Kastamonu’da 12 bin yıl öncesine dayanan ve “Hitit buğdayı” olarak bilinen siyez buğdayının hasat dönemi başladı.
Kastamonu’nun İhsangazi ilçesinde geçmişi 12 bin yıl öncesine dayanan ve “Hitit buğdayı” olarak bilinen siyez buğdayının hasadına başlandı.
İlçede yaklaşık 12 bin dekar alanda ekimi yapılan siyez buğdayı, hem iç hem de dış piyasada ham ve işlenmiş şekilde talep görüyor. Siyez buğdayının tohumu, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından “Mergüze” ve “Ata” isimleriyle tescillenmişti.
“Verim güzel”
İhsangazi’de siyez ürünleri üzerine işletme sahibi olan ve aynı zamanda çiftçilik yapan İrfan Çakal, hasatla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“İlçemizde bu yılki hasadımıza başladık. Siyez buğdayımızdan bulgur, un yapıp bundan da yöresel ürünler yapacağız. Verim güzel.”
Hasat sezonuyla birlikte üreticiler, hem tarihi miras niteliğindeki buğdayı yaşatmaya devam ediyor hem de ekonomik katkı elde ediyor.
(Haber Merkezi)