Ankara’da Uzay Macerası: Astronot Atasever Deneyimlerini Paylaştı

ankarada uzay macerasi astronot atasever deneyimlerini paylasti fyyAWXTP.jpg
0
Paylaş

Türkiye’nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever, Ankara’da öğrencilerle bir araya gelerek uzay yolculuğu sürecini, aldığı eğitimleri ve görev sırasında karşılaşılabilecek acil durumları anlattı.

Türkiye’nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever, 2026-2027 eğitim öğretim yılı açılış töreni kapsamında Ankara’daki özel bir okulda öğrencilerle buluştu. 8 Haziran 2024’te Virgin Galactic’in Galactic 07 misyonu kapsamında uzay uçuşu gerçekleştiren Atasever, görev sırasında yedi bilimsel deney gerçekleştirdi.

Uzay Görevlerinde Bilimsel Deneylere Hazırlık

Atasever, “Uluslararası uzay istasyonuna gidildiği zaman oradaki temel görev bilimsel deneyi gerçekleştirmektir. Orada gerçekleştireceğimiz bilimsel deneyleri hayata geçirmek için kullanmamız gereken çeşitli ekipmanlar, donanımlar vardır. Bu donanımları da bizim uygun mekanik ve elektriksel konfigürasyonu getirerek kullanmamız icap ediyor. Bunları nasıl yaparız? Nasıl gerekli değişiklikleri bu cihazların ekipmanları üzerinde yapabiliriz? Bunlara yönelik eğitim sürecimiz oldu. Oluşabilecek acil durumlara en az oradaki yerleşik mürettebat kadar etkin bir şekilde müdahale edebilmek yetkinliğini kazanmanız icap ediyor.” dedi.

Uzay İstasyonundaki Üç Acil Durumu Anlattı

Acil durum eğitimlerinin sürecin en kapsamlı bölümlerinden biri olduğunu belirten Atasever, “Üç tane acil durum var, istasyonda başımıza gelebilecek. Bunlardan ilki yangın. Orası bir bilimsel deney laboratuvarı ve o laboratuvarda bulunan çeşitli ekipmanlarda, bilgisayarlarda yangın çıkabilir. Bu yangına mikro yer çekimi şartlarının ihtiyaçları doğrultusunda etkin bir şekilde müdahale edebilmeyi öğrenmemiz lazım. İkinci kritik acil durum basınç kaybı. Hava basıncının olmadığı o ortamda ve sizin kapsülünüzün, modülünüzün içerisinde deniz seviyesi basıncı korunuyor. Her an bir atmosferlik basınç o ortamda korunuyor. Bunun oluşturduğu riskle; sizin modülünüzün yapısal bütünlüğünde oluşabilecek bir bozulma, bir çatlak, bir kırılma sonucunda o kabin içi atmosferi uzayda kaybedebilirsiniz.” dedi.

Amonyum Sızıntısı Riskine Dikkat Çekti

En kritik acil durumlardan birinin amonyum kullanımıyla ilgili olduğunu ifade eden Atasever, “Üçüncü kritik ve belki de en problemli, en belalı acil durum amonyum sıvısı kullanımıdır. Uluslararası uzay istasyonunun içerisinde bulunan bu çeşitli bilgisayarları, deney donanımlarını soğutmak için amonyum kullanılıyor. Bu amonyumla ilgili boruların içerisinde çok yüksek basınçlı bir şekilde seyahat ediyor. Bu hatlarda oluşabilecek herhangi bir çatlama, bir patlama toksik ve yüksek basınçlı amonyum gazının kabinin içerisine sızmasına sebebiyet verebilir ve bütün mürettebatı zehirleyebilir. Biz bu üç kritik acil duruma nasıl müdahale edeceğimizi öğrendik.” ifadelerini kullandı.

Etkinlik, Tuva Cihangir Atasever’e plaket takdim edilmesiyle sona erdi.

(Haber Merkezi)

Ankara’da Uzay Macerası: Astronot Atasever Deneyimlerini Paylaştı
0

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0/30 karakter

Gerede Medyatakip