Çorum’un İskilip ilçesinde üretilen baklavaya coğrafi işaret tescil belgesi verildi.
İskilip Belediyesi, ilçede dini bayramlarda ve özel günlerde evlerde kadınlar tarafından yufka açılarak yapılan baklavanın Türk Patent ve Marka Kurumu’na (TÜRKPATENT) coğrafi işaret tescili başvurusu yaptığını duyurdu.
Yapılan incelemelerin ardından TÜRKPATENT, İskilip baklavasına coğrafi işaret tescil belgesi verilmesini onayladı. İskilip baklavasının gül, döşeme, şıkırdım, gazete ve bülbül yuvası olmak üzere beş çeşidi bulunmaktadır. Açıklamada, “İskilip baklavası, buğday unu, ayçiçeği yağı, üzüm sirkesi, yumurta ve tuzla hazırlanan hamurun nişasta kullanılarak ince yufkalar halinde açılması, yufkaların arasına ceviz içi eklenmesi, çeşidine uygun olarak şekillendirilmesi, üzerine eritilmiş tereyağı gezdirilerek pişirilmesi ve ardından şerbet eklenmesiyle üretilen baklavadır.” bilgisi paylaşıldı.
İskilip Belediyesi daha önce İskilip dolması, İskilip turşusu, İskilip ramazan keşkeği, İskilip çileği, İskilip tokmaklı kağnı, İskilip sirke salatası ve İskilip yırtma yemeği için coğrafi işaret belgesi almıştı. İskilip baklavasıyla ilçedeki coğrafi işaretli ürün sayısı sekize yükseldi.
Açıklamada ayrıca, “Her biri ilçemizin eşsiz kültürünü ve damak tadını yansıtan bu ürünlerle hem yerel değerlerimizi geleceğe taşıyor hem de bölgemizin ekonomik kalkınmasına katkı sağlıyoruz. Coğrafi işaret, yalnızca bir ürünün değil, bir geleneğin, emeğin ve köklü bir mirasın korunması anlamına geliyor. İskilip, bu konuda kararlı adımlarla ilerleyerek Çorum’un gururu olmaya devam ediyor.” ifadelerine yer verildi.
(AA)