Kocaeli Üniversitesi İzmit Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü’ndeki Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı öğrencileri, kentteki çiftçilere alternatif ürün olabilecek aspir bitkisini kampüste yetiştirip hasadını gerçekleştirdi. Proje, TÜBİTAK 2209-A kapsamında, öğretim üyesi Doç. Dr. Funda Dökmen’in danışmanlığında yürütüldü. Öğrenciler Nalan Özbelli, Ayşe Bozkurt ve Asuman Baştaş, Arslanbey Yerleşkesi’nde 2 dönümlük arazide tohum ekiminden hasadına kadar tüm süreçleri uygulamalı olarak deneyimledi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin destek verdiği projeyle öğrenciler, hem toprağı tanıma hem de sınıfta edindikleri teorik bilgileri uygulama imkanı buldu. Elde edilen aspir, belediyenin Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Distilasyon Tesisi’nde işlenerek katma değerli ürüne dönüştürülecek. Yemeklik yağ üretebilen, ilaç sektöründe kullanılan ve sapı, gövdesi ile atığının hayvan gübresi veya organik gübre olarak değerlendirilebildiği aspir bitkisi, Kocaeli koşullarında test ediliyor. Proje, kuraklığa dayanıklı bitkinin çiftçilere alternatif ürün olarak sunulabileceğini gösteriyor.
Öğrencilerimiz için uygulama açısından önemli
Doç. Dr. Funda Dökmen, aspir bitkisini, kalitesiz yağ üretme potansiyeli ve kuraklık dayanıklılığı nedeniyle tercih ettiklerini belirtti. Bu projeyle üreticilere alternatif bitki sunmayı hedeflediklerini ifade eden Dökmen, “Aspir bitkisi 3-4 ay içerisinde hasada hazır. Yazın kurak bir dönem geçirmesine rağmen oldukça iyi verim aldık. Başlangıçta sadece destek verdik ve şu an hasat aşamasına kadar geldik,” dedi.
Dökmen, aspir bitkisinin ilaç ve gıda sanayisinde kullanımı ile yüksek katma değerine dikkat çekerek, “Kuraklığa alternatif olarak aspir ekiminin teşvik edilmesi ve üreticilerin desteklenmesi önem kazanmaktadır. Hasadını yaptığımız ürünün yağını çıkaracak ve analizlerini gerçekleştireceğiz,” şeklinde konuştu. Hasattan 30 ila 50 kilogram yağ, 60 ila 70 kilogram arası tohum verimi beklediklerini aktaran Dökmen, “Ürünü kampüs içerisinde ekmemiz öğrencilerimiz için uygulama açısından önemli. Tohum atımından hasada kadar tüm süreci yerinde gözlemleme fırsatına sahip oldular,” dedi.
Dökmen, yeni projelerle çalışmalarına devam edeceklerini, amaçlarının öğrencilerin mezuniyet sonrasında kendi işlerini kurabilmeleri ve tarımsal üretimin önemini vurgulamak olduğunu sözlerine ekledi.
Bitkileri tanıma ve faydalarını görme imkanı bulabiliyorsunuz
Projenin yürütücüsü olan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü 2. sınıf öğrencisi Nalan Özbelli, daha önce aspir bitkisini hiç duymadığını, bu projeyle araştırma fırsatı bulup faydalarını gördüğünü belirtti. Özbelli, “Hasadını yaptığımız aspir, Kocaeli’deki çiftçiler için de alternatif bir bitki olacağını düşünüyorum. Bölümümüzün uygulamalı olması büyük avantaj sağlıyor. Bitkileri tanıma ve faydalarını görme imkanına sahibiz,” dedi.
Aynı bölümdeki 2. sınıf öğrencisi Ayşe Bozkurt ise 2 dönümlük araziye 4,5 kilogram tohum ekerek, ekim sırasında tarım araçlarını görme fırsatı bulduklarını açıkladı. Bozkurt, haftalık olarak bitkilerin büyüme takibini yaptıklarını belirterek, “4 ay içinde hasat dönemi geldi. Hasadını yaptık. Bu uygulama bizim açımızdan önemli,” diye ekledi. Ayrıca, bitkiyi markette daha önce gördüğünü ifade eden Bozkurt, proje sürecinde aspir bitkisinin tüm faydalarını araştırma fırsatı bulduğunu kaydetti.
(Haber Merkezi)