1. Haberler
  2. Genel
  3. Kastamonu’da 12 Bin Yıllık Siyez Buğdayının Hasadına Başlandı

Kastamonu’da 12 Bin Yıllık Siyez Buğdayının Hasadına Başlandı

kastamonuda 12 bin yillik siyez bugdayinin hasadina baslandi 4rTIRjz7.jpg

Kastamonu’da 12 bin yıl öncesine dayanan ve “Hitit buğdayı” olarak bilinen siyez buğdayının hasat dönemi başladı.

Kastamonu’nun İhsangazi ilçesinde geçmişi 12 bin yıl öncesine dayanan ve “Hitit buğdayı” olarak bilinen siyez buğdayının hasadına başlandı.

İlçede yaklaşık 12 bin dekar alanda ekimi yapılan siyez buğdayı, hem iç hem de dış piyasada ham ve işlenmiş şekilde talep görüyor. Siyez buğdayının tohumu, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından “Mergüze” ve “Ata” isimleriyle tescillenmişti.

“Verim güzel”

İhsangazi’de siyez ürünleri üzerine işletme sahibi olan ve aynı zamanda çiftçilik yapan İrfan Çakal, hasatla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“İlçemizde bu yılki hasadımıza başladık. Siyez buğdayımızdan bulgur, un yapıp bundan da yöresel ürünler yapacağız. Verim güzel.”

Hasat sezonuyla birlikte üreticiler, hem tarihi miras niteliğindeki buğdayı yaşatmaya devam ediyor hem de ekonomik katkı elde ediyor.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kastamonu’da 12 Bin Yıllık Siyez Buğdayının Hasadına Başlandı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gerede Medyatakip