Kocaeli’de balık tezgahlarında bolluk henüz yaşanmasa da, balık türlerinin çeşitliliği dikkat çekiyor. Balıkçılar, havaların soğumasıyla birlikte fiyatların daha da düşeceğini düşünüyor.
İzmit Balıkhan’daki tezgahlarda beklenen büyük bolluk henüz görülmüyor. Ancak balık çeşitliliği, vatandaşların yüzünü güldürüyor. Tezgahlarda; mezgit ve istavrit 250 TL, hamsi ve çinekop 300 TL, tekir 400 TL, lüfer ise 700 TL’den satışa sunuluyor.
“İstediğimiz bolluk yok”
Fiyatların düşeceğini öngören balıkçı Kemal Bineklioğlu, “Balık alımı var ama istediğimiz bolluk yok. Bir de şunu görmek lazım; çıkan taze balık artık eskisi gibi sadece Marmara bölgesine değil, Türkiye’nin İç Anadolu’daki tüm kasabalara kadar gidiyor. 85 milyonluk bir ülkeden bahsediyorsun” dedi. Balık bolluğunun beklentinin altında olduğunu fakat çeşitliliğin fazla olduğunu vurguladı. Bineklioğlu, “Bolluk istediğimiz seviyenin altında ama her türlü balık var. Şu anda tezgahta 30 çeşit balık var. Çeşit var, seviye devam ediyor. Aynı seviyede, aynı ayarda, hatta düşüyor çıkıyor; her gününe göre değişiyor” şeklinde konuştu.
Balığın sağlık ve güvenlik açısından en iyi gıda olduğunu kaydeden Bineklioğlu, balıkta zehirlenme riskinin neredeyse olmadığını ifade etti. “Gıda zehirlenmesinde en büyük etken tavuk. Tavuk zehirledi mi öldürüyor. Bu nedenle balık sektörü farklı bir sektördür. Balık, en sağlıklı ve en iyi yiyecektir. Bu zamanda balık lezzetli. Yağlı, mükemmel, doruğa ulaşmış düzeyde” diye ekledi. Halkın rahatça balık alabileceğini belirten Bineklioğlu, “Balık; asgari ücretlinin, emeklinin yiyebileceği fiyatlarda. Balıkların en iyisi 200-250 TL bandında. Bu, herkesin alabileceği anlamına gelir” dedi.
“Pişirilirken balığın kuru olması gerekir”
Balığın saklanması ve pişirilmesi konusunda da pratik bilgiler veren Bineklioğlu, balığın kısa süreli saklanmasında temizleyip hafifçe yıkamanın yeterli olacağını söyledi. Doğru pişirme tekniği için şu önerileri dile getirdi: “Pişirirken balığın hafif kuruması gerekir. Ondan sonra yağlayıp kızartacaksın. Çok yağda değil, az yağda. Yağın kızgın olması gerekiyor. Kızgın olursa dağılmaz. Bir de iyice ununu, tuzunu atıp o şekilde yapacaksın.”
(İHA)