YAVRU BALIKLAR GEREDE’DE

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ‘’Balıklandırma Projesi’’ kapsamında Bolu’nun birçok ilçesinde uygulandığı şekliyle ilçemizde bulunan göl ve göletlere de yavru balık salım çalışması yapıldı.

İl kapsamında balık salım çalışmasında görevlendirilen Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği-Su Ürünleri Şube Müdür vekili Olgun YAZAR ve Su Ürünleri Mühendisi Mukadder GÜLER, Dün gerçekleştirdikleri çalışma ile ilçemizdeki mevcut göl ve göletlere toplamda 41.000 adet pullu sazan cinsine ait yavru balık salımı yaptıklarını ifade etti.

İlçemizde yer alan Yeşil Vadi Göleti, Keçi Gölü, Bahçedere Göleti, Sapancıurgancılar Göleti, Yağdaş Göleti, Çukurca Göleti, Gerede Gölü, Avşar Göleti, Kuru Göl, Seviller Yayla Göleti ve Aktaş Göleti dahilinde ilçemizde yer alan 11 noktada yapılan balıklama çalışmasında, Kuru Göl’e 8.000, Keçi Gölü’ne 6.000 ve diğer göl-göletlere 3.000’er yavru balık salımı uygulandı.

Gerede İlçe Tarım Müdürlüğü sunduğu basın bülteniyle, İl genelinde 22 rezervuar için tahsis edilen ve toplamda 139.000 pullu sazan yavrusunun göl ve göletlere salım işlemi ile göletlerde balık popülasyonlarının desteklenmesi, göl ekosisteminin canlı tutulması ve halkın iç su balıkçılığından daha fazla yararlanmasının hedeflendiği bildirildi.

Öte yandan, balıklandırma faaliyetlerinden ilçemiz halkının memnuniyetiyle karşılanacağını belirten yetkililerce, bu çalışma ile göletlerde ekosistem canlılığının sağlıklı bir şekilde sürdürüldüğünü ifade ederek çalışmalar sonucunda balık stoklarında artış göstereceğine ve gelecek yıllarda da çalışmaların sürdürüleceği kaydedildi.

Diğer taraftan, Bolu İl Tarım Müdürlüğü, sazan balığıyla ilgili olarak yayımladığı yazılı açıklamada, ‘’Sazan balığı atlı su balığı olup; Pullu ve pulsuz birçok çeşidi vardır. Pullu türleri iri pulludur. Renk ve biçimleri yaşadıkları ortama göre değişir. Göl ve yavaş akan derelerde bulunur. Uzun gövdeli, solucan, böcek larvaları ve bitkilerle beslenen bir dip balığıdır. 1,5 metre boyunda, 35 kg ağırlıkta olanları vardır. Ömrü 40-50 yıla kadar varabilir.. 3-30 °C arasındaki ısıdaki sularda rastlanır. Nisan-Haziran arasında yumurtlarlar.  Bir dişi, bir defada yarım milyon yumurta bırakabilir. Yumurtaların çoğu diğer balıklar tarafından tüketilir. Ortam ısısına bağlı olarak en geç bir hafta içinde yumurtalar açılır. Üç yılda erginleşirler. Dipleri karıştırır, suyu bulandırırlar. Çevik ve hareketli balıklardır. Sürüyle dolaşırlar. Eti fazla kılçıklıdır. İrileri iyi pişirildiğinde eti beğenilir.‘’ ifadelerine yer verdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
YAVRU BALIKLAR GEREDE’DE

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir