Bilecik’in Osmaneli ilçesinde kooperatif bünyesindeki kadınların ürettiği ayva lokumunun üretimi her geçen yıl artış gösteriyor.
2007 yılında Osmaneli Belediyesi ve Osmaneli Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi işbirliğiyle başlatılan ayva lokumu projesi, bölge ekonomisine önemli bir katkı sağlıyor. İlçedeki tesiste günde 400 gramlık 100 paketle başlayan üretim, şimdi günde 10 bin pakete ulaşmış durumda.
Ayva lokumuna olan yurt içi ve yurt dışı talep, bölgede ayva üretimini de artırdı. İlçede 2007 yılında 5 bin ton olan ayva rekoltesi, lokum sayesinde yıllık 8 bin tona ulaştı. İlk başlarda sadece 3 kadının çalıştığı ayva lokumunun üretiminde, şu anda 27’si kadın 30 kişi istihdam ediliyor. 2021 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaretle tescillenen ayva lokumu, Katar, ABD, Almanya, Hollanda, Suudi Arabistan ve Rusya gibi ülkelere ihraç ediliyor. Ayrıca, yurt içinde birçok zincir marketin raflarında da yer alıyor.
Osmaneli Belediye Başkanı Bekir Torun, ayva lokumunun ulusal bir lezzet haline geldiğini belirterek, “Osmaneli Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ile üretim tesisimizi yeniledik. Kadın girişimcilere destek olmak amacıyla çiftçimizin ürettiği ürünleri belediye aracılığıyla pazarlıyoruz. Ayva lokumunu yurt içi ve yurt dışında daha geniş kitlelere tanıtmayı, tattırmayı hedefliyoruz” dedi.
Osmaneli Belediyesi Yöresel Ürünler Üretim Merkezi Koordinatörü Abdullah Tetik, ayva lokumunun ulusal anlamda önemli bir değere ulaştığını ifade etti. İhracatı yapılan ürünün daha geniş pazarlara ulaşması için de çalışmalar yürütüldüğünü söyleyen Tetik, “En son aldığımız siparişle 12 bin 500 mağazası bulunan bir zincir mağazanın raflarına ürünümüz girmeye başladı. 100 bin kutu siparişini tamamlamak için 2 vardiya halinde çalışıyoruz. Bu, kadın girişimciler kooperatifimiz için mutluluk verici. Ayva üreticilerimiz için bir ilham kaynağı ve motivasyon kaynağı. Bu tür projeler, çiftçimizin yüzünü güldürüyor” ifadelerini kullandı.
Kooperatif Tesis Sorumlusu Ümit Korkmaz, tesiste 27’si kadın 30 kişinin çalıştığını anlatarak, günlük ortalama 10 bin kutu ayva lokumu üretimi yaptıklarını aktardı. Ayrıca, AR-GE çalışmaları yapılan karpuz lokumu ve karpuz pekmezi üzerinde de çalışmalarına devam ettiklerini söyledi. Korkmaz, “Kadın kooperatiflerine ülkemizde büyük önem veriliyor. Biz de kadın istihdamını artırmak için tüm gücümüzle çalışıyoruz” dedi.
(Haber Merkezi)