Kastamonu’nun Araç ilçesinde manzaralarıyla ziyaretçilerini büyüleyen yaylalar, hayvancılıkla uğraşan vatandaşların asırlardır geçim kaynağı olmaya devam ediyor.
Türkiye’nin eşsiz doğa manzaralarına sahip olan Kastamonu, tabiat ve doğa turizminin merkezlerinden biri haline gelmiştir. Araç ilçesinde, 48 kilometrelik rota üzerinde bulunan 33 yayla, yaz ve sonbahardaki güzellikleriyle ziyaretçileri kendine hayran bırakıyor. Bu muhteşem manzaraların turizme kazandırılması için çeşitli çalışmalar yürütülmekte. Yaylalar, yerli turistlerin ilgisini çekerken, bölgede hayvancılıkla uğraşan vatandaşların da en büyük geçim kaynağı olmaya devam etmektedir. İlkbahar mevsiminde yaylalara çıkan vatandaşlar, verimli meralarda yaz boyunca hayvanlarını otlatmaktadır.
Kastamonu-Çankırı sınırında bulunan Soğucaova yaylasında hayvancılıkla uğraşan 60 yaşındaki Mevlüt Deveci, çocukluğundan itibaren hayvanları için yaz mevsimlerinde yaylaya taşındıklarını belirtmektedir. Yaylaların hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar için önemli olduğunu vurgulayan Deveci, “Dedelerimize bu yeri bize bıraktıkları için dua ediyorum. Allah’a şükürler olsun ki hayvancılıkla uğraşıyorum. Hayvanların etinden, sütünden, yağından, peynirden ekmek paramı kazanıyorum. Bu işi severek yapıyorum. Bu işin zorlukları da var ama zoru başarmak da var.” diyerek duygularını dile getirmektedir.
Gençlere hayvancılık yapmaları konusunda önerilerde bulunan Deveci, bu iş sayesinde ev parası biriktirdiğini ifade ederek, “Aylık, yıllık maaş nedir, hiç bilmem. Hayvancılığı yapmak daha iyi, elinde bir sermaye var. Ben küçükbaş hayvancılıkla uğraşıyordum. Bunu büyütmeye çalıştım. Şu an sıkıntım yok. Bir ev alabileceğim kadar para biriktirdim. Şimdi aylık ile çalışan bir kişi ay sonuna kadar parasını yetiremez ama ben öyle değilim. Şimdi bunu yapmak zor ama yapılsa daha iyi olur. Gençlere tavsiyem, bu iş önemli, yapılsın.” şeklinde konuşmuştur.
(Haber Merkezi)