Mutfak Bahçeciliği ile Doğal Ürünlere Ulaşın

featured

Mutfak bahçeciliği hem organik besinlere olan yönelimin artması hem de çevreye katkı sağlanabilecek konuların önem kazanması ile birlikte, son zamanlarda giderek daha da popülerleşen bir uygulamadır. Mutfak bahçeciliği uygulaması ile birlikte yemeklerde kullanılan baharatların ve sebzelerin yetiştirilebildiği, taze bir şekilde ya da kurutularak kullanılabildiği bilinmektedir. Bu anlamda organik ve çevre dostu beslenmeyi benimseyen kişilerin mutfak bahçeciliği ile uğraştığı görülmektedir.

Mutfak Bahçeciliği Nedir?

Mutfak bahçeciliği, genellikle sebze ve ot çeşitlerinin ev ortamında yetiştirilmesine denilmektedir. Mutfak bahçeciliği uygulaması ile birlikte karbon emülsiyon hacmi azalmakta ve kişiler organik besin tüketmektedirler. Mutfak bahçeciliği uygulaması dışında bazı kişilerin bu uygulamayı hobi bahçesi ile yaptıkları da bilinmektedir. Fakat mutfak bahçeciliği, herkesin rahatlıkla gerçekleştirebileceği bir uygulama olduğundan daha çok tercih edildiği gözlemlenmektedir.

Mutfak bahçeciliği ile en çok; tere, roka, nane, maydanoz, dere otu, soğan, sarımsak ve semiz otu gibi otsu sebzelerin ve domates, salatalık gibi besinlerin yetiştirildiği bilinmektedir. Mutfak bahçeciliği yapımında fide ekimi zamanı için en uygun aralığın mart-nisan ayları olduğu ve ürünleri yetiştirmede bazı noktalara dikkat edilmesi gerektiği işin uzmanları tarafından önerilmektedir.

Mutfak Bahçeciliği Nasıl Yapılır?

Mutfak bahçeciliği yapmak, bazı temel noktalara dikkat edildiği taktirde hemen herkesin gerçekleştirebileceği bir uygulama olarak bilinmektedir. Mutfak bahçeciliği yapımında öncelikli olarak yetiştirilecek olan ürün çeşidine göre saksı seçimi yapılmalıdır. Bu anlamda yeşillikler için geniş ve derin olmayan saksıların, meyve ve sebzeler için ise derin saksıların tercih edilmesi gerekmektedir.

Mutfak bahçeciliği yapımında öncelikli olarak saksıya yeterli miktarda toprak koyulmalı ve sonrasında yetiştirilmek istenen ürünün tohumları eşit miktarda toprağa serpiştirilmelidir. Sonrasında ise tohumların üzerine yaklaşık olarak 15 santim uzunluğunda bir toprak daha örtülmelidir. Örtülen toprağın üzeri fıs fıs yardımı ile ıslatılmalıdır. Her gün düzenli olarak ıslatılan toprakta bir süre sonra otların büyüdüğü gözlemlenmektedir. Saksıların diplerinde toprağın hava alması için deliklerin bulunmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Saksıların bulunduğu yerin doğrudan güneş ışığı almaması ve toprağın kuru bırakılmaması da dikkat edilmesi gereken noktalar arasında bulunmaktadır.

Mutfak Bahçeciliği Yapımında Önemli Noktalar Nelerdir?

Mutfakta bahçecilik yapmak isteyen kişiler, bazı noktalara dikkat ederek bu uygulamalarını daha kolay gerçekleştirmekte ve daha fazla verim almaktadırlar. Dikkat edilmesi gereken bu noktaların arasında ilk sırada seçilen saksının çeşidi yer almaktadır. Yetiştirilmek istenen ürüne göre doğru derinlikte saksının seçilmesi gerekmektedir. Bir başka dikkat edilmesi gereken nokta ise, tohumların fıs fıs yardımı ile sulanmasıdır. Tohumların fide boyutuna gelene kadar fıs fıs yardımı ile sulanması ve toprağın kuru bırakılmaması gerekmektedir. Aynı zamanda olgunlaşan sebzeleri dibinden kopararak değil, makas yardımı ile keserek toplamak gerekmektedir. Böylece aynı yerden tekrardan sebze çıkması sağlanmaktadır. Saksının konumlandığı alanın çok fazla güneş almaması ve tohumların mart-nisan aylarında ekilmesi de önemli noktalar arasında yer almaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Mutfak Bahçeciliği ile Doğal Ürünlere Ulaşın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir