1944 GEREDE DEPREMİ ANILDI

featured

Dönemin gazetelerinden sergi derlendi

Gerede Belediyesi ve Gerede Gençlik Merkezi işbirliğinde 1 Şubat 1944 Gerede Depreminin 74. yılı anma programı Gerede Belediyesi çok amaçlı salonunda düzenlendi. Konferans öncesi Gerede Belediyesi arşivinde yer alan 1 Şubat 1944 yılında meydana gelen depremin dönemin gazetelerinden derlenen sergisi gezildi.

Programa Kandilli Rasathanesi ve Araştırma Enstitüsü Jeofizik Yüksek Mühendisi Elif Tolak Çiftçi konuşmacı olarak katıldı. Hem coğrafi olarak hem de deprem öncesi ve deprem sonrası yapılması gerekenler hakkında bilgiler vererek slayt gösterileri ve kısa videolarla katılımcıları depreme karşı bilinçlendirdi. 1 Şubat 1944 Depremini bizzat yaşamış Yunus Çufa’da deprem anını ve o gün yaşadıklarını katılımcılara aktardı.

Ayrıca Elif Tolak Çiftçi; Depremin hemen ardından oluşacak artçı depremler nedeniyle binalara girilmemesi gerektiğini, binalar terk edilirken de şalterlerin ve gaz vanalarının kapatılarak binadan güvenli bir şekilde çıkılması gerektiğinin altını çizdi. Programda afet yönetim sistemi de anlatılarak afetten korunma, alınması gereken tedbirler ve afeti en az zararla atlatmanın etkili yöntemleri gösterildi.

Gençlik Merkezi Müdürü İlhan Şimşek’in selamlama konuşmasının ardından Belediye Başkanı Mustafa Allar yaptığı açıklamada;  “Deprem anında nasıl hareket edeceğiz doğru tedbirleri nasıl alacağız bunlar hakkında ve coğrafyamız hakkında vatandaşlarımızı bilinçlendirdik, daha önceki yıllarda da AFAD dan simülasyon aracını getirterek  vatandaşlarımıza uygulamalı olarak göstermiştik.  Biz yerel yönetim olarak vatandaşlarımızın can güvenliği noktasında üzerimize düşen tüm çalışmaları yapıyoruz. Rabbim bu afetlerden bizleri korusun. Depremlerde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımızı da rahmetle anıyorum. Bu vesile ile Elif hocamıza ve tüm katılımcılarımıza teşekkür ederim” dedi.

GEREDE 1944 DEPREMİ

1 Şubat 1944 tarihinde 7.4 şiddetinde ki depremin merkez üssü Gerede ilçemiz oldu. Depremde toplam 3 bin 959 kişi öldü, bin 182 kişi yaralandı ve 9 bin 422 bina yıkıldı.

Deprem, Abant’tan Ilgaz’a kadar 200 km. uzunluğunda ve 25 km. genişliğinde bir alan içerisinde gerçekleşti. Kandilli Rasathanesi’nin verilerine göre de aynı gün akşam saatlerine kadar 22 irili ufaklı artçı sarsıntı meydana geldi. Deprem; Çanakkale, Dikili, Kula, Simav, Yenişehir, Kayseri, Turhal, Sinop, Sivas, İzmir, Antalya, Terme, Şarkikaraağaç, Gümüşhane ve Erzincan’da da hafif şekilde hissedildi.

Meydana gelen depremde Gerede’de en ağır yıkıma uğrayan yer, kentin ova bölgesinin güney kesimi oldu. Deprem sırasında, kentin dört kilometre güneyinde, Ilıca yolu üzerinde yolu kesen bir çatlak oluştu. Tepenin kuzeyinde uzanan ova bölgesi ile kentin yamaç ve tepe bölgeleri depremden daha az zarar gördü.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
1944 GEREDE DEPREMİ ANILDI

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir