı.
Açılış konuşmasında Düzce Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ufuk Koca Çalışkan, sempozyumun toplumsal bir katkı projesi olduğunu vurguladı. Çalışkan, “Eski Çağlarda Sağlık ve Günümüzde Çölyak Farkındalığı” gibi hem tarihi hem de güncel bir sağlık sorununu ele alan bu etkinlikte olmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. Çalışkan, konuşmasında şunları belirtti: “Günümüzde eski tedavi yöntemleri yerini modern ve bilimsel tıp uygulamalarına bırakmıştır. Çölyak hastalığı, buğday ve arpa gibi tahıllarda bulunan gluten proteinine karşı gelişen, ince bağırsakta hasara yol açan kronik bir otoimmün hastalıktır. Toplumda yeterince tanınmayan bu hastalık, sıkça yanlış teşhis edilmektedir. Sempozyum, geçmişin bilgilikleri ile günümüzün bilimsel gelişmelerini bir araya getirerek sağlıklı yaşam için gerekli anahtarları sunacaktır.”
Çölyak Hastalarına Destek
Düzce Belediyesi Başkan Yardımcısı Ayşe Kılıç, sağlığın en değerli varlık olduğunu belirterek çölyak hastalığını gündeme getirdi. Kılıç, belediye olarak halkın güvenli gıdaya ulaşması için 9 halk ekmek büfesinde glutensiz ekmek satışı yapmaya başladıklarını ve her Ramazan ayında çölyak hastalarına gıda kolisi hediye ettiklerini söyledi. Kılıç, “Düzce Belediyesi olarak çölyak hastalarını önemsiyoruz. Bu program, önemli bir farkındalık oluşturacak” dedi.
Artan Çölyak Hastalığına Dikkat
Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, sempozyumun önemli bir konuda katkı sağladığını vurguladı. Sözbir, sağlığın insan hayatındaki önemine değinerek çölyak hastalığının giderek arttığını ifade etti. Kamuoyunda bu hastalık hakkında farkındalık oluşturmanın önemine dikkat çeken Sözbir, etkinlikte emeği geçenleri de tebrik etti.
Katılımcılar Bilgilendirildi
Açılış konuşmalarının ardından sunumlar bölümüne geçildi. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Savaş Gür, “Nedir Bu Çölyak Dedikleri? Gluten Dokununca Çölyak mı Olunuyor?” konulu sunumunda çölyak hastalığının nedenleri, belirtileri, tanı yöntemleri ve tedavi yolları hakkında bilgi verdi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasemin Balaban ise, “Çölyak Dışı Gluten Duyarlılıkları” başlıklı sunumuyla katılımcılara uyarılarda bulundu. Balaban, glutensiz diyete geçmeden önce çölyak hastalığı ile ilgili test yaptırmanın önemine dikkat çekti.
Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Birsen Sarıcı, “Otoimmün Hastalıklarda Gıda Güvenliğinin Önemi” hakkında önemli tespitler paylaştı. Hititolog-Müze Araştırmacısı Mine Çiftçi, “Hitit Çivi Yazılı Belgeler’e Göre Hastalıklar ve Tedavi Yöntemleri” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nden Arkeolog Aynur Talaakar, “Geçmişte Buğday” konusunu ele alırken, yine müzede görevli Arkeolog Nurgül Kocakahya Yıldız, “Tıbbın Mucidi: Asklepios” başlıklı bir sunum yaptı. Hemşire Filiz Elif Samancı ise “Çölyaklının Penceresinden Glutensiz Bakış” başlıklı sunumuyla farkındalık oluşturmaya katkı sağladı.
(Haber Merkezi)